Hlavní obsah

Londýnské Okurce možná vyroste nový sourozenec jménem Tulipán

Novinky, Jana Nesvadbová

V těsném sousedství jednoho z ikonických mrakodrapů britského Londýna, 30 St Mary Axe, jenž je však známější jako Okurka (Gherkin), může vyrůst nový výškový objekt, pro nějž autoři zvolili neméně přírodní název - Tulipán. Pod jeho návrhem je ostatně podepsán i stejný tým autorů a investor. Navrhli jej architekti z ateliéru Foster + Partners, stavbu zaplatí miliardář Jacob J. Safra.

Foto: Profimedia.cz

V bezprostředním sousedství londýnské Okurky vyroste patrně nový mrakodrap. Ponese název Tulipán.

Článek

Budova vysoká 305,3 metru je odpovědí architektů a investora na přání města, které volá po novém milníku, jenž by ovšem sloužil tentokrát kulturním a turistickým účelům.

Počátkem týdne se tak na stole londýnských radních objevil plán na postavení mrakodrapu ladných tvarů, který tvoří dlouhý úzký stonek zakončený na vršku vejčitou prosklenou tobolkou posetou po stranách drobnými kulovitými kabinkami připomínajícími kapky ranní rosy, jež ulpěly na poupěti tulipánu.

Foto: Profimedia.cz

Navrhovaná stavba připomíná poupě tulipánu, na němž se zachytily kapky ranní rosy.

Svou „sestru” Okurku by Tulipán přerostl zhruba o 125 metrů, v porovnání s ní je ale mnohem štíhlejší. Z jeho proskleného vršku se návštěvníkům nabídne 360stupňový výhled na hlavní město Británie. Navíc zde vzniknou i restaurace, kavárny, ale i kulturní zařízení, jež mají umožnit pořádání významných společenských a kulturních událostí.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský mrakodrap s nezajímavým názvem 30 St Mary Axe překřtil svět záhy na Okurku.

Zajímavostí budou tzv. skybridges, tedy mosty, které budou konstruované tak, aby na nich měl člověk pocit, že se vznáší ve vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Z mostů a hlavně ze speciálních kuliček vystupujících nad povrch skleněné tobolky bude možné si prohlížet město tak, jak je vidí dosud jen ptáci.

Smyslem stavby je kromě jiného propagace Londýna jako města a také bezprostředního okolí, ovšem propagace bude zaměřena nejenom směrem ven k turistům, ale také „dovnitř” směrem k místním školám. Právě pro ně hodlá investor vyčlenit ročně na 20 000 volných vstupů, aby si i malí návštěvníci mohli vychutnat úchvatný pohled na rodné město.

Foto: Profimedia.cz

Takový výhled se návštěvníkům Tulipánu večer otevře. Pravda, slabší povahy se závratěmi jej patrně tak úplně neocení.

V případě, že město projekt schválí, uvádějí architekti na svém webu, že se bude moci začít se stavbou již v roce 2020. Hotovo by pak mělo být o pět let později.

Architekti, jako u všech svých projektů, také při plánování Tulipánu velice dbali na to, aby po sobě stavba zanechala pokud možno minimální ekologickou stopu.

Znamená to snížené množství použitých materiálů, využití termoizolačních skel anebo optimalizovaný systém výstavby tak, aby se při ní snížila energetická spotřeba. Navrhovaný systém vytápění a chlazení interiéru pak nepočítá s využíváním energie fosilních paliv, neboť budova bude mít vlastní fotovoltaické články.

Foto: Profimedia.cz

Tulipán by se měl stát důležitým cílem školních výprav, jež tak budou mít město jako na dlani.

Důležitý je i „zelený aspekt” stavby. Společně s výškovou budovou je součástí plánu malý parčík a dvoupodlažní pavilon s veřejně přístupnou zelenou střechou a zelení porostlými stěnami. Díky tomu se množství zelených ploch v okolí zvýší 8,5krát.

Co je ovšem důležitější - plán zahrnuje rovněž odstranění poloviny plochy obvodových prosklených stěn Okurky na úrovni země. Čímž by se zlepšila průchodnost lokality.

Foto: Profimedia.cz

Nová budova nabídne nevídaný výhled na město, a to nejenom turistům, ale například také místním školákům, kteří do ní získají vstup zdarma.

„Máme obrovskou radost, že můžeme těžit z výjimečného talentu, jímž disponují ve Foster + Partners, a že tak díky nim můžeme Londýnu nabídnout tuto špičkovou, světovou turistickou atrakci. Jsme přesvědčeni o tom, že je Londýn globálním městem a jsme pyšni na to, že můžeme jeho školákům vytvořit nejmodernější učebnu v oblacích, aby se mohli na vlastní oči přesvědčit o historii i dynamickém rozvoji svého města,” citují architekti na svém webu Jacoba J. Safru.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám