Hlavní obsah

Výhody a nevýhody podlahového vytápění

Právo, Sylva Svobodová

Zatímco při vytápění kamny či radiátory je rozdíl teplot vzduchu mezi podlahou a stropem až 8 °C, u podlahového vytápění tomu tak není. Teplý vzduch sálá od země do všech míst, proudí pomalu a vytváří v interiéru báječné klima.

Foto: Rako

Rozdíl v tloušťce skladby s vytápěním a bez vytápění může být 3–5 mm, což je jedna vrstva lepidla s rohoží. První tzv. natápění dlažby se provádí až po kompletním vytvrdnutí lepidla.

Článek

Podlahové topení lze položit v celém domě či bytě, nebo instalovat do nejchoulostivějších prostor: do koupelny, vstupní chodby, okolí kuchyňské linky.

Dobrou zprávou je, že ho lze položit v podstatě pod jakoukoli krytinu – laminát, vinyl, keramickou dlažbu, dřevo. Důležité je dodržet správný návod na pokládku a maximální povrchové teploty, které může mít podlahové vytápění v kontaktu s danou krytinou.

Foto: Ekoterm

Elektrické topné rohože jsou vhodné pro alergiky, protože nedochází k víření prachu. Nevyžadují žádnou údržbu, servis.

Teplovodní, nebo elektrické?

Každá varianta má svoje výhody i zápory.

Teplovodní vytápění podlahy lze napojit na jakýkoliv zdroj tepla (kotel), teplo se rozvádí od topidla do celého domu. Je ale náročnější na instalaci, počítáme i s vyšší celkovou výškou podlahy, což při rekonstrukci může vadit. Nabízí ale vyšší akumulační schopnosti tepla.

Elektrické podlahové vytápění je investičně méně nákladné, teplotu lze regulovat snadno a přesně. Elektrická energie je ale dražší, proto je tento způsob vhodný spíše do nízkoenergetických staveb, nebo třeba do koupelny.

Foto: Ekoterm

Systém elektrického topného vytápění je bezúdržbový, jeho životnost se rovná životnosti stavby. Interiér není nijak rušen nebo omezován jako v případě klasických radiátorů.

Výhody podlahového vytápění

Přináší úsporu energie, protože umí využívat i nízkoteplotní tepelné zdroje. U plynových kotlů lze vychladit spaliny a zužitkovat i kondenzační teplo.

Je skryto očím a topí rovnoměrně v celém interiéru. Oceníme zejména u velkých místností, kde je obtížné účinně vytápět bez většího počtu radiátorů.

Foto: Fenix

Topné rohože jsou umístěné přímo pod dlažbou v tenké vrstvě pružného tmelu. Rohož je vhodná spíše pro pravidelné plochy.

Podlahu zvykáme pomalu

Čeho se máme vyvarovat? Nejčastější chybou bývá přetopené podlahové vytápění, protože pak dochází k defektům krytiny.

„Některé typy podlah vyžadují postupné natopení na začátku topné sezóny, např. za 24 hodin je dobré zvýšit teplotu o pět stupňů. Když se termostat pustí na vysokou teplotu hned, může podlahu poškodit,“ vysvětluje Daniel Čabrada z firmy Quick-Step.

Také platí: čím je hodnota tepelného odporu nižší, tím je pro podlahové vytápění lepší (nejlépe to splňuje keramika a vinyl). Důvodem jsou menší finanční náklady.

„Podlahové vytápění bych nedoporučoval pod masivní dřevo, protože má vysoký tepelný odpor a také tento materiál více pracuje s ohledem na střídání teplot. Mohou se tvořit spáry,“ říká Milan Mrkáček z firmy Kratochvíl parket profi.

Foto: Quick-step

Vinylová podlaha má nízký tepelný odpor a je velmi vhodná pro podlahové vytápění. Nášlapná teplota podlahy nemá přesáhnout 28 °C.

Keramika už nestudí

Keramická podlaha má spoustu výhod. Je odolná, skvěle se udržuje v čistotě, je pevná, nabízí mnoho dekorů, stylů a imitací. Patří ke kuchyňské lince, do koupelny i na chodbu. Všude tam, kde oceníme teplo pod bosou nohou, se podlahové vytápění vyplatí.

V koupelně se nejčastěji realizuje elektrická rohož, která se pokládá do vrstvy lepidla těsně pod dlažbu. Před samotným dlážděním ověříme funkci rohože a necháme ji opětovně vychladnout. Pozdější opravy bez bourání nejsou možné.

Foto: Ekoterm

Elektrické podlahové topení pracuje na principu nízkoteplotního velkoplošného zdroje tepla. Teplota na povrchu podlahy je jen o 2–3 °C vyšší, než je teplota v místnosti.

Pro pokládku na topnou rohož je vhodná jakákoli keramika. Jen počítáme s určitou změnou rozměrů keramiky při kolísání teplot podlahy. Poměrně k tomu se musí upravit i dilatační spáry v nášlapné vrstvě.

Foto: Fenix

Rohože pro přímé vytápění mají kabely s co nejmenším průměrem, aby rozteč smyček byla malá a podlaha se rovnoměrně prohřívala.

„Při použití topné rohože v koupelně dochází k rychlému odpaření vody na podlaze a je větší riziko tvorby vodního kamene. Musíme proto více dbát na úklid,“ říká odborník Martin Kureš z firmy Rako.

Dobré rady

Chladnější plochy a proudění studeného vzduchu, třeba u francouzských oken, omezíme instalací hustšího uložení trubek (teplovodní vytápění).

Montáž a uvádění topení do provozu musí být precizní, protože některé chyby jsou těžko odstranitelné (netěsnosti, označení a zapojení okruhů topení).

Předem musíme vědět zakrytí podlahy například pod kuchyňskou linkou, neboť v těchto místech se výrazně omezuje předávání tepla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám