Hlavní obsah

Černý dům rozhodně nebyl černým koněm architektonické soutěže, kterou vyhrál

Novinky, Jana Nesvadbová

Black House neboli Černý dům získal letošní ocenění nejvyšší architektonické soutěže ve Velké Británii - britských královských architektů RIBA. Jeho autory jsou architekti z ateliéru AR Design Studio, kteří jsou držiteli mnoha různých ocenění. Jejich Černý dům proto rozhodně nebyl žádným takzvaným černým koněm letošního ročníku soutěže.

Foto: Martin Gardner

Dům je rozdělen do několika bloků, v nichž je ukryta vždy jedna funkční zóna.

Článek

Minimalistický, striktně lineárně řešený vzhled domu, jehož jedinou ozdobou je textura jeho fasád, doplněná prosklenými plochami - to jsou charakteristické rysy rukopisu architektů AR Design Studia z britského Winchesteru.

Stejně je řešen i dům, který navrhli pro své klienty v Kentu a který letos získal nejprestižnější možné ocenění udělované na britských ostrovech.

Foto: Martin Gardner

Černý dům vyhrál ocenění britských královských architektů RIBA za rok 2018.

Foto: Martin Gardner

Směrem na západ je orientovaný obývací pokoj.

Jak sami architekti vysvětlují, podoba stavby je odvozena nejenom od místní historické zástavby v daném hrabství, stejným dílem posloužila za inspiraci i moderní architektura.

Z tradiční zástavby si dům vzal především barvu, která je černá. Z moderní, jež je reprezentována hlavně stánky kultury, jsou to pak právě architekty tolik oblíbené minimalistické, hranaté tvary.

Foto: Martin Gardner

K bazénu se z domu přichází po rampě, která elegantně překlenuje terénní nerovnosti pozemku.

Foto: Martin Gardner

Zahrada v okolí domu je zařízena ve stejném elegantním, minimalistickém stylu.

Majitelé domu žili dosud v historickém domě z 15. století, postaveném v tudorovském stylu. Na stáří ovšem zatoužili po životě v moderním domě, plném světla a se spoustou výhledů do okolí a obklopeném elegantní zahradou.

Foto: Martin Gardner

Okna kuchyně směřují na východní stranu. Obyvatelé domu tak snídají v místnosti zalité prvními slunečními paprsky.

Foto: Martin Gardner

Celý interiér domu prostupuje spousta denního světla.

Architekti jim tedy navrhli dům s velkorysou plochou 400 m2, jehož srdcem je centrální nádvoří. To ze všech stran obchází chodba, do níž většími či menšími průchody ústí dokola umístěné místnosti tvořené samostatnými bloky - velká kuchyň s jídelnou plovoucí volně ve vzduchu nad parkovací plochou v exteriéru, samostatná jídelna, obývací pokoj s klavírem, trojice ložnic s vlastními koupelnami.

Z vlastní chodbičky se pak přichází z hlavní ložnice majitelů, která má nejen vlastní šatnu, ale také koupelnu s oddělenou toaletou.

Foto: Martin Gardner

Srdcem domu je v centru umístěné nádvoří.

Foto: Martin Gardner

Majitelé se po létech strávených v historickém domě v tudorovském stylu rozhodli pro bydlení v ryze moderním prostředí.

Právě z hlavní ložnice se pak po schodech vystupuje do tzv. věže, soukromé společenské místnosti, která svým rozměrem kopíruje tvar a velikost ložnice pod sebou.

Foto: Martin Gardner

Jídelna pro formální příležitosti

Foto: Martin Gardner

Denní světlo je i v koupelně. Přivádí ho sem dlouhý světlík.

Každá z místností má svůj vlastní výhled do zahrady a na jednu ze světových stran. Kuchyň nabízí pohled na východ, takže ji ráno při snídani zalévají první paprsky slunce. Zároveň je odtud hezký výhled na sad a vinici. Na protilehlé straně, s výhledem na západ, a tudíž i na bazén, je obývací pokoj.

Velká společenská jídelna má pak výhled na velký trávník na jižní straně zahrady. Soukromí a klid poskytují ložnice orientované na sever, s uklidňujícím výhledem na les.

Foto: Martin Gardner

Vstup do domu vede po schodišti.

Středový dvorek je ze všech stran ohraničen prosklenou stěnou, slouží tak jako zdroj světla pro interiér domu, zároveň jde o za všech ročních období chráněný prostor v exteriéru.

Tím, že do něj lze vcházet prakticky z kterékoli strany domu, umožňuje navíc neustálý přísun čerstvého vzduchu do domu, který jím může volně plynout a v horkých letních dnech jej příjemně ochlazovat.

Foto: AR Design Studio

Půdorys domu - přízemí

Foto: AR Design Studio

Půdorys domu - věž

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám