Hlavní obsah

Atypická dřevěná stavba s grilem původně vznikla v reality show

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atypický příbytek pro letní i podzimní dny strávené na zahradě navrhlo architektonické studio „Za bor architects“ – architekti Arsenij Borisenko, Peter Zaytsev - pro ruskou reality-show. Originální moderní altán slouží hlavně jako přístřešek pro zahradní párty a letní stolování ve větší společnosti.

Článek

Stavba vznikla v roce 2011 a stojí na předměstí Moskvy v Rusku. Vytvořena je  z mořených modřínových latí a oceli. Altán vznikl původně pro ruskou populární televizní show.

Základní myšlenkou této soutěže bylo, že obec si pozvala architekty, kteří ji měli zmodernizovat. Vlastníci domků mají proměnu zdarma, ale zároveň musí souhlasit s tím, že nechají architekty a designéry, aby s jejich majetkem nakládali podle libovůle a vytvořili jim na zahradách prostory podle svých představ.

Architekti se snaží zaujmout a nabídnout co nejoriginálnější řešení. Typickou předměstskou oblast se zahradními stromy tak zpestřil i tento příbytek.

Stavba má majiteli připomínat mořské vlny

Pozemek, na kterém vznikl, patří kapitánovi jachty, který si rád užívá grilování s rodinou a s přáteli. Architekti tak vyšli vstříc jeho potřebám a navrhli do příbytku opravdu velký a komfortní gril z pravých cihel a oceli.

Altán má svou nepravidelnou strukturou připomínat lámající se mořské vlny. I tímto krokem se chtěli kapitánovi architekti zavděčit.

Jídelní zónu a prostor pro přípravu pokrmů od sebe tvůrci oddělili mezerou. Cílem bylo vytvořit otevřený prostor, který by podporoval přirozený kontakt obyvatel s přírodou, ale zároveň skrýval ochranu před větrem a přímými slunečními paprsky i deštěm.

"Chtěli jsme vytvořit komplexní dynamickou strukturu, která by fungovala jako altán i gril, ale respektovala ducha místa. Zvolili jsme neutrální barvy a přírodní tóny modřínového dřeva,“ sdělili architekti projektu Arsenij Borisenko a Peter Zaytsev.

Podobným nevšedním altánem na zahradu jsou i tzv. čajové domy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám