Hlavní obsah

Dům ve městě jim nevyhovoval. Postavili si nový v dosahu hor

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou, který si nechali od architekta navrhnout manželé se dvěma dětmi.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Pořídit si chatu a udržovat dvě domácnosti naše hostitelka zavrhla, padlo tak rozhodnutí raději si rovnou postavit nový dům na horách.

Článek

Původně manželé bydleli v Šenově u Ostravy a postupem času si dům zrekonstruovali. Už jim chybělo jen zateplení, ale ještě více jim chyběla příroda. Zejména hory a čistý vzduch. Pořídit si chatu a udržovat dvě domácnosti naše hostitelka zavrhla, padlo proto rozhodnutí raději si rovnou postavit nový dům na horách.

Rok hledali pozemek v nejhezčích lokalitách na severní Moravě, a nakonec se ocitli v krajině pod Lysou horou. Parcela jim hned padla do oka a oba manželé se na ní jednomyslně shodli. Zbývalo jen zvolit, jak by měl nový dům vypadat.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Paní domu může být se svým domem opravdu spokojená, neboť architekt odvedl perfektní práci. To samé lze říci i o interiéru, na jehož vybavení se spolu s ním podílela.

„Zásadní pro podobu našeho budoucího domu byla skutečnost, že se parcela nachází v CHKO, což obnášelo třístránkový seznam regulativů, které se na stavbu v této oblasti vztahují. Takže pořídit si nějaký typový dům nepřipadalo v úvahu a bylo nutné obrátit se na architekta. Po malém výběrovém řízení jsme nakonec oslovili pana architekta Václavíka a výsledek vidíte sami,“ vysvětluje paní domu.

Nástup architekta

Manželé se v této situaci podle svých slov ocitli na neznámé půdě a poprvé měli možnost poznat, jak architekti pracují.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Před základní hmotu domu architekt důmyslně předsunul jídelnu, což umožnilo otevřít pohled do exteriéru hned ze dvou stran.

„Panu Václavíkovi vděčím za to, že mi pootevřel dveře do svého oboru. Díky němu jsem pochopila, jak propastný je rozdíl mezi architekturou a pouhým stavitelstvím. Přeji všem lidem, kteří staví dům, aby využívali služeb architektů co nejvíc, protože dobrý architekt má dar zhmotnit vaše představy. Nám to ušetřilo mnoho omylů a dnes víme, že v dobře vyprojektovaném a koncepčně dotaženém domě je radost bydlet,“ nešetří chválou paní domu.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

V interiéru architekt rozehrál v rámci konceptu odebírání hmot zajímavou situaci, kdy nábytek nebo krbové těleso buď vyrůstá, nebo naopak srůstá s hmotou domu, což je zároveň podpořeno použitými polyuretanovými stěrkami.

„Očekávali jsme, že nám architekt předloží víc návrhů. K našemu překvapení jsme dostali jen jednu studii, ale ta byla perfektní! A do tohoto domu jsme se zamilovali.“

Dům v kontextu prostředí

Tvarové pojetí domu na jedné straně vychází z místního tradičního stavitelství, zároveň ale byly do návrhu organicky integrovány moderní prvky bydlení, jako je garáž nebo jídelna s velkým prosklením, propojená s terasou a zahradou.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Každý doplněk interiéru vybírala paní domu s láskou i pečlivostí. Výsledkem je velmi příjemné prostředí, které ve spojení s okolní krajinou zvyšuje exkluzivitu domu.

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do jisté míry proporci přízemního domu. Ale na spodní straně, kde se nachází zahrada a cesta, vytvořil umělý val, takže spodní podlaží není z prostoru veřejné komunikace vidět.

Velké prosklené plochy, které jsou nekompatibilní s tradiční architekturou, zejména se stavebními regulacemi CHKO, zůstávají skryty za navršeným terénním zlomem, nejsou vidět z veřejné komunikace a nemusí se ani příliš stínit.

Naopak horní okna jsou tradičně členěna, což zjemňuje vzhled domu. Architekt tak maximálně zúročil „zapuštění“ domu do svahu a odbagrovaný materiál využil k vytvoření terénního předělu.

Dispozice a exteriér

Interiér je rozdělen na denní zónu v prvním a noční zónu ve druhém podlaží ležícím v úrovni horní části pozemku. Zádveří se vzhledem ke svažitému terénu nachází v meziúrovni, takže ke vstupu do soukromé zóny nahoře je třeba překonat symbolické tři schody, do přízemí se sestupuje po schodišti dolů. Zde se nachází chodba, zázemí, pracovna a hlavní obytný prostor propojený s kuchyní, terasou a zahradou.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Z ložnice je krásný výhled na nádhernou horskou krajinu. Všimněte si důmyslné práce architekta s volbou okenních formátů.

V horním podlaží jsou dva pokoje, ložnice, šatna, sklad zahradní techniky, garáž s dílnou a vestavěná sauna. Dominantním prvkem exteriéru je terasa a koupací zahradní jezírko.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Atmosféru koupelny dotváří bílá mozaika i stěrka. Pomyslnou třešničkou na dortu je historická trojnožka.

Zaujalo nás

Od samého počátku bylo součástí návrhu domu nechat podkroví nevyužité, díky tomu se architekt vyhnul oknům a vikýřům, které by vypadaly nepatřičně. Nahoře je tedy odvětraný klasický půdní prostor a dům je zateplen až z úrovně stropu.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Půdorys domu

V prostorové hře v interiéru povrchy přecházejí jeden v druhý, nebo jsou naopak záměrně odlišeny. Tento koncept podtrhuje přirozené členění obytného prostoru a vychází z možností použitých materiálů, jejich tvarů a členění.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 190 m2

Užitná plocha: 300 m2

Konstrukce: železobetonové základové pasy a betonová deska, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo Porotherm 30 P+D zateplené kontaktním systémem ETICS, keramobetonový strop s vložkami Miako

Krovy: krov ze střešních vazníků Gang-Nail se styčníkovými deskami Bova-Nail, střešní krytina – velkoformátové tašky Bramac se sypaným povrchem

Vytápění: tepelné čerpadlo systému země/voda, teplovodní podlahové topení, koupelnové žebříky, krb s krbovou vložkou

Adam Krejčík, www.stavbadomu.net

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám