Hlavní obsah

Objevem roku na Czech Design Weeku se stala autorka pestrých váz

Novinky, tnk

Pražský designový festival Czech Design Week vyhlásil vítěze nejlepších autorských počinů. V kategorii Objev roku cenu získala Dominika Petrtýlová za svou práci se sklem, cenu Best of Design si odnesla Kristýna Mikolášková za netradiční světelný objekt Dione, cenu za nejlepší instalaci obdrželo studio Yoni vytvářející kousky inspirované přírodou.

Foto: Archiv festivalu Czech Design Week

Dominika Petrtýlová našla pro svou tvorbu inspiraci v přírodě a starém umění.

Článek

Dominika Petrtýlová z ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, která se stala Objevem roku, se dlouhodobě zabývá netradičním přístupem ke sklářským barvám a hledáním nových malířských technik.

Její kolegyně Kristýna Mikolášková byla oceněna za objekt složený ze dvou samostatných částí, které však tvoří důmyslný celek. Světelný děj tvoří podle kurátorů silný emocionální zážitek a dotváří harmonický vjem, který má navodit klid a umožnit rozjímání.

Přidanou hodnotou je interaktivní režim světla, který mění tón a intenzitu světelného zdroje.

Kristýna Mikolášková vytvořila nevšední světelný objekt, který by měl v interiéru vyniknout.

Pokud jde o prezentaci na festivalu, v té podle poroty bodovala česká značka Yoni, která spojuje přírodu s uměním a zároveň propojuje přírodu s moderním životním stylem.

Foto: Archiv festivalu Czech Design Week

Uskupení Yoni zaujalo svou prezentací. Je známé předně ekologickými kartáčky, které zapadnou do všech koupelen zařízených v přírodním stylu.

Zaujal i designový modem a router do moderních domácností. Porota udělila zvláštní ocenění modelu O2 Smart Box, který navrhl Martin Tvarůžek. Jde o zařízení, které v sobě propojuje nejvýkonnější modem na trhu, wi-fi router a řešení pro připojení chytré domácnosti. Oceněna byla i jednoduchost ovládání pomocí speciálně vyvinuté mobilní aplikace.

Foto: Archiv festivalu Czech Design Week

Design modem je důkazem, že i čistě funkční objekty mohou v moderním interiéru působit líbivě.

„Chtěli jsme vytvořit zařízení s elegantním designem, který je dostatečně atraktivní na to, aby si ho zákazníci umístili vedle televize v super moderním bytě či domě a zároveň dostatečně univerzální, aby obstál v běžných interiérech," popisuje designér Martin Tvarůžek.

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Letos se festival Czech Design Week konal v Praze v Hybernské. Pro příští rok pořadatelé slibují, že proběhne v nových prostorách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám