Hlavní obsah

Rekonstrukce proměnila malý byt v kompaktní celek

Majitelka, která je profesí lékařka, se obrátila na designérky Ivetu a Moniku, které spolu tvoří a pracují pod značkou Schwestern, s požadavkem na rekonstrukci interiéru bytu ve zděném domě. Vzhledem ke skutečnosti, že se poměrně malý byt o velikosti 38 m2 nachází v přízemí, hlavním požadavkem bylo ho maximálně prosvětlit, provzdušnit a propojit v kompaktní celek.

Foto: Johana Němečková

Nová masivní dubová podlaha je sjednocujícím prvkem větší části interiéru.

Článek

Původní dispozice 2+kk ´kočičího bytu´ v pražských Dejvicích byla téměř zachována, ale došlo k vyzdění nových příček mezi koupelnou a kuchyňským koutem a ke zvětšení koupelny na úkor kuchyně, což je téměř nepatrné, ale pro jednotlivé místnosti výhodné.

Foto: Johana Němečková

Jako sjednocující prvek byla zvolena podlaha, kterou v předsíni a koupelně tvoří cementová dlažba, v ostatních prostorách je položena masivní dubová podlaha.

Bylo nutné udělat i rekonstrukci elektrorozvodů, nově natřít klasické žebrované radiátory a navrhnout kompletně nový nábytek.

Foto: Johana Němečková

Díky propojení kuchyně s obývacím pokojem a oknům v obou místnostech vznikl hezký prosvětlený prostor.

Nové nábytkové kousky se pak velmi vkusně doplnily starým nábytkem, který majitelé zdědili a sami ho repasovali. Materiály použité na nábytek jsou v celém bytě jednotné - kombinují masivní dubové dřevo s bílým laminem, barevným akcentem je olivově zelená MDF deska.

Na prohlídku

Předsíň je navržena skromně a funkčně, díky čemuž může vyniknout dekorativní dlažba, která pokračuje do prostoru koupelny.

Kuchyňská sestava je situovaná do tvaru písmene L a vede pod okno, kde byla původně spíž. Vzniklo tak příjemné místo na vaření u okna, ale bylo potřeba vyřešit náhradní úložný prostor.

Foto: Johana Němečková

Horní část kuchyňské sestavy kombinuje otevřené police se skříňkami krytými sklem. U stropu jsou skříňky z bílého lamina.

Kuchyňská stěna je proto využita po celé výšce. Nad otevřenými policemi, které lze částečně zakrýt sklem, jsou uzavřené skříně z bílého lamina, které mají být nenápadné a sloužit k ukládání věcí, jež se používají pouze příležitostně.

Pro lednici se našlo místo ve vyzděném výklenku vedle vstupu do obývacího pokoje. Kuchyň je propojena s obývákem a díky oknům po obou stranách prostoru je dostatečně zásobena denním světlem. Okno v obývacím pokoji navíc nabízí výhled do zahrady.

Foto: Johana Němečková

Chladnička je umístěná ve vyzděném výklenku.

V obývacím pokoji se ještě našlo místo na minipracovnu a ve výklenku je umístěný pracovní stůl a židle. Do malé ložnice bylo potřeba vměstnat manželskou postel a najít prostor pro ukládání ošacení.

Foto: Johana Němečková

Vtipným prvkem v ložnici je motiv na stěně, který si majitelé sami navrhli a namalovali.

Postel o rozměru 160 x 200 cm byla nakonec umístěna k oknu a stěna za dveřmi využita pro vestavěnou šatní skříň.

Výrazným prvkem v ložnici je dekor na stěně, který je kompletně dílem majitelů.

Foto: Johana Němečková

Koupelna je spojená s toaletou, sprchový kout je vyřešen podmítkovou baterií, odtokovým žlábkem a v současné době už i sprchovou zástěnou.

Koupelna je pak světlá a jasně řešená. Majitelé rádi vaří, proto byla velká pozornost věnována kuchyni, aby splňovala nejen estetické, ale i funkční kvality.

Foto: Johana Němečková

Výrazná dekorativní dlažba vynikne v jinak strohé koupelně a pokračuje dále do předsíně.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám