Hlavní obsah

Barvy v domácnosti určují psychickou pohodu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřejete se rádi u ohně a je vám příjemný pohled do plamenů? Pak vám k psychické pohodě napomáhají červená, oranžová a žlutá. Někoho zase uvolní pohled na modrou vodní hladinu. Jakými barvami je dobré se obklopit?

Foto: IKEA (5x)

Teplejší, vzrušivé oranžové tóny si dovolíme na straně severní.

Článek

Chceme-li se cítit dobře v domácím prostředí, přeneseme nám sympatické barvy a jejich odstíny na stěny interiéru. Pozornost věnujeme i barvám bytových doplňků a vybavení. Máme přitom na paměti, že na vnímání barvy má vliv účel místnosti, její rozměry a orientace na světovou stranu.

Základní pravidla

Syté teplé barvy jsou vítané ve frekventovaných místnostech, povzbuzují činorodost. Tam, kde hledáme uvolnění a klid (koupelna, ložnice), dáme prostor jemným pastelovým chladivým odstínům.

Tmavé, syté a teplé barvy místnost opticky zmenšují, snižují strop.

Světlé studené odstíny vytvářejí dojem většího prostoru. Nízký strop zdvihá nejvíce bílá a vždy odstíny světlejší, než jsou na stěnách. Méně sluněné pokoje orientované na sever zahříváme teplejšími tóny, místnosti na jižní a jihozápadní straně ochladíme studenými barvami.

Pocitové dělení

Rozlišujeme tři základní barvy: červenou, modrou, žlutou. Ostatní vznikají jejich mícháním v různém poměru. Světlé barvy, lehká modrá, bílá, šedá působí vzdušně, spojujeme si je s větrem.

Modrá všech odstínů, tyrkysová, ale také křišťálová stříbrná jsou barvami vody. S elementem země souvisejí odstíny zelené, hnědé a okrové. Oheň je pohyblivou směsí červené, oranžové, žluté a místy i černé.

Ovlivňují nás barvy jednotlivých živlů? Zkuste zavřít cholerika do červeně vymalované místnosti. Začne mu být brzy horko, nervozita a hněv stoupnou a patrně se bude snažit prostor opustit.

Naopak přirozeně podchlazený flegmatik se příjemně zahřeje a pocítí chuť něco podniknout. S každou barvou proto zacházíme jako s lékem. Dávkujeme v rozumné míře a podle potřeb povahy.

Vyvážený domov

Červená je radostná, živá a dominující barva elementu ohně. Strhává na sebe pozornost. Podporuje chuť k jídlu i k práci. V kuchyni ji zvolí lidé, kteří chtějí přibrat, ve studovně pomáhá k výkonům klidnějším flegmatikům a hloubavým melancholikům. Labilnějšího melancholika ale může přemíra červené znervózňovat.

Foto: AKZO NOBEL

Sytější tóny červené, oranžové, doplněné hnědou na stěnách a v bytových doplňcích jsou ideální pro obývací pokoj. Barvy podpoří vstřícnou komunikativní atmosféru.

Patříme-li k cholerikům, zacházíme s červenou barvou velmi opatrně! V případě potřeby vyvážíme její stimulující účinky zemitou hnědou, béžovou, nažloutlou nebo velmi světlou modrou.

Účinky červené a žluté nalezneme v jemnější formě u oranžové barvy, vznikající jejich mícháním. Lidem, kteří se rádi prezentují a jsou společenští, jsou červené a oranžové barvy příjemné zejména v obývacím pokoji.

Modrá zklidňuje a uvolňuje. V závislosti na sytosti odstínu evokuje tmavou hlubokou vodu či lehký vánek. Usměrňuje dovnitř, její přemíra ponoří melancholika do těžkého smutku, flegmatika ještě více zpomalí. Modrá má proto své místo především v ložnici a koupelně, v nichž vyhovuje všem temperamentům.

Chceme-li tlumit chuť k jídlu, vymalujeme modře či modrozeleně kuchyň a jídelnu.

Foto: DULUX

Pracovna v modrých odstínech napomáhá soustředění. Melancholikovi v ní ale bude za chvíli smutno a flegmatikovi zima.

Tmavší tóny modré zosobňují řád, věcnost, autoritu, jsou proto vhodné do pokojů velmi živých dětí. Modrá také pomůže udržet pořádek i nižší teplotu v komoře. Vyvažujeme ji světlými zemitými až smetanovými odstíny.

Foto: IKEA

Modrou klidnou ložnici můžeme mít na prosluněné jižní straně.

Kombinací modré a červené vzniká duchovní fialová, snoubící teplo i chlad. Vyskytují-li se ale v místnosti vedle sebe karmínově červené a sytě modré doplňky, budou si rozumět asi jako voda a oheň.

Žlutá je otevřená, pozitivní, zachovává bdělost. Pomáhá flegmatikům zejména při práci a učení otevřít se novému, v melancholicích podporuje optimismus. Od přírody nesoustředění sangvinici by měli žlutou šetřit zejména ve studovně, podporuje totiž jejich vrozený vzlet a kreativitu.

Foto: AKZO NOBEL

Málo sluněnou místnost umístěnou na severní straně vymalujeme a zařídíme v barvách slunce.

Sytou žlutou neutralizujeme smetanově bílou barvou, lehkou modrou a okrovými doplňky. Nebo ji vyměníme za zelenou, která vzniká kombinací žluté a modré, takže spojuje vlastnosti obou barev.

Foto: IKEA

Žlutě vymalovaná dětská studovna s červenými doplňky povzbudí k učení klidné a spíše uzavřené dítě.

Zelenou oceníme v kuchyni, kvůli soustředění v pracovně a ke zklidnění v ložnici, v koupelně v případě, že modrá na nás působí příliš chladivě.

Foto: IKEA

Zelená studovna zklidní roztěkanost a hyperaktivitu.

Neutrální doplňky

Zklidní interiér v červených barvách, doplní a lehce prohřejí modře vymalovanou místnost: nástěnné hodiny (2120 Kč), židle v tmavém okru (6970 Kč).

Foto: DESIGN VILLE

Hřejivé doplňky

Uplatní se v zelenožlutých interiérech a v pokojích s převažující bílou, krémovou a okrovou barvou: pohovka do obýváku a nástěnné svítidlo.

Foto: IKEA

Chladivé doplňky

Jsou vhodné do pokojů se sytými odstíny, rozumějí si i s hřejivě pastelovým zelenožlutým interiérem nebo splynou se vzdušným efektem krémových až modravých interiérů: designový stolek (6490 Kč) a vysoké křeslo (32 200 Kč).

Foto: DESIGN VILLE

Barvy, živly a psychologie

Řecký filozof Empedoklés (490-430 př. n. l.) věřil, že existují čtyři elementy (živly), představující základní podstaty všeho bytí, tedy i lidí. Jsou to země, oheň, voda, vzduch, hnané dvojí silou - sjednocující láskou a oddělující nenávistí.

Popisu vlastností živlů se věnoval řecký filozof Aristoteles (384-322 př. n. l.), z něho čerpal a v psychologii jeho teorii obohatil švýcarský psychoterapeut Carl Gustav Jung (1875-1961).

Empedoklovy myšlenky rozvinul řecký lékař Hippokratés (asi 460-377 př. n. l.), známý jako otec medicíny. Opíral se přitom o tehdejší představy o šťávách v lidském těle, ovlivňujících povahu člověka. Podle něho existují čtyři základní typy osob, temperamenty (z lat. temperare - míchati), které určuje převažující tělesná šťáva. Málokdo je však vyhraněný, většina lidí je výrazněji tvořena dvěma typy.

Krev odpovídá sangvinikovi, značí radost ze života, vyrovnanost. Jeho temperamentu se připisují vlastnosti vzduchu a větru, zejména pohyb, volnost a schopnost propojování různých informací, ale také na společenské úrovni. Jeho temperamentu odpovídají barvy žlutá, krémová, světle modrá.

Žlutá žluč náleží cholerikovi, projevujícímu se silnou vůlí, dominancí, přímočarostí, hněvivostí, výbušností. Je nejméně předvídatelnou povahou. Z elementů k němu patří oheň. Jeho povaze odpovídají červená, oranžová.

Černá žluč převažuje v melancholikovi, pro něhož jsou typické těžkomyslnost, labilita, uzavřenost, špatně se zbavuje pocitů křivd. Odpovídá vodnímu elementu, odstínům modré a křišťálově stříbrné.

Sliz, hlen charakterizuje flegmatika, klidného, pomalého, smířlivého až stagnujícího. Patří k němu země se svými odstíny hnědé a zelené. 

Reklama

Výběr článků

Načítám