Hlavní obsah

Designérka použila k dekoraci interiéru krajky obřích rozměrů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektka a designérka slovinského původu Manca Ahlinová pracující pod značkou Mantzalin zaujala laickou veřejnost i odborníky svým neobvyklým nápadem využít krajku jako designový prvek v interiéru. Tentokrát ovšem ne v podobě maličkých obrázků nebo deček na starobylém sekretáři po babičce, ale pěkně ve velkém stylu - v obří velikosti a přes celou zeď.

Jak vznikala obří krajkaVideo: Mantzalin

 
Článek

Ahlinová sice vystudovala průmyslový design a architekturu na vysokých školách v Lublani a Barceloně, celé dětství však trávila nad nejrůznějšími druhy ručních prací, od vyšívání, přes pletení, háčkování až po regulérní řemeslné práce, jako je košíkářství či truhlařina. Nejvíce se však soustředila na paličkování a krajkářství. Ve vesničce Žiri navštěvovala krajkářskou školu, která má v této oblasti 110 let trvající tradici.

Foto: Mantzalin

Obří krajka zajišťuje dostatečné soukromí uvnitř kanceláří, přitom ale skrz ni může stále procházet spousta světla.

Foto: Mantzalin

Krajky autorka pojmenoval podle souhvězdí. Tato se například jmenuje Perseus.

Mladá designérka se proto od samého počátku své profesionální práce zabývala možnostmi, jak propojit tradiční architekturu, design a krajkářství. Tak vznikla  nápaditá a vizuálně velice povedená dekorace a zároveň ručně vytvořená krajka, v tomto rozměru unikátní.

Foto: Mantzalin

Pro firmu vznikly tři obří krajky - dvě obdélníkové, jedna čtvercová.

Foto: Mantzalin

Dekorace je vyrobena z několika materiálů, všechny jsou ovšem čistě přírodního původu.

Volba právě Mančiny práce k výzdobě nebyla nijak náhodná. Původně industriální prostory se majitelé společnosti Etsy rozhodli rekonstruovat a použít u toho pouze přírodních, případně recyklovaných materiálů.

Interiér sídla firmy tvoří jen několik samostatných, uzavřených kanceláří. Když designéři, kteří jejich vzhled navrhovali, viděli Mančiny nástěnné krajky z provazů a lan v restauraci Stix v hotelu Indigo, napadlo je, že právě toto je ideální řešení, jak v kancelářích vytvořit dostatečně soukromé prostředí a přitom umožnit světlu, aby dál volně proudilo skrz skleněné panely, k nimž jsou obří krajky připevněny. Majitele firmy nápad nadchl.

Foto: Mantzalin

Autorka vytvořila jednotlivé krajky podle vlastních návrhů a skic.

Foto: Mantzalin

Nejprve bílá osnova a teprve do datečně do ní autorka vpletla barevné hvězdy.

Krajky vytvořené ze vzájemně provázaných lan vytvářejí zajímavou síť, navíc jsou od začátku do konce vyrobeny ručně. Jako takové představují dokonalou designovou metaforu k tomu, čím se společnost Etsy zabývá, tj. propojování výtvarníků, řemeslníků, obchodníků a designérů z celého světa.

Foto: Mantzalin

Autorka při tvorbě jedné z krajek.

Foto: Mantzalin

Hotový Perseus připravený na zemi ke stočení a přepravě do sídla firmy.

Koneckonců, speciálně barevné prvky ve tvaru hvězdic, které oživují nástěnné krajky, jsou upleteny z přírodních materiálů nakoupených právě prostřednictvím sítě společnosti. Větší a názornější provázanost designu svého sídla a vlastních aktivit si firma nemohla přát.

Foto: Mantzalin

Skica pro Perseidy

Foto: Mantzalin

Skica pro Persea

Foto: Mantzalin

Skica pro čtvercovou krajku nazvanou Persei

Designérka slovinského původu, jež aktuálně žije v New Yorku, vytvořila celkem tři díla. Dvě instalace mají 4,3 a 4,6 metru na šířku a 2,8 metru na výšku. Poslední krajka má rozměry 2,8 x 2,8 metru.

Na výrobu autorka spotřebovala přibližně 2000 metrů provazů a lan vyrobených z bavlny, lnu, vlny alpaky, juty a konopí. K uchycení bylo třeba 120 ocelových kotev.

Anketa

Lákalo by vás zkusit si vytvořit vlastní obří krajku na zeď?
Ano, už jsem dokonce něco takového vytvářel/a
12,1 %
Ano, docela jste mě nalákali
22 %
Nevím, vypadá to moc složitě
5,2 %
Ne. Neměl/a bych to kam umístit
19,7 %
Ne. Takové věci mě vůbec nezajímají
41 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 173 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám