Hlavní obsah

Dřevěná podlaha stárne pomalu a s elegancí

Právo, Sylva Svobodová

Dřevo je jedinečný přírodní materiál. Interiéru dodá jas a teplo, lze ho bez problému obrousit či zrenovovat, k dostání je ve velkém množství druhů, povrchů a dekorů. Dřevo je příjemné a měkké na dotyk, bosé nožky nestudí.

Foto: Quick-Step (3x)

Dřevěná podlaha z kolekce Villa, dekor Dub vybělený matný. Elegantní dřevěná podlaha s motivem tří pruhů, přírodní vzhled, jemná hra barev s elegantními malými suky. Lak aplikovaný předem v sedmi vrstvách. Délka 220 cm, šířka 19 cm.

Článek

Podlahu nevyměníme tak rychle jako nábytek, proto volbu pečlivě zvážíme. Preferujeme kvalitu, správný druh dřeva a jeho vlastnosti.

Foto: Tor-In

Velkoformátová vrstvená podlaha šíře až 400 mm působí v interiéru dominantně. Má zvýšenou odolnost proti opotřebení a poškození.

Rozmanité dřeviny se od sebe totiž výrazně liší: vzhledem (barva, struktura povrchu), tvrdostí (dřevo z jehličnatých stromů je měkčí, dřevo z listnáčů tvrdší), schopností absorbovat vlhkost.

Špalíková podlaha v interiéru

Parketové lamely ze špalíků se sice tvarem podobají klasickým parketám, ale je tu rozdíl - mají kolmý řez dřeva. Špalíková dlažba se neobjevila zničehonic, je známá po staletí. Určitě si vzpomeneme na nádvoří zámku či hradu, kde jsme po ní chodili.

Foto: Silveko

Udržování špalíkové parkety je stejné jako u každé dřevěné podlahy. Nevyžaduje zvláštní zacházení, stačí ji zamést, vysávat či vytírat jemně vlhkým hadrem.

Do interiéru je však ta venkovní ve své naturální podobě nevhodná. Ale je tak krásná, že výrobce inspirovala. A tak vymysleli unikátní špalíkovou parketovou lamelu.

Rozměr jedné standardní lamely je 600 x 80 mm, u výběrového typu máme k dispozici i rozměr 600 x 100 mm, výška parkety se pohybuje od 17 do 25 mm. Špalíkovou parketu lze bez problému i šestkrát zbrousit a obnovovat její vzhled. Je vhodná i pro podlahové vytápění.

Foto: Silveko

Špalíkové parketové lamely jsou výjimečné. Tvarem se podobají klasickým parketám, ale na rozdíl od nich mají kolmý řez. Lamela je díky tomu designově atraktivnější a odolností se vyrovná keramické dlažbě.

Podlaha složená z dřevěných kostek je velmi odolná, lze ji přirovnat ke keramické dlažbě. Můžeme ji bez obav položit na chodbu do předsíně, kde je velký provoz. Vůbec jí to neublíží.

Lamelová podlaha ze špalíků se napojuje systémem pero drážka a lepí se k podkladu. Na závěr se zbrousí, vytmelí a ošetří přírodním nátěrem na bázi oleje nebo vosku. Zvýrazní se tím nádherně její letokruhy. Můžeme vybírat z mnoha dřevin: dub, jasan, jilm, akát, modřín, smrk. Pokud chceme být opravdu originální, je tu ještě jeden prima tip.

Z dřevěných špalíkových kostek lze vyrábět prakticky cokoliv a lamely využít i jako dekorační prvek (obklady stěn). Výhodou je zlepšení akustického útlumu. Ze špalíků se vyrábí i nábytek: jídelní stůl, skříňka, konferenční stolek do obývacího pokoje nebo dokonce postel.

Klasická parketa se hlásí

Parkety zažívají svoji renesanci a je to logické! Návrat k tradici, známým vzorům a poctivé řemeslné práci je tady a my si ji chceme užít.

Foto: Boca

Novinkou v sortimentu značky Mardegan je parketová podlaha Teorema s moderním vzorem složeným z geometrických tvarů.

Klasický stromečkový vzor reprezentuje, tak proč ho nemít v obývacím pokoji? Není to jen kopie původní známé podlahové krytiny, je v mnohém technologicky vylepšená. Často má zešikmené dílce na krátkých stranách (tzv. francouzský vzor), kartáčovaný povrch, zkosené hrany. Také je namísto laku častěji opatřena přirozenějším olejem, který vytváří matně hedvábný povrch.

Foto: Hornbach

Parketová dřevěná podlaha může být plovoucí se systémem pero-drážka, nebo být k podkladu přilepená napevno.

Na parkety je vhodný tvrdý dub a dekory, které staví na přirozené kráse a struktuře dřevin, s přiznanými suky a letokruhy. Barevné varianty jsou pestré, není to jen obyčejná hnědá.

Typy dřevěných podlah
Masiv
Je z jednoho kusu materiálu, často opatřen perem a drážkou, povrchová úprava se provádí až po pokládce. Masivní podlaha má dlouhou životnost, výborně izoluje, je odolná a snadno se renovuje (zbroušením, přelakováním).
Parkety
Podlaha s dlouhou životností, působí v prostoru luxusněji než masivní prkna. Vyrábí se z tuzemského dřeva, ale volíme i exotické varianty (americký ořech, teak). Může být plovoucí i napevno připevněná k podkladu.
Vícevrstvé dřevěné podlahy
Některé z nich jsou cenově dostupnější, protože na jejich výrobu není tak velká spotřeba dřeva. Vybíráme přesto silnější vrstvy (3-5 mm), protože u těch slabých nemůžeme počítat s možností renovace zbroušením. Využívá se často plovoucí pokládka (není napevno k podkladu, fixuje se ve spojích).

Zajímavé jsou varianty smetanově bílé a šedé, které se nejlépe kombinují k ostatnímu nábytku, výmalbě a stylu interiéru. Některé dekory jsou také obohaceny o techniky ručního škrábání a moření.

Foto: Quick-Step

Dřevěná podlaha z kolekce Imperio, dekor dub tradiční přírodní olejovaný. Podlaha vhodná k renovaci, pečlivě vybrané dřevo. V místnosti působí rozšiřujícím dojmem. Rozměry: délka 220 cm, šířka 22 cm.

Rozdíl oproti původním parketám je i v pokládce. Prodávají se často jako hotové vzorované desky, takže se s nimi pracuje snadno a rychle (1 lamelový parketový formát v klasickém vzoru má třeba rozměr 1900 x 148 x 15 mm).

Dílce jsou určeny k celoplošnému lepení, spojují se perem a drážkou (pravý a levý formát) a není problém je dát i na podlahový topný systém.

Foto: Quick-Step

Dřevěná podlaha z kolekce Variano, dekor Dub královský šedý olejovaný. Tvrdá odolná dřevina vhodná v kombinaci s podlahovým vytápěním. Délka 220 cm, šířka 19 cm.

Ve srovnání s tradičními masivními parketami je praktičtější i jejich třívrstvá konstrukce. Podlaha je lépe odolná proti prohýbání, vyboulení, praskání, je stabilnější a zvládá snadněji výkyvy tepla a vlhkosti.

Proč ji milujeme?

Dřevěná podlaha se při správné péči dožije mnoha desítek let, aniž by měla viditelné „vrásky“. Stále si zachovává svůj vzhled, je odolná, příjemná na dotek a celkem nenáročná na údržbu.

Naši předci moc dobře věděli, že tepelně a zvukově izoluje, nezadržuje prach a je pro nás zdravá. V případě opravdu silného poškození ji nevyhodíme, ale opracujeme, povrchově ošetříme. Použít lze lak nebo olej.

Foto: KPP

Elegantní francouzský stromeček se zešikmením na krátkých stranách. Vzorované třívrstvé desky jsou ve formátu 1842 x 305 x 15 mm, cena 3436 Kč/m2.

Lak je odolnější a trvanlivější, může být v lesku i matu. Nevýhodou je, že v případě poškození musíme ošetřit celou plochu.

Olej perfektně podtrhne přirozený vzhled dřeva, má krásný matně hedvábný vzhled, ale je choulostivější na špínu, rozlitou tekutinu. Výhodou je, že ho stačí opravit v místě poškození. Olejování na celé ploše může proběhnout jednou za dva roky.

Foto: Tor-In

Vícevrstvá dubová podlaha je velice stabilní, vhodná k využití podlahového vytápění. Oblíbená šíře 190 a 120 mm.

Za dřevěnou podlahu sice vydáme vyšší částku než za běžný koberec nebo vinyl, ale zase ji nemusíme po pár letech měnit. Na co dáváme pozor, je zvýšená vlhkost vzduchu v místnosti. Dřevo totiž stále pracuje a pokládat ho do nekvalitně odizolovaných domů nebo nevyschlých zděných novostaveb je nerozum!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Stejně tak si promyslíme, jestli dřevěnou krytinu zvládneme hlídat v blízkosti kuchyňské linky. Jedině že bychom vybrali speciální voděodolnou řadu, která může být i v koupelně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám