Hlavní obsah

Brutalistní obchodní dům Kotva ožije designem a architekturou

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehlídka designových kousků Czech Design Week letos oživí pražský obchodní dům Kotva od architektů Machoninových. V rámci akce bude pro návštěvníky připraven v doprovodném programu i příběh Kotvy, které se právem přezdívá „černá perla moderní architektury”. Kromě veřejně přístupných míst zájemci uvidí i ta, kam se obvykle není možné dostat.

Foto: archiv Kotva (3x)

Černá perla moderní architektury - obchodní dům Kotva - bude hostit přehlídku Czech Design Week.

Článek

Brutalistní prvky se v poslední době vrátily do módy a tak je tvorba architektů Machoninových aktuálně právem doceňována. Kovové pláště, přiznané konstrukční prvky, podhledový beton, kov a ocel krášlí většinu trendy staveb vznikajících v posledních letech.

Budovy od Machoninových jsou rozhodně cennou inspirací. Spojení Kotvy s architekturou a designem je proto rozhodně namístě.

„Přehlídka Czech Design Week prostoupí jednotlivá patra obchodního domu. Návštěvníci se budou moci opět těšit na to nejlepší z tuzemské designové scény - od šperků, nábytku, bytových doplňků až po oblečení, a to v prostředí architektonicky významného domu, jako je Kotva, který dlouho stál mimo zájem veřejnosti,“ přiblížil za organizátory Tomáš Holý.

Foto: archiv Kotva

Interiéry slavné stavby prošly modernizací.

Kotva nedávno změnila své majitele. Ikonickou stavbu v centru Prahy koupila Pražská správa nemovitostí, která má v portfoliu i další významné pražské architektonické dominanty - Tančící dům nebo Metronom na Letné.

„Chceme vrátit této významné stavbě moderní české architektury její původní lesk i funkci,“ sdělil zástupce společnosti PSN Filip Šorm.

Foto: archiv Kotva

Chloubou stavby jsou střešní terasy.

Hlavní část doprovodného programu budou tvořit architektonické prohlídky a přednáška o OD Kotva. Prohlídky organizuje projekt Respekt Madam, který se snaží popularizovat dílo architektů Věry a Vladimíra Machoninových, kteří jsou autory obchodního domu Kotva.

„Obdobně jako v karlovarském hotelu Thermal, i v Kotvě plánujeme sérii prohlídek a přednášku o architektuře přelomu 60. a 70. let, kdy manželé Machoninovi projektovali. Jejich architektura v sobě nese myšlenky svobody, naděje a ‚zápaďáctví’ úplně stejně jako filmy nebo literatura z té doby. Také proto nemohli Machoninovi po roce 1968 dál stavět,“ uvedla vnučka slavné architektky Marie Kordovská, která stojí za iniciativou Respekt Madam.

Architektka Věra Machoninová před časem získala Poctu České komory architektů. Byla oceněna předně za nadčasovou kvalitu navržených staveb, která se právě v této době ukazuje.

Machoninová se nedávno dočkala i výstavy Věra a Vladimír Machoninovi 60´/70´ v Galerii Jaroslava Fragnera. [celá zpráva]

Foto: Václav Jirsa, Právo

Obchodní dům se otevřel 10. února 1975.

Pozornost, která se dílům Machoninových v poslední době dostává, by měla pomoci zachránit jejich tvorbu pro další generace. To rozhodně není samozřejmostí.

Dokazuje to i kauza prodeje bazénu hotelu Thermal a hrozba výrazné změny tohoto významného architektonického objektu, i dění kolem vysoce ceněné stavby československé ambasády v Berlíně.

Druhý ročník prodejní přehlídky Czech Design Week se uskuteční od 4. do 13. listopadu 2016. Na přehlídku bude vstup volný.

Designéři, kteří mají zájem na Czech Design Weeku představit svou tvorbu, se mohou stále hlásit, a to až do půlky září. Z přihlášek budou vybráni ti nejzajímavější tvůrci, kteří budou moci vystavovat.

Stejně jako v předcházejícím roce i letos budou vybraná designová díla vystavena v ulicích Prahy. Navíc mezi designéry bude vybrán ten nejtalentovanější, který dostane ocenění.

O značku Czech Design Week se aktuálně vedou spory. Akce s totožným názvem se má uskutečnit od 7. do 13. listopadu 2016 v Kafkově domě a na náměstí Franze Kafky v Praze. Spor mezi pořadateli bude mít zřejmě právní dohru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám