Hlavní obsah

Architekt Jan Kaplický je mezi nominovanými na prestižní Stirlingovu cenu

Novinky, tnk

Do nejužšího výběru budov na prestižní ocenění Stirlingovou cenou za nejlepší evropskou stavbu roku se dostalo i moderní dílo od Jana Kaplického v Modeně - Enzo Ferrari Muzeum. Stalo se tak jedním z devíti nejlepších evropských děl.

Foto: Cento

Enzo Ferrari Muzeum mezi ostatními budovami rozhodně vyniká.

Článek

Ocenění "2013 RIBA Stirling Prize" je pro architekty z Evropské unie velkou poctou. V předchozích ročnících dostala dvakrát za sebou cenu i proslulá architektka pocházející z Iráku Zaha Hadid, která je i letos mezi devítkou nejlepších.

Královský institut britských architektů (RIBA) navštěvuje stavby a snaží se ocenit ty z nich, které se mají stát vzorem pro další evropskou tvorbu. Letos bylo vybráno devět staveb z EU a 43 staveb z Velké Británie.

Foto: Shiro studio

Interiér představuje historii vozů Ferrari originálním a moderním způsobem.

Citronově žluté Enzo Ferrari Muzeum bylo navrženo ve Velké Británii zakladatelem architektonického studia Future Systems Janem Kaplickým, stojí ale v italské Modeně.

Stavbu dokončil Kaplického spolupracovník

Dokončeno bylo londýnským studiem Shiro pod vedením Andrea Morganteho, který dříve pro Future Systems pracoval. K dispozici byly jen základní skici stavby od Kaplického. Realizace trvala tři roky. Otevřeno bylo muzeum v březnu loňského roku.

Stavba má znaky Kaplického futuristického rukopisu - nechybí oblé obloukové tvary, výrazné barvy a hliníkové pásy.

Foto: Cento

Stavbě dominují organické linie.

„Ochota riskovat není v recesních dobách pro bázlivé, ale mezi letošním výběrem staveb opravdu výjimečných budov mě těší, že vidím mnoho projektů, které se riskovat skutečně nebály,“ zhodnotila Angela Brady, prezidentka letošního ročníku  RIBA. Absolutní vítěz letošního ročníku ceny bude vyhlášen 26. září v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám