Hlavní obsah

Barevné protiklady se v zahradě přitahují

Právo, Adéla Taitlová

Rčení, že protiklady se přitahují, dokazují kombinace ve žluté a modré barvě. Každá z barev stojí na opačné straně spektra, přesto spolu tvoří dokonale sehraný tým, který bez problémů zapadne do každého zahradního prostředí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Léto v nádobě. Barva plnokvětých aksamitníků (Tagetes patula) působí v modře natřeném květináči ještě jasněji a výrazněji.

Článek

Žlutou vidíme vždycky rádi, je veselá a snadno vzkřísí unavená zákoutí. Jenže když je jí všude hodně, může brzy omrzet. Ovšem přidáme-li k ní modré tóny, osvěží zlatý žár jako příliv čerstvé vody.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Slunce v oblacích. V náruči pichlavých hlávek bělotrnů (Echinops ritro) vyniká slunečnice roční (Helianthus annuus) jako skutečná královna léta.

Vzniká tak působivá, na pohled příjemně vyvážená kombinace, díky níž na zahradě zavládne ta správná prázdninová atmosféra. Ať už jsou nositeli barev květy, nebo zahradní doplňky.

Nápadité kompozice do záhonu

Co nesmí v letním záhonu chybět? Slunečnice přece! Statná letnička s venkovským půvabem vyroste z drobného semínka, pokud jí žraví slimáci dají šanci, a na několik týdnů zazáří jako slunce na letním nebi tvořeném kulaťoučkými hlávkami modrokvětých bělotrnů (Echinops ritro). Ty jsou velkým lákadlem pro včely i motýly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Letní louka. Černuchy (Nigella damascena) a sluncovky (Eschscholzia californica) se díky samovolnému výsevu vrací každý rok ve větším počtu.

Při troše štěstí na nich spatříme jednoho z našich nejkrásnějších a největších motýlů – otakárka ovocného. Jaká náhoda, že jeho křídla zdobí šupinky ve žlutých a modrých odstínech.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odvážné kontrasty. Úzký pruh podél zdi ožil díky šantám velkokvětým (Nepeta grandiflora) a řebříčkům (Achillea filipendulina) Gold Plate.

Také nad rozkvetlými šantami se to hmyzem jenom hemží. Nižší šantu modrou (Nepeta x faassenii) uplatníme zkraje záhonu, kde vytváří působivý pár s kompaktními keříky tavolníků (Spiraea japonica) Golden Princess, jejichž listy si zlatavý odstín udržují od jara do podzimu.

Díky šantě velkokvěté (N. grandiflora), vysoké až 80 cm, zase nádherně vynikají plochá, citronově žlutá květenství aromatických řebříčků (Achillea).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ve stejné úrovni. Působivá kombinace vzniká spojením šant (Nepeta x faassenii) se stejně kompaktními tavolníky (Spiraea japonica) Golden Princess.

Až překvapivě efektně spolu vypadají skromné černuchy (Nigella damascena) a sluncovky neboli kalifornské máčky (Eschscholzia californica). Úplně nejlíp uděláme, když jejich semínka smícháme a ledabyle je roztrousíme mezi trvalky nebo na nudně vyhlížející štěrkovou plochu, kterou během několika týdnů promění v rozkvetlou louku.

Aby se k nám tyto skromné letničky rády vracely, dopřejeme jim dostatek slunečního svitu a času potřebného pro dozrání semen.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dvojice k nakousnutí. Žádný bylinkový záhon se neobejde bez měsíčku (Calendula officinalis) a brutnáku (Borago officinalis). Jejich květy jsou jedlé.

Totéž platí pro samovýsevný měsíček (Calendula officinalis) s brutnákem (Borago officinalis). Dvojici známou především z bylinkových záhonů uplatníme také poblíž rajčat nebo třeba kadeřávku s mohutnými fialovými listy (Brassica oleracea) Redbor, s nimiž jedlé květy působivě kontrastují.

Hra s doplňky

Za podařenými žlutomodrými kombinacemi nestojí pouze květiny či rostliny okrasné listem. Přizvat do hry můžeme i jiné prvky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hravé doplňky. Máme-li po ruce pouze květiny jedné barvy, doplníme je hezkou dekorací. Ptačí budkou, skleněnou koulí na tyči, obeliskem…

Takové citronově žluté aksamitníky (Tagetes patula) budou ještě jasnější a výraznější, když je vysadíme do pomněnkově modrého květináče. Že modrý v obchodě nemají? Pak si ho sami natřeme, stejně jako dekorační koule na tyči nebo obelisk pro popínavku.

Ti odvážnější přetáhnou štětcem stěnu zahradního domku, plot, klidně i zeď, před kterou se záhon rozprostírá. Chybu neuděláme, ani když na pozadí zavěsíme obarvenou ptačí budku. Jestli se do ní opeřenci nastěhují, to je otázka, ale vypadá to dobře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Prázdninová idylka. Za keříky mochny (Potentilla fruticosa) Goldfinger láká k lenošení pod slunečníkem zahradní lehátko s měkkými polštáři.

Komu se do natírání nechce, pořídí si v požadované barvě slunečník nebo alespoň prostírání a pár polštářů k sezení a místo pro relax oddělí od zbytku zahrady nízkým plůtkem ze žlutě kvetoucích mochen (Potentilla fruticosa) či ořechoplodců (Caryopteris), které pro potěchu nás i včel rozvíjejí koncem léta květy v levandulově modrém odstínu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dokonalost přírody. Kombinaci modré a žluté spatříme i na křídlech nádherného otakárka ovocného. Do zahrady ho přilákáme třeba na kvítky bělotrnu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám