Hlavní obsah

Bez dřezu to nejde, je potřebný i v moderní kuchyni

Právo, Gisela Růžičková

Zdá se, že v době myček nádobí je dřez v kuchyni přebytečný, ale opak je pravdou. Ukazuje se, že některé typy nádobí do myčky prostě nepatří a že dřez stále potřebujeme.

Foto: Norma (2x)

Nástavný nerezový celoplošný dřez levý tvoří pokračování desky kuchyňské linky, má tedy šířku 600 mm a délku 800 mm. Upevňuje se přímo na skříňku kuchyňské linky, cena 2496 Kč.

Článek

Na ústupu jsou dvoudřezy, protože jejich hlavní funkci mytí a odkapávání nádobí převzaly myčky. Na trhu se ale objevily nové typy i uplatnění dřezů.

Oddělené minidřezy slouží pro oplachování zeleniny a potravin, přibyla praktická posuvná prkénka, odkapávací misky či košíky na oplachování.

Foto: Technistone

Dřez Technistone Harmonia Cerros nejen perfektně splyne s kuchyňskou deskou, ale vyniká i odolností proti mechanickému poškození. Díky hladkému napojení vytvoří jednolitý celek s kuchyňskou pracovní deskou stejného materiálu.

Bílý smalt dávno vystřídalo nerezové provedení. Stále více se uplatňují dřezy ze stejného materiálu, jako je pracovní deska, z umělého kamene, ale i z keramiky či skla.

Pro oddělené mytí malých předmětů, příborů či zeleniny je ideální menší separátní prostor umístěný mimo hlavní dřez. A protože si dřez kupujeme na dlouhou dobu, nepodceníme kvalitu materiálu.

Foto: Datart

Granitový rohový dřez Franke MRG 612 E s antibakteriální ochranou, provedení šedý kámen, rozměry 960 x 500 mm, hloubka vany dřezu je 200 mm. Dřez je určen pro horní montáž do skříňky rozměru 900 x 900 mm nebo 1050 x 1050 mm, cena 7500 Kč.

Materiály

Nejběžnějším materiálem je nerezová ocel vytěsňující smaltované plechy citlivé na odštípnutí nebo poškrábání.

Na trhu se objevují materiály z různě silného plechu (0,6 až 1,2 mm), čím silnější plech, tím je kvalitnější, ale i dražší. Kromě nerezu jsou k dostání i kovové dřezy z mosazi a mědi.

Foto: Ikea

Vestavný dřez Boholmen z nerezavějící oceli je hygienický, pevný, odolný a snadno se čistí, záruka 25 let, cena 1099 Kč.

Na zájem o barevné provedení dřezů zareagovali výrobci novými materiály, jejichž základem je drcená žula nebo křemen spojený akrylátovou pryskyřicí. Odolávají vysokým teplotám, jsou pevné, dobře se tvarují a umožňují bezešvé spojování i libovolnou barevnost. O něco levnější se srovnatelnými vlastnostmi jsou materiály na bázi umělých hmot.

Smaltované dřezy, dnes již méně žádané, se vyrábějí z ocelového hlubokotažného plechu, povrchově se upravují základním a krycím smaltem vysoké mechanické a chemické odolnosti. Tloušťka plechu je 0,8 mm.

Foto: Technistone

Dřez Technistone Crystal Absolute White vyrobený z tvrzeného kamene je odolný proti poškrábání, díky jeho nízké pórovitosti a nasákavosti na něm neulpívají nečistoty, a proto se snadno se čistí.

Nerezové dřezy jsou stylové a cenově dostupné, vyrobené z kvalitní nerezové oceli. K dostání jsou v leštěném provedení nebo v dekorativní matné úpravě kartáčovaného povrchu. Odolnější proti poškrábání je tkaná struktura povrchové úpravy.

Keramické dřezy jsou exkluzivní, hodí se do rustikální i do moderní kuchyně. Vynikají stálobarevností, jsou odolné vůči všem běžným čisticím prostředkům i proti nárazům, ale vyžadují ohleduplné chování.

Foto: Norma

Vestavný nerezový rohový dřez bez přepadu má dvě odkapní plochy k odkládání umytého nádobí a odvodu odkapávající vody. Nádoba dřezu 38 x 38 cm poskytuje dostatečně pohodlný pracovní prostor pro mytí, cena 4236 Kč.

Granitové dřezy mají atraktivní vzhled, snadnou údržbu a vysokou odolnost. Uspokojí požadavky i náročnějších zákazníků. Jsou vyrobeny z kompozitních materiálů obsahujících cca 80 % drcené žuly, přírodních křemičitých písků nebo kameniva, díky jejichž vlastnostem jsou odolné proti nárazu, poškrábání, lomu při stárnutí, špíně, chemickým činidlům a vysokým teplotám. Dlouhodobě si zachovávají svůj původní vzhled.

Foto: Datart

Granitový dřez Franke MRG 651 v onyxové barvě je vybaven vaničkou a rozměrnou odkládací plochou a antibakteriální ochranou. Je odolný do 280 °C, proti poškrábání, nárazu a běžným čisticím prostředkům. Rozměr pro zabudování je 970 x 500 mm, cena 9150 Kč.

Tectonitové dřezy z lehkého, pevného, odolného a 100% recyklovatelného syntetického materiálu SMC s příměsí skelných vláken jsou odolné proti nárazu, poškrábání, usazování nečistot, vysokým teplotám, chemikáliím a kyselinám obsaženým v potravinách či kuchyňských čisticích prostředcích. Dostupné jsou v několika barvách, tvarech a variantách.

Umístění

Dřezy pod desku jsou elegantní, módní a praktické. Ideálně doplňují pracovní desky z kamene. Dostupné jsou v provedení nerez nebo granit.

Foto: Ikea

Vestavný dvoudřez Norrsjön z nerezavějící oceli, rozměry: délka 73 cm a hloubka 44 cm, cena 6990 Kč.

Dřezy do roviny se ukládají do roviny s pracovní deskou, kterou přesahují jen o sílu plechu, a vytvářejí tak ucelený dojem bez rušivých přechodů.

Foto: Ikea

Vestavný 1 1/2 dřez Hällviken s odkapávačem, v bílém provedení, vyrobený ze směsi křemene a akrylátu, záruka 25 let, cena 5190 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Typy dřezů

  • s odkapem v pravé a levé variantě
  • jednodřezy hranaté pro maximální využití místa
  • rohové
  • jednodřezy kulaté
  • dvoudřezy
  • dvoudílné dřezy s odkapem
  • s odkapem a vaničkou
  • se sklem pro luxusní kuchyně
  • celoplošné s vaničkou
  • dvoudřezy s odkapem

Jaký tvar je lepší?

V oválném a kulatém dřezu se obtížně omývají velké mísy, plechy, pánve wok i těžké litinové pánve.

Hranatý dřez má tradiční tvar, který se osvědčil, je široký, hluboký i dost mohutný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám