Minimalistický, striktně lineárně řešený vzhled domu, jehož jedinou ozdobou je textura jeho fasád, doplněná prosklenými plochami - to jsou charakteristické rysy rukopisu architektů AR Design Studia z britského Winchesteru.

Stejně je řešen i dům, který navrhli pro své klienty v Kentu a který letos získal nejprestižnější možné ocenění udělované na britských ostrovech.

Černý dům vyhrál ocenění britských královských architektů RIBA za rok 2018.

Černý dům vyhrál ocenění britských královských architektů RIBA za rok 2018.

FOTO: Martin Gardner

Směrem na západ je orientovaný obývací pokoj.

Směrem na západ je orientován obývací pokoj.

FOTO: Martin Gardner

Jak sami architekti vysvětlují, podoba stavby je odvozena nejenom od místní historické zástavby v daném hrabství, stejným dílem posloužila za inspiraci i moderní architektura.

Z tradiční zástavby si dům vzal především barvu, která je černá. Z moderní, jež je reprezentována hlavně stánky kultury, jsou to pak právě architekty tolik oblíbené minimalistické, hranaté tvary.

K bazénu se z domu přichází po rampě, která elegantně překlenuje terénní nerovnosti pozemku.

K bazénu se z domu přichází po rampě, která elegantně překlenuje terénní nerovnosti pozemku.

FOTO: Martin Gardner

Zahrada v okolí domu je zařízena ve stejném elegantním, minimalistickém stylu.

Zahrada v okolí domu je zařízena ve stejném elegantním, minimalistickém stylu.

FOTO: Martin Gardner

Majitelé domu žili dosud v historickém domě z 15. století, postaveném v tudorovském stylu. Na stáří ovšem zatoužili po životě v moderním domě, plném světla a se spoustou výhledů do okolí a obklopeném elegantní zahradou.

Okna kuchyně směřují na východní stranu. Obyvatelé domu tak snídají v místnosti zalité prvními slunečními paprsky.

Okna kuchyně směřují na východní stranu. Obyvatelé domu tak snídají v místnosti zalité prvními slunečními paprsky.

FOTO: Martin Gardner

Celý interiér domu prostupuje spousta denního světla.

Celý interiér domu prostupuje spousta denního světla.

FOTO: Martin Gardner

Architekti jim tedy navrhli dům s velkorysou plochou 400 m2, jehož srdcem je centrální nádvoří. To ze všech stran obchází chodba, do níž většími či menšími průchody ústí dokola umístěné místnosti tvořené samostatnými bloky - velká kuchyň s jídelnou plovoucí volně ve vzduchu nad parkovací plochou v exteriéru, samostatná jídelna, obývací pokoj s klavírem, trojice ložnic s vlastními koupelnami.

Z vlastní chodbičky se pak přichází z hlavní ložnice majitelů, která má nejen vlastní šatnu, ale také koupelnu s oddělenou toaletou.

Srdcem domu je v centru umístěné nádvoří.

Srdcem domu je v centru umístěné nádvoří.

FOTO: Martin Gardner

Majitelé se po létech strávených v historickém domě v tudorovském stylu rozhodli pro bydlení v ryze moderním prostředí.

Majitelé se po letech strávených v historickém domě v tudorovském stylu rozhodli pro bydlení v ryze moderním prostředí.

FOTO: Martin Gardner

Právě z hlavní ložnice se pak po schodech vystupuje do tzv. věže, soukromé společenské místnosti, která svým rozměrem kopíruje tvar a velikost ložnice pod sebou.

Jídelna pro formální příležitosti

Jídelna pro formální příležitosti

FOTO: Martin Gardner

Denní světlo je i v koupelně. Přivádí ho sem dlouhý světlík.

Denní světlo je i v koupelně. Přivádí ho sem dlouhý světlík.

FOTO: Martin Gardner

Každá z místností má svůj vlastní výhled do zahrady a na jednu ze světových stran. Kuchyň nabízí pohled na východ, takže ji ráno při snídani zalévají první paprsky slunce. Zároveň je odtud hezký výhled na sad a vinici. Na protilehlé straně, s výhledem na západ, a tudíž i na bazén, je obývací pokoj.

Velká společenská jídelna má pak výhled na velký trávník na jižní straně zahrady. Soukromí a klid poskytují ložnice orientované na sever, s uklidňujícím výhledem na les.

Vstup do domu vede po schodišti.

Vstup do domu vede po schodišti.

FOTO: Martin Gardner

Středový dvorek je ze všech stran ohraničen prosklenou stěnou, slouží tak jako zdroj světla pro interiér domu, zároveň jde o za všech ročních období chráněný prostor v exteriéru.

Tím, že do něj lze vcházet prakticky z kterékoli strany domu, umožňuje navíc neustálý přísun čerstvého vzduchu do domu, který jím může volně plynout a v horkých letních dnech jej příjemně ochlazovat.

Půdorys domu - přízemí

Půdorys domu - přízemí

FOTO: AR Design Studio (2x)

Půdorys domu - věž

Půdorys domu - věž