Hlavní obsah

Pískoviště a stan na zahradě zabaví malé i velké

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má děti a zahradu, rozhodně by měl její prostor využít k relaxaci i ke hrám a k aktivnímu pobytu v zeleni.

Foto: Fler

Dětské týpí značky Elen Living je z přírodních materiálů, ze 100% bavlny a z pěti dřevěných tyčí s povrchovou úpravou. Zaoblené a hladké tyče jsou skryty v tunelech stanu, které jsou ve spodní části zašité. Cena od 2700 Kč.

Článek

Menší děti se zabaví třeba na pískovišti, na dobrodružných výpravách rády mizejí v různých přírodních skrýších nebo se schovají do stanu či týpí. A není důvod, proč by dospělí měli zůstat pozadu.

Hrady stavte z hrubého písku

Z velké pískové plochy, sousedící s trávníkem či s dřevěnou terasou, se může radovat celá rodina. V létě je chůze po písku bosým chodidlům příjemná, navíc je zdravá. Malí i velcí stavitelé se zabaví u báboviček i opevněných hradů z písku.

Foto: Hornbach

Dřevěné pískoviště s krytem má čtvercový tvar (120 x 120 cm, v. 21 cm.). Je vhodné pro děti od jednoho roku a můžeme ho na zahradu zasadit natrvalo. Cena 1290 Kč.

Pískoviště můžeme zakoupit v hobby marketu jako plastovou vanu, mušli nebo dřevěné hrazení s plachtou či krytem. Trh nabízí také dětské pískoviště s integrovanými lavičkami, které je vybaveno výškově nastavitelnou a sklopnou střechou chránící před sluncem nebo deštěm, nebo pískoviště s krytou verandou.

Založit pískoviště můžeme i sami. Poté, co si vykolíkujeme s pomocí šňůry jeho tvar, vyznačíme kontury rýčem. Vykopeme zeminu aspoň do 40 až 50 cm hloubky a do vzniklé jámy vsypeme písek. Neměl by být příliš jemný, optimální velikost zrna je od 0,5 do 1,5 mm. Hrubší zrno a malý podíl hlíny je ke stavění hradů optimální.

Foto: Hornbach

Plastové pískoviště s ochrannou plachtou 96 x 96 x 24 cm potěší nejmenší děti. Kryt chrání písek před deštěm, větrem a nečistotami, když si děti nehrají. Cena 799 Kč.

Pro oddělení pískoviště od trávníku použijeme obrubníky z betonu, které uložíme do cementového lože, nebo plochu obložíme vyvýšenými dřevěnými hranoly, kameny.

Týpí není jen pro indiány

Stylová dětská týpí mají konstrukci z dřevěných latí či ocelových tyčí a tvar čtyř- až šestihranu. Obvykle polyesterové či bavlněné plachty mají různé potisky - od vzorů až po figurální a rostlinné motivy. Podlážka být může, ale nemusí, pokud nám nevadí trávník.

Foto: Bonami

Přístřešek s názvem Rock of ages je snem malého archeologa. Tvarem připomíná indiánské týpí, má voděodolnou plachtu, větrací okénko ve vrchní části. Vstup do stanu je na zip. Cena 4399 Kč.

Stany čtvercového a obdélníkového půdorysu jsou dimenzovány většinou pro jednu až tři osoby. Hodláme-li v nich trávit čas třeba i v dešti, volíme kvalitnější konstrukce a hlavně nepromokavý potah včetně podlážky. Vhodné jsou tkaniny s úpravou z PVC, případně z polyetylenu.

Praktický je model s okénkem s výklopem a se síťovinou naproti uzavíratelnému vchodu, abychom v letním parnu mohli prostor větrat průvanem. Klasické „áčko“ se závětřím, plachtou před vstupem, je tepelně lépe izolováno, plachta navíc vytvoří příjemný prostor pro posezení před stanem.

Foto: Bonami

Malým stačí málo - stan proti větru Wind Banner Red Stripes od Origama je vyrobený ze speciální bavlny a dřevěných podpěr. Je voděodolný s UV ochranou. Š. 230 cm, v. 105 cm.

Oblíbené jsou také tzv. šeltry, traperské obydlí s výklopnou přední stěnou, kterou mohou v lepší variantě tvořit ještě dvě plachty pro prodloužení bočních stěn pod visutý přední díl, nebo k uzavření vlastního prostoru šeltru.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám