Hlavní obsah

Bezpečné vstupní dveře vetřelce odradí

Právo, Karolina Černá

Vchodové dveře musejí něco vydržet, jejich odolnost proti prokopnutí a vypáčení je samozřejmostí. Chrání také před ohněm, kouřem a hlukem, navíc mohou dobře vypadat.

Foto: Hörmann (2x)

Hliníkové domovní dveře pod označením ThermoSafe nabízejí již v základu bezpečnostní třídu RC3. Cena 65 999 Kč včetně montáže a DPH.

Článek

Při výběru materiálu vstupních dveří dáváme pozor, aby byl vzhledově i tvarově stálý a nepodléhal povětrnostním a klimatickým vlivům UV záření. Dveře by svým vzhledem měly ladit s okolím domu a jeho stavebním stylem.

Materiály vstupních dveří

Hliníkové dveře patří k těm dražším. Při jejich kvalitním zpracování však můžeme očekávat pevnost, tvarovou stálost a také nízkou hmotnost. Zpracování hliníku nabízí pestrou škálu barev, imituje také různé druhy dřeva.

Foto: Solodoor

Požárně bezpečnostní dveře Solo 3D Driftwood - vysoce odolný povrch dokonale imituje dřevo.

Dřevěné vchodové dveře nebo dveře s dřevěným povrchem aspoň jednou ročně ošetříme speciálními olejovými prostředky. Zachovají si tak svůj krásný přírodní vzhled. Pro výrobu dveří se vybírají tvrdší dřeva jako buk, dub, třešeň a dražší exotické dřeviny odolné proti vlhkosti a teplotním rozdílům.

Plastové dveře vyšší kvality mají výplně z lisovaných pryskyřic (tzv. HPL), případně z hliníku. Existují plastové dveře využívající sklolaminátovou výplň GFK, která se používá na trupech letadel a lodí. Díky kvalitním výplním jsou plastové dveře pevné a tvarově stálé. Snadno se ošetřují a dokážou napodobit i texturu dřeva.

Foto: Slavona

Vchodové dveře Inspiro se sendvičovou konstrukcí křídla v provedení jasan z vnitřní strany. Přírodní design rozhodně není na úkor bezpečnosti.

Vchodové dveře nemusejí být vyrobeny pouze z jednoho druhu materiálu – lze kombinovat např. hliník či plast se sklem, ale i hliník se dřevem, dřevo se sklem. Zejména u prosklení dbáme na dostatečnou bezpečnost a tepelnou izolaci, volíme trojskla!

Možnosti ochrany před vniknutím

Máme-li pojištěnou domácnost, zjistíme před zakoupením nových vchodových dveří, jakou míru zabezpečení vzhledem k pojistným podmínkám potřebujeme.

Dodržení sjednané úrovně zabezpečení s pojišťovnou totiž v případě škody rozhodne o pojistném plnění.

Foto: Slavona

Vchodové dveře Inspiro se sendvičovou konstrukcí křídla v provedení kartáčovaný dub z vnější strany jsou vybaveny vícebodovými zámky a robustními zafrézovanými závěsy.

Stupně bezpečnostních tříd (RC) vyjadřují, co bezpečnostní prvek dveří musí vydržet při snaze zloděje vniknout do domu.

Vchodové dveře spadající podle evropských norem do 1. a 2. bezpečnostní třídy znesnadní lehké prokopnutí.

S ohledem na stále rafinovanější metody vetřelců je vhodnější zvolit dveře 3. nebo 4. bezpečnostní třídy, které odolají razantnímu prokopnutí, spolu s dalšími bezpečnostními prvky sníží možnosti vniknutí páčidlem, mechanickým vrtáním, vysazením dveří.

Foto: Dafe-Plast

U vstupních dveří z několika materiálů se hodnota tepelného prostupu určuje s ohledem na hodnoty jednotlivých částí dveří: prostupu rámu, křídla a použité výplně.

Odolný materiál a konstrukce dveří, masivní rám a plná výplň nejsou jediné prvky zabezpečení. Zajímáme se také o kvalitu a typ závěsů, počet a sílu uzamykacích čepů.

Dveře před vysazením chrání pasivní čepy, pevně vysunuté ze dveří v oblasti závěsů, nebo aktivní vysouvací čepy ovládané klíčem v zámku. Čepy mohou nahradit i tzv. háky.

Foto: Dafe-Plast

Dveřní výplň Clima Class speciálních dveří pro pasivní domy je ojedinělá ve způsobu osazení na dveřní křídlo. Zatímco většina výplní se vkládá do křídla podobně jako sklo, tato výplň se na křídlo z obou stran lepí.

Stranou nesmějí zůstat ani zámek, vložka a překrytí zámku (štít, rozeta) stejné bezpečnostní třídy jako dveře samotné, nebo dokonce vyšší.

Výhodou bezpečnostních vložek vyšší třídy je nemožnost jejich zkopírování. Pro výrobu nové cylindrické vložky ve 4. bezpečnostní třídě musíme mít bezpečnostní kartu. Montáž a demontáž kvalitního kování z oceli jsou možné pouze zevnitř.

Moderní systémy

Zloděje často odradí instalované kamery a elektronické zabezpečení. K bezpečnostním dveřím někteří výrobci dodávají na přání zákazníka digitální kukátko se záznamem pohybu, které přenáší obraz na malý monitor na vnitřní straně dveří.

U některých typů je obraz zaznamenáván na paměťovou kartu (např. po zazvonění na zvonek), takže i v případě naší nepřítomnosti zpětně vidíme, kdo se u vstupu pohyboval.

Foto: Sapeli

Digitální kukátko je z vnější strany nenápadné, má ale záznamník pohybu, který přenáší obraz na malý monitor na vnitřní straně.

Vchodové dveře můžeme opatřit chytrým zámkem ENTR na dálkové ovládání, který majitelé domu odemknou klávesnicí, smartphonem nebo čtečkou otisků prstů. Na klávesnici stačí zadat správný PIN kód, lze ji ovládat i ve tmě díky LED osvětlení.

Spojí-li se bluetooth na našem telefonu s tím na dveřích, stačí se jen dotknout modrého symbolu umístěného na citlivé desce přístroje a můžeme vkročit domů. Identifikaci otisků prstů je takřka nemožné oklamat. Pozor – chytrý zámek je činný jen při napájení elektrickým proudem!

Foto: Dafe-Plast

Dům můžeme proti neoprávněnému vstupu nezvaných hostů zabezpečit i čtečkou prstů.

Vstup do domu lze kontrolovat i čtečkou karet a čipů. Modulární systém kontroly je plně integrován do dveřního profilu.

Foto: Dafe-Plast

Díky klávesnici otevřeme vstupní dveře prostým zadáním PIN kódu. Klávesnici lze jednoduše ovládat i ve tmě díky LED osvětlení.

Oheň, hluk a teplo

Vstupní dveře především v bytových domech by měly nabízet kromě ochrany proti vniknutí i dostatečnou protipožární ochranu, tzn. že odolají požáru po dobu minimálně 30 minut a zamezí tak jeho prostupu do bytu.

Je vhodné je doplnit o tzv. kouřotěsný uzávěr. Kromě vstupních dveří ho oceníme u dveří do kotelny či garáže, kterými tak neprojdou výfukové či jiné plyny.

Foto: Hörmann

Dřevěné vstupní dveře mohou mít na přání zákazníka bezpečnostní třídu RC2, protipožární odolnost EI30 a elektronické kukátko. Plné provedení za 32 650 Kč bez montáže a DPH.

Hluk zvenku, případně z chodby je velmi nepříjemný. Zvukotěsné dveře se speciální konstrukcí doplněnou o zvukově izolační prvky problém hluku ale vyřeší.

Třeba bezpečnostní vstupní dveře Sapeli kategorie RC2 a RC3 nabízejí zvukový útlum 43 dB. Norma ČSN o akustice a ochraně proti hluku požaduje 32 dB.

Foto: Sapeli

Dveře 3. bezpečnostní třídy Golias s kukátkem mají 3bodový hákový zámek, 3 závěsy a 3 pasivní čepy proti vysazení. Nelze je prokopnout a odolají i 70 cm dlouhému páčidlu či ruční mechanické vrtačce.

U vstupních dveří jsou také důležité hodnoty tepelné izolace. Čím lepší jsou její hodnoty, tím sice pořizovací náklady na dveře rostou, ale zase zbytečně neuniká teplo z interiéru.

Kvalitní montáž

Aby bezpečné vstupní dveře plnily svoji funkci, musí být správně zabudovány do stavebního otvoru.

Foto: M&T

Bezpečnostní hranaté rozety Entero jsou vyrobeny z materiálu odolného proti odvrtání, rozlomení a vytržení a splňují tak nároky 3. bezpečnostní třídy.

Montáž bezpečnostních dveří zejména vyšších tříd proto svěříme přímo jejich výrobci nebo jeho výhradnímu zastoupení.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám