Hlavní obsah

Původní dům se rozlomil. Místo rekonstrukce čekala majitele stavba nového sídla

Novinky, nes

Pohromou začala práce architektů britského ateliéru AR Design Studio na rozšíření prázdninového domu. Uprostřed procesu plánování došlo v místě, kde stavba stojí, k posunu půdy a objekt se během jediné noci rozlomil vedví. Bylo jasné, že místo rozšíření domu se projekt změnil na návrh nového prázdninového sídla.

Strážní koš, tak architekti pojmenovali dům na útesuVideo: AR Design Studio

 
Článek

Ačkoli z původního domu nezůstalo na místě prakticky nic, právě příčina jeho posuvu a přelomení se stala základem, na němž architekti začali projekt nového objektu tvořit.

Foto: Martin Gardner

Dům vznikl na místě původní stavby, kterou zničil sesuv půdy.

Foto: Martin Gardner

Hlavní vstup do domu vede z čelní strany, z bočí se vchází do části vyhrazené pro hosty.

Po zkušenostech s rizikem sesuvů půdy na místě bylo samozřejmě nutné začít výběrem řešení, jak nový dům před osudem toho starého uchránit. Architekti proto stavbu usadili na betonovou desku, jež je zčásti zapuštěna do terénu. Na strategických místech na jejím vrchu pak vztyčili nízké zídky. Na zídky umístili plovoucí nosnou konstrukci, takže celý dům v případě eventuálního příštího posunu bude fungovat jako svého druhu raft.

Foto: Martin Gardner

V nejvyšším oddíle domu je dětský pokoj a ložnice rodičů.

Foto: Martin Gardner

Dům je celý obložen dřevem, aby se uchoval dojem chaty.

Pod rámem jsou pak navíc umístěny speciální zvedáky, které dům pomohou vrátit v případě potřeby bezpečně na původní pozici.

Foto: Martin Gardner

Pohled do interiéru domu ze vstupního oddílu.

Vlastní vzhled domu je inspirován tradičními chatami, jejichž tvar architekti různě rozdělili, pootočili a zase pospojovali dohromady. Stavba je tak nakonec tvořena čtveřicí oddílů a celkový dojem, jímž působí, je roztomile chaotický.

Sjednocujícím prvkem je pak nejsvrchnější plášť tvořený nahrubo řezanými modřínovými prkny, která přirozeně ladí se zalesněným pozadím domu.

Foto: Martin Gardner

Původní chatu připomíná vinteriéru především dřevěné vybavení kuchyně.

Foto: Martin Gardner

V hlavním oddílu je umístěn obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní.

Do domu s plochou 180 čtverečních metrů se vstupuje v místě nejužšího a také nejnižšího oddílu, odkud návštěvník pokračuje směrem doprava, do hlavní části domu. Zde je velká společenská hala s kuchyňskou zónou a jídelním koutem, zapuštěným do mírného výklenku.

Foto: Martin Gardner

Z domu je nádherný výhled na Lamanšský průliv.

Z obývací zóny i od jídelního stolu je díky celoprosklené stěně s posuvnými dveřmi nádherný, ničím nerušený výhled na pobřeží a Lamanšský průliv. I proto dům dostal přiléhavý název – Strážní koš.

Foto: Martin Gardner

Ložnice majitelů domu je v jediné části domu, která má dvě podlaží.

Nalevo od vchodu, v části, jež je jako jediná dvoupodlažní, jsou v přízemí umístěny dětský pokoj, technické zázemí domu a koupelna. Nad tím vším se rozkládá velká ložnice rodičů s koupelnou.

Foto: Martin Gardner

Horní patro tvoří pouze ložnice volně propojená s koupelnou.

Okrajový oddíl domu, jenž stojí na protilehlé straně k „ložnicovému”, je vyčleněn pro návštěvy. Hosté mají k dispozici pohodlnou ložnici s manželskou postelí, k tomu další dva menší pokojíky s palandami. To vše doplňuje koupelna zařízená vanou a toaletou. Tuto část domu lze v případě potřeby zcela uzavřít.

Foto: Martin Gardner

Koupelna sousedící s dětským pokojem.

Ačkoli projekt víkendového domu započal pohromou, výsledkem je stavba, kterou se podařilo nenápadně začlenit do krajiny a pro niž architekti po předchozí zkušenosti vymysleli nápaditý způsob, jak ji zabezpečit pro eventuální další sesuv půdy.

Především však rodina získala útočiště, kde může příjemně odpočívat v osamění a klidu.

Foto: AR Design Studio

Půdorys domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zahrada, kde květiny hrají prim

Květiny jsou velkou láskou naší čtenářky Kateřiny, která nám zaslala několik snímků své zahrady z loňského roku jako připomínku pro všechny, kterým přijde...

Výběr článků

Načítám