Hlavní obsah

Dar soukromého ráje s přírodou na dosah

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to tři roky, co jsme navštívili manžele Josefa a Mirku, kteří opustili rušné velkoměsto a vsadili na bydlení s přírodou na dosah. Nedaleko Prahy, na Kamenicku, postavili dvougenerační dům a plánovali, jak bude vypadat jejich zahrada. Famózní soukromý ráj už má druhým rokem jasnou tvář. Pojďte s námi na návštěvu!

Foto: Milan Malíček, Právo

Z nejvyššího bodu skalky u biotopu je nádherný výhled na většinu pozemku.

Článek

Velkorysý pozemek v mírném svahu o rozloze 7000 m², lemovaný ze dvou stran těsně přiléhajícím lesem, je rozdělen do několika zón, které na sebe volně a smysluplně navazují.

Místo se našlo pro zelinářskou zahrádku včetně skleníku, ale také založený sad, v němž nechybějí jabloně, hrušně, meruňky, třešně, višně, švestky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Další otevřená budova zatím ukrývá stůl pro stolní tenis. Od jezírka je to pár kroků k houpačce i k tenisovému kurtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volně otevřený altán obrůstá vinná réva, takže hrozny jsou na dosah od křesílek.

Další samostatnou, tentokrát sportovní zónou je travnatý tenisový kurt. Také dřevěná houpačka je vítaným eldorádem pro vnoučátka. Odtud už se otevírá pohled na malebnou relaxační část zahrady s biotopem a skalkou.

Biotop a zážitky patří k sobě

Perlou prostoru je spolu s vytvořenou skalkou jednoznačně biotop (140 m³) s plaveckou částí (4 x 10 m), v němž poklidně žijí jeseteři, ruský a hvězdičkový, karasi a koi kapři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohled na jezírko od vinného sklípku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Uzavřený vodní okruh, naplňující jezírko, zdobí veselý potůček, poskakující po kamenné kaskádě.

Jezírko má svůj vnitřní uzavřený vodní okruh, čerpadla jsou uložena pod terasou, z čističky, usazené na horním okraji skalky, potůček vesele zurčí po kamenech a padá přímo do jezírka.

Letní altánek s posezením má místo stěn živou zelenou clonu z vinné révy, jejíž hrozny se dají sklízet rovnou z křesílka!

Foto: Milan Malíček, Právo

V jezírku o objemu 140 m3 s plaveckou částí spokojeně žijí jeseteři, karasi a kapři koi.

Skalka jako učebnice botaniky

Relaxační zónu chrání vybudované alpinum, které se při bližším pozorování může směle přirovnat k malé učebnici botaniky.

Mezi kameny na sebe upozorňuje žlutě kvetoucí mochna, dřišťál s červenými plody, okrasné nízké trávy, skalníky, hosty. Pampová tráva u budoucí venkovní kuchyně se hrdě tyčí do výšky a povívá svými střapatými chocholkami v jemném vánku. Zelené předěly tu vytváří i bobkovišeň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dvougenerační dům je usazený v mírně svažitém pozemku. Hned za vstupní brankou přivítá návštěvníka skalka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Posezení na terase přímo u domu je příjemné od jara do podzimu.

Mezi kameny rostou kleče, borovice-blatka, v nejvyšším parteru nad skalkou dobývá svůj prostor zatím jen metr padesát vysoký jinan dvoulaločný (Gingko biloba).

Kamenné zídky a chodníky doladí přirozenost domu i zahrady

Tipy a trendy

Rozmanitost tvarů rostlin, barev a jejich vzájemná dynamika – to jsou hlavní dojmy, které návštěvníka uchvátí na první pohled.

Pestré společenství kvete v zídkách

Kamenné zídky vytvořené z betonových tvarovek dynamizují výškové rozdíly, zároveň fungují i jako předěly jednotlivých zahradních zón.

Foto: Milan Malíček, Právo

Před vinným sklípkem se nachází luxusní hmyzí hotýlek, který vyrobila paní Mirka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelený kurt zpevňuje ze dvou stran terasa z rozkvetlých betonových tvarovek.

Ve tvarovkách skvěle prosperují kapradiny, ale i nejrůznější skalničky, jako např. tařičky, silenka, což je jediná skalnička, jak tvrdí paní domu Mirka, která vydrží i úporné sucho.

V zídkách ale najdete i violky, různé druhy hvozdíků, tařici skalní, huseník alpský, také platykodon velkokvětý (lidově zvaný boubelka, boubelík nebo zvonkovec – Platycodon grandiflorus), okrasnou trávu kostřavu šedou (Festuga glauca), iberku (Iberis sempenvires), hvězdnici (Aster alpinus), mateřídoušku obecnou, sytě modrou lobelku nízkou (Lobelia erinus), tařicovku přímořskou (Lobularia maritima), smil (Helichrysum bracteatum). Po odkvětu a zastřihnutí skalničky kvetou znovu.

Není plot jako plot

Nečekaným problémem, na který majitelé vzpomínají dnes už s úsměvem, byla volba typu oplocení. Majitelé museli ohraničit pozemek bradlovým plotem. Aby zjemnili co nejvíc estetický dojem, osázeli kolem celého plotu 1300 habrů a těší se, až se habry přehoupnou přes výšku nařízeného oplocení.

Pravda, srnkám mladé habroví chutná, takže vzrůstá nad očekávání výrazně pomaleji. Ale klid a pohodu tohoto krásného soukromého ráje ani srnky okusující stromky na zahradě nenaruší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mírně svažitý pozemek vyžadoval terénní vyrovnání. Výškové rozdíly a předěly jednotlivých zahradních zón zvládly na jedničku betonové tvarovky, v nichž je zasazeno obrovské množství suchomilných rostlin. Zejména silenka dělá paní domu velkou radost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Břečťan, kapradiny, muškáty, ale také netřesky jsou zelenou výbavou betonových tvarovek tam, kde jim nehrozí sluneční úpal.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahradní jezírko potěší plavce i estéta

Jezírko v zahradní zeleni působí přirozeněji než nadzemní plastový bazén. Nepravidelný tvar vodní plochy, trávy i květy mokřadních rostlin a materiály jako...

Co zvážit před nákupem ryb do jezírka

Mnoho majitelů zahrad má hezká jezírka, která už postupně osídlily různé druhy živočichů - žáby, hmyz, ptáci... Stále se však neodhodlali k tomu, pořídit si do...

Užijte si romantické koupání v biotopu

Vybudováním koupacího jezírka získáte krásný kus pravé přírody. Nejenže esteticky zhodnotíte svou zahradu, ale vytvoříte i čistě přírodní systém pro bezpečné...

Výběr článků

Načítám