Ačkoli z původního domu nezůstalo na místě prakticky nic, právě příčina jeho posuvu a přelomení se stala základem, na němž architekti začali projekt nového objektu tvořit.

Dům vznikl na místě původní stavby, kterou zničil sesuv půdy.

Dům vznikl na místě původní stavby, kterou zničil sesuv půdy.

FOTO: Martin Gardner

Hlavní vstup do domu vede z čelní strany, z bočí se vchází do části vyhrazené pro hosty.

Hlavní vstup do domu vede z čelní strany, z boční se vchází do části vyhrazené pro hosty.

FOTO: Martin Gardner

Po zkušenostech s rizikem sesuvů půdy na místě bylo samozřejmě nutné začít výběrem řešení, jak nový dům před osudem toho starého uchránit. Architekti proto stavbu usadili na betonovou desku, jež je zčásti zapuštěna do terénu. Na strategických místech na jejím vrchu pak vztyčili nízké zídky. Na zídky umístili plovoucí nosnou konstrukci, takže celý dům v případě eventuálního příštího posunu bude fungovat jako svého druhu raft.

V nejvyšším oddíle domu je dětský pokoj a ložnice rodičů.

V nejvyšším oddílu domu je dětský pokoj a ložnice rodičů.

FOTO: Martin Gardner

Dům je celý obložen dřevem, aby se uchoval dojem chaty.

Dům je celý obložen dřevem, aby se uchoval dojem chaty.

FOTO: Martin Gardner

Pod rámem jsou pak navíc umístěny speciální zvedáky, které dům pomohou vrátit v případě potřeby bezpečně na původní pozici.

Pohled do interiéru domu ze vstupního oddílu.

Pohled do interiéru domu ze vstupního oddílu.

FOTO: Martin Gardner

Vlastní vzhled domu je inspirován tradičními chatami, jejichž tvar architekti různě rozdělili, pootočili a zase pospojovali dohromady. Stavba je tak nakonec tvořena čtveřicí oddílů a celkový dojem, jímž působí, je roztomile chaotický.

Sjednocujícím prvkem je pak nejsvrchnější plášť tvořený nahrubo řezanými modřínovými prkny, která přirozeně ladí se zalesněným pozadím domu.

Původní chatu připomíná vinteriéru především dřevěné vybavení kuchyně.

Původní chatu připomíná v interiéru především dřevěné vybavení kuchyně.

FOTO: Martin Gardner

V hlavním oddílu je umístěn obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní.

V hlavním oddílu je umístěn obývací pokoj, propojený s jídelnou a kuchyní.

FOTO: Martin Gardner

Do domu s plochou 180 čtverečních metrů se vstupuje v místě nejužšího a také nejnižšího oddílu, odkud návštěvník pokračuje směrem doprava, do hlavní části domu. Zde je velká společenská hala s kuchyňskou zónou a jídelním koutem, zapuštěným do mírného výklenku.

Z domu je nádherný výhled na Lamanšský průliv.

Z domu je nádherný výhled na Lamanšský průliv.

FOTO: Martin Gardner

Z obývací zóny i od jídelního stolu je díky celoprosklené stěně s posuvnými dveřmi nádherný, ničím nerušený výhled na pobřeží a Lamanšský průliv. I proto dům dostal přiléhavý název – Strážní koš.

Ložnice majitelů domu je v jediné části domu, která má dvě podlaží.

Ložnice majitelů domu je v jediné části domu, která má dvě podlaží.

FOTO: Martin Gardner

Nalevo od vchodu, v části, jež je jako jediná dvoupodlažní, jsou v přízemí umístěny dětský pokoj, technické zázemí domu a koupelna. Nad tím vším se rozkládá velká ložnice rodičů s koupelnou.

Horní patro tvoří pouze ložnice volně propojená s koupelnou.

Horní patro tvoří pouze ložnice, volně propojená s koupelnou.

FOTO: Martin Gardner

Okrajový oddíl domu, jenž stojí na protilehlé straně k „ložnicovému”, je vyčleněn pro návštěvy. Hosté mají k dispozici pohodlnou ložnici s manželskou postelí, k tomu další dva menší pokojíky s palandami. To vše doplňuje koupelna zařízená vanou a toaletou. Tuto část domu lze v případě potřeby zcela uzavřít.

Koupelna sousedící s dětským pokojem.

Koupelna sousedící s dětským pokojem

FOTO: Martin Gardner

Ačkoli projekt víkendového domu započal pohromou, výsledkem je stavba, kterou se podařilo nenápadně začlenit do krajiny a pro niž architekti po předchozí zkušenosti vymysleli nápaditý způsob, jak ji zabezpečit pro eventuální další sesuv půdy.

Především však rodina získala útočiště, kde může příjemně odpočívat v osamění a klidu.

Půdorys domu

Půdorys domu

FOTO: AR Design Studio