Hlavní obsah

Barvy vnesou do bytu hravost i pohodu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte základní pravidla? Studené barvy vytvářejí iluzi většího prostoru, pocit klidu. Teplé odstíny zase působí optimisticky a dělají interiér útulnější. Do tmavých koutů patří lesklé malířské barvy, protože ho prosvětlí.

Foto: Hornbach (3x)

Hřejivý a útulný interiér ve stylu Magic Moments. Převládá sytě rudá, mahagonově hnědá a červená. Pohodlí doladí polštáře, závěsy a rámové obrazy.

Článek

Při výběru nátěru vnímáme i jeho užitné vlastnosti. Zjistíme si, jaká je otěruvzdornost barev, jaké mají krycí schopnosti a paropropustnost.

Pro více zatížené povrchy, třeba v kuchyni, na chodbě a v dětském pokoji, jsou lepší omyvatelné varianty.

Foto: Designor

Fenomén finského designu, to je značka Marimekko, která nabízí osobitý svět vzorů a barev.

Do ložnic a obývacích pokojů postačí materiály, které dobře „dýchají“. Nezapomeňme ani na speciálky, mohou se hodit: patří k nim nátěry snadno čistitelné, izolační, protiplísňové. Také sledujme, zda jsou zakoupené produkty šetrné ke zdraví a životnímu prostředí.

Barvy a naturel

Vhodná barva do bytu má tzv. ladit s naší povahou. Sangvinikům, kteří jsou aktivní, veselí a přátelští, svědčí žlutá. Je optimistická a svěží. Melancholici milují modré tóny, nezatěžují psychiku, jsou harmonické, přinášejí klid.

Choleriky rozvášní červená, podpoří jejich dynamiku. Je ale otázkou, jestli ji záměrně neutlumit… Osvědčila se pro ně neutrální bílá či šedá, uklidňující odstíny zelené. Tyto odstíny se navíc výtečně kombinují s vybavením, vyvolávají pocit jistoty, bezpečí, napomáhají relaxaci.

Foto: Boca

Zde je jasný záměr: mají vyniknout bílé elegantní doplňky. Tmavší podlaha a sytě zbarvená stěna kontrast podpoří.

Hra s barvami je zkrátka individuální. Důležité je cítit se s nimi dobře, ale zároveň respektovat jistá pravidla. Například zachovat v interiéru pouze několik odstínů, nezahltit se. Méně je více, v jednoduchosti je krása. A je jedno, zda jde o vzorník studených či teplých tónů.

Začněme od podlahy

Bílá barva působí chladnějším dojmem, ale nemusí. I světlý interiér je pocitově teplý. Záleží, s čím ho zkombinujeme. Plusem bílé je vyzařující čistota a klid. Bílá je málokdy čistě sněhová, obvykle má smetanové, „teplejší“ odstíny. Světlé podlahy, bílé stěny dobře vypadají s hladkými povrchy a neutrálními textiliemi. Bílé pozadí je vhodné pro výrazné dekorace, obrazy, designový nábytek.

V interiéru získáme pocit jednoduchosti, vzdušnosti a pohybu. Světlý odstín u podlahové krytiny znamená náročnější údržbu.

Rychle a efektně
Opticky zvětšit? Použijte světlé, studené barevné odstíny jako je světle modrá, bílá, smetanová, světle šedá. Světlé stropy místnost „zvyšují“, což se hodí v novostavbách.
Místnost zútulnit? Stěny natřete teplými, tmavšími barvami, vhodná je červenohnědá, okrová, béžová. Tmavé barvy pasují ke starší zástavbě, kde jsou vyšší stropy. Opticky se sníží. Účinek ještě zesílíme, když prodloužíme odstín několik centimetrů do stěny.

Tmavá podlaha pohlcuje světlo a pokoj se jeví menší, útulnější. Zajímavým způsobem zvýrazní interiér jako celek a vytvoří příjemné pozadí pro světlejší nábytek, umělecké předměty. Pracuje jako kontrast. Dojem střízlivé elegance podpoří šedé doplňky, tmavší stěny, klasický nábytek.

Barva podporuje styl

Retro styl se stále drží na špici. Rezervovaná elegance, jednoduchost s nádechem moderny se prolíná se vzpomínkami z minulosti. Barvy – smaragdově zelená, hnědá, zlatá, stříbrná.

Foto: Dřevojas

Stejný nábytek a tři různá barevná provedení. A skříňka hned vypadá jinak. Tlumenější pastelové barvy, divoké kostičky a zemité odstíny se hodí do jiných koupelen.

„Jako protiklad bílých ploch vynikají materiály samet či hedvábí v kombinaci s lehkými prvky,“ říká Tomáš Tiurin z projektového marketu Hornbach.

Bydlení v rustikálním stylu sází na teplé jednoduché odstíny od pískové po čokoládově hnědou. Typická je kombinace pohledového betonu, dřeva, hřejivé materiály jako kožešina, svíčky, lněné materiály, vlněné koberce a polstrování.

Foto: Hornbach

Přírodní je styl Modern Rustic. Sází na nadčasové doplňky, tón udávají přírodou inspirované jednoduché teplé odstíny. Typická je kombinace betonu a dřeva, zútulňuje kožešina, měkké polštáře, lněné materiály, vlněné koberce.

Interiér ve stylu magic reprezentuje útulnost, extravaganci. V čele je sytá barva rudá, mahagonově hnědá. Nachází inspiraci v květech, plodech, ovoci, v lidových tradicích. Typické jsou třásně, mosazné lampy a kombinace s lesklými bytovými doplňky.

Styl Miami je naopak laděný do jemných pastelových barev s převahou měkké růžové, tyrkysové a žluté. Připomíná 50. léta, hravost, letní slunečnou pláž. Cílem je barevný a živý interiér, který je laděn optimisticky.

Foto: Hornbach

Světlé pastelové barvy s převahou měkké růžové, tyrkysové a žluté ukazují 50. léta. Cítit se máme jako na letní pláži, důležité je vytvořit barevný a živý prostor, tzv. Miami style.

Děti a barva

Když sourozenci sdílejí jednu místnost, není jednoduché skloubit jejich představy. Zvláště, jde-li o holku a kluka. Odborníci doporučují vymalovat pokoj neutrálními zemitými odstíny, na nichž se naši malí shodnou.

Foto: MT nábytek

Hravost a fantazii v dětském pokoji podpoří výrazné barvičky. Svěží zelená aktivuje, máme dobrou náladu. Kombinujeme ji s neutrálními tóny.

„Každému dejte šanci proměnit svůj kout podle svých představ. Vhodné jsou samolepky s dětskými motivy, korkové nástěnky,“ vysvětluje Petra Triščíková z firmy MT nábytek, která nabízí vybavení do dětských pokojů.

U menších dětí se naopak vyplatí vymezit společný pokoj na jednotlivé zóny, a v tom nám barvy opět pomohou. Místnost proto záměrně rozlišíme jiným odstínem.

Růžová a neon frčí

Růžovou si spojujeme s dívčím pokojíkem, ale odstínů jsou desítky a nemusí jít o kýč.

Tato barva je komunikativní, povzbuzuje vřelost, citovou otevřenost a ve variantě „zaprášená růžová“ skvěle pasuje do retro obývacího pokoje. Pozor dáváme na střídmost a používáme vkusný kusový nábytek, nejlépe v teple hnědém odstínu.

Foto: Sapeli

Růžová symbolizuje něhu, citlivost a klid. Aby nevznikl celkový dojem kýče, postačí částečná výmalba.

V návrhářství jsou oblíbené i zářivé neonové odstíny, které podporují radost, svěžest, dobrou náladu a kreativitu. Připomínají zdroj světla, a tak je lze použít i v interiéru. Výrazné neonové barvy jsou vhodné na drobný kusový nábytek – poličky, taburety, židle.

Nebojte se černé

Když ji správně použijeme, ukáže se jako elegantní a moderní dáma. Na stěně natřená nebude, ale je to dobrá doplňková barva ke kontrastním odstínům, zejména bílé. Je nadčasová, rafinovaná a patří na noční stolky, skříňky, malé doplňky.

Foto: Designor

Černo-bílá kombinace je osvědčená klasika, kterou nic nezkazíme. Používejme ji ale jako šafránu, nejlépe na doplňcích. Bytové textilie jsou ideální.

Pro méně odvážné je tu šedá, která působí klidně a vyváženě ve stříbrném provedení, ochotně se přizpůsobí ostatním barvám.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám