Hlavní obsah

Nebojte se netradičních a různě tvarovaných polic, interiéru dodají hravost

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stěnám sluší kreativní otevřené police. Odhalují krásu vystavených věcí, jejich barva doplní vzhled místnosti, tvar rozdělí nejen plochu, ale i prostor. Při výběru polic je důležitá hravost, interiéru dodají šmrnc.

Foto: Bonami (4x)

S ukládacími rámy naložíme podle vlastní fantazie. Na stěně vytvoří 3D obrazy, hodí se do nich drobnější předměty. Rámy 5 kusů za 2989 Kč.

Článek

Pokulhávat by však neměly kvalita a praktické využití. Police je totiž především prostorem k ukládání věcí, které chceme mít na očích a rychle po ruce.

Foto: Butlers

Romantická polička na zeď Terrace Hill zkrášlí venkovní terasu nebo chodbu. Cena 849 KČ.

Foto: Favi

Subtilnost a tvar domu charakterizují polici Balvi Haus. S bylinkami v květináči je vhodná do jídelního koutu, s panenkami či auty do dětského pokoje.

Řešení většího prostoru

Policové systémy pokrývající celou zeď umístíme raději do velkého pokoje nebo výklenku menší místnosti. Snažíme se přitom vyhnout pocitu přesycenosti a dojmu, že stěna na nás padá.

Vybíráme subtilnější a barevně méně výrazné konstrukce. Ideální je střídání otevřených a uzavřených polic, dílců různých rozměrů i barev, které větší plochu opticky rozbíjejí.

Foto: Ikea

Z policových modulů seskládáme originální obývací nebo ložnicovou stěnu.

Trendem jsou jednoduché systémy dvou masivních otevřených kruhových, čtvercových nebo obdélníkových ukládacích rámů v kombinaci s jednoduchou policí. Některé díly lze zavěsit nakřivo, čímž změníme dynamiku velké plochy. Jsou-li z masivních materiálů, volíme jich méně, lehkých může být na zdi více.

Foto: Bonami

Křehké větve stromu s knihami vyniknou na menší ploše. Infinity za 4199 Kč.

Ve větších místnostech policový díl oddělí dvě odlišně využívané zóny, třeba klidovou od pracovní. V takovém případě není nutné, abychom ho využívali z obou stran.

Když potřebujeme i přes rozdělení pokoje pustit do prostoru světlo, vybereme polici pouze s otevřenými dílci. Zajímavé jsou ale také kombinace plně otevřených a zavřených modulů po obou stranách policového dílu.

Foto: Bonami

Hravá skládanka čtvercových a obdélníkových tvarů, různých barev a natočení modulů. Cena 8489 Kč.

Foto: Ikea

Policové stupínky s plastovými výsuvnými boxy se líbí především dětem.

Ozdoby malých zdí

Rčení, že v jednoduchosti je krása, potvrzují nenápadné poličky různých délek, seskládané na zdi do stupínků, nebo policové rámy geometrických tvarů, které s uloženými dekorativními předměty vypadají jako 3D obrazy. Jsou vhodné na menší plochy.

Do malých místností se také hodí police z tvrzeného průhledného skla, vyniknou na stěnách s výraznou malbou či s tapetami s originálním potiskem.

Foto: J.a.p.

Na věci nebude tolik usedat prach, když je ochrání skleněná zástěna.

Úkolem tzv. neviditelných polic je vzbudit dojem, že instalované předměty levitují. Neviditelné police na knihy stačí přichytit ke zdi dvěma vruty. Vtip je v uložení první knihy, jejíž spodní klopu zahákneme na malé háčky po obou stranách kořene neviditelné police. Polici následně do knihy shora zavřeme a na knihu již jen vrstvíme další výtisky.

Foto: Bonami

Police a moduly z masivu doplňují TV stolek. Rozmístění působí elegantně a dynamicky.

Police svou barvou, vzory i jednoduchostí může splynout s odstínem malby, s obkladačkami. Například v kuchyni tak pozornost věnujeme vystavenému dekorativnímu nádobí.

Foto: Ikea

Polička rámuje bílý obklad, nádobí tak může vyniknout v celé své kráse.

Materiály a uchycení

Nejoblíbenějším materiálem pro police jsou stále dřevo masiv a dýha. V moderních interiérech nachází své místo tvrzené sklo. Mladí dávají přednost materiálům, jako jsou ratan, karton nebo pevná textilie, z nichž se vyrábějí závěsné vaky a čtvercové police s vyztuženou konstrukcí.

V dětském pokoji má své místo plast, který vedle skla a nerez oceli dominuje koupelnám i kuchyním.

Foto: Westwing

Kov a sklo jsou materiály vhodné do moderních interiérů. Police působí vzdušně. Regál Monza za 15 799 Kč.

Foto: Butlers

Koupelnovou skříňku doplní police s dvířky. Cena 2490 Kč.

Některé designové police instalujeme tak, aby vynikly jejich úchyty. Naopak skryté upevňující kování přichytí polici na stěnu tak, že vidíme jenom ji. Čím delší vrut, tím lépe, samozřejmě s ohledem na tloušťku podkladu. Do cihlové zdi použijeme vruty s průnikem aspoň 50 mm a plastové hmoždinky odpovídající velikosti. U sádrokartonu stačí hloubka 38 mm.

Foto: Favi

Chloubou dřevěné poličky Nature Leather jsou viditelné kožené úchyty.

Klasickou konzolu uchycujeme delším ramenem k povrchu, na kratším rameni je polička. Lehké police snadno zavěsíme na ozdobné háčky, úchytné klipy, kožené pruhy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Pozor na prach

Vadí vám prach, který usedá na předměty? Snadná pomoc: do otevřených polic zasuňte kartonové zdobené krabice, ratanové košíky s víkem, plastové boxy bílé i barevné.

Některé police a policové díly kombinují otevřené díly se zásuvkami, s dvířky, existují i zcela kryté typy. Ani ty však třeba v koupelně nezabrání vlhnutí déle skladovaných ručníků, proto je raději mějte v jiné místnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám