Hlavní obsah

Praktické i designové komody podtrhnou celkový výraz místnosti

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komody byly v každé době ozdobou interiéru a dodnes jsou jeho přirozenou součástí. Patří mezi praktické i originální solitéry, poskytující potřebný úložný prostor. Zároveň oživí nebo dotvoří místnost ve vybraném stylu.

Foto: Orfa nábytek

Prostornou komodu ze systému Porto tvoří čtyři zásuvky na válečkových kolejničkách. Je možné si vybrat ze dvou barevných variant, a to dub nebo modřín s horní deskou barvy borovice larico. Čela zásuvek zdobí kovové úchytky stříbrné barvy. Cena 3044 Kč

Článek

Podtrhují nejen výraz místnosti, ale mají i spoustu zásuvek a přihrádek, do nichž se vejdou věci různých rozměrů.

Ve srovnání se skříněmi se snadno otevírají a zabírají mnohem méně místa. Patří mezi variabilní kusy nábytku, proto při jejich výběru bereme v úvahu důležitá kritéria, jakými jsou použité materiály, tvar, rozměry, barva, styl a také design.

Foto: Donate

Komoda Draser ze starého teaku, rozměry 140 x 108 x 50 cm, cena 23 030 Kč.

Vybíráme komody z masivu nebo z lamina, levné či luxusní, úzké i široké, moderní či rustikální, ale i ve tvaru kvádru či elipsy. Kvádrovité komody osloví spíš milovníky rovných linií, elipsovité tvary si vyberou ti, kdož si potrpí více na estetiku bydlení.

Zásuvkovou, nebo kombinovanou?

Podle toho, do jaké místnosti komodu potřebujeme, rozlišujeme komody zásuvkové či kombinované. Oba typy využijeme v celém interiéru, přesto se komody zásuvkové hodí více do ložnice, předsíně nebo na chodbu, kde se osvědčují v ložnici jako prádelník a v předsíni pro uložení nezbytných drobností.

Foto: Sconto

Komody Soul s romantickým vintage designem inspirovaným přímořským stylem, přední plochou z topolového dřeva. Dodávají se ve smontovaném stavu, hodí se do všech místností. Cena od 1899 Kč

Kombinované komody udělají zase větší službu v obývacím nebo v dětském pokoji. Výhodou zásuvkových komod je jejich přehlednost, kombinované komody zase nabízejí variabilnější uspořádání.

Praktické úložné prostory

Díky svému velkému úložnému prostoru komody lehce nahradí skříň ve studentském pokoji, stylová komoda se zrcadlem zase nahradí v dámské ložnici toaletku. Množství zásuvek a přihrádek přivítají ve svých pracovnách i pánové.

Foto: La Casa Nova

Originální kousek nábytku, do ložnice i obývacího pokoje, ručně vyrobený v Anglii ze starého regenerovaného dřeva, které bylo dříve součástí indického obydlí. Překrásný kus nábytku nás okouzlí neobyčejným příběhem a neobvyklou historií. Cena 22 169 Kč

Do komody se vejde nejen prádlo, ale horní plocha poslouží na odkládání knih nebo dekorativních předmětů. V ložnici do ní přehledně uložíme drobné oblečení, v jídelně sem srovnáme nejednu sadu porcelánu či nádobí a prostírání. V obýváku na ni můžeme postavit televizi nebo vázu s květinami.

Přírodní materiál

Při výrobě luxusních komod se používá výhradně přírodní dřevo, jako je mahagon a teak, a pro doplňky a zdobení mramor, mosaz či pískovec. Masiv lze totiž mořit ve škále barev od ořechu po eben a povrchově dále upravovat. Záleží jen na nás, zvolíme-li lesklý, nebo matný povrch, případně starou patinu.

Foto: La Casa Nova

Dřevěná komoda z masivu s dvířky a policí ze starých zdobených dveří, trámů nebo jiných částí dřevěných indických staveb. Vždy je šetrně recyklováno a upraveno tak, aby neztratilo charakteristické barvy a patinu. Každý kus je originál. Cena 16 016 Kč

Tam, kde je komoda dominantou interiéru, může být zhotovena také z hrušky, břízy či buku.

Komody a místnosti

Do dětského pokoje patří zásadně komody zdravotně nezávadné, bezpečné a funkční. Dáme přednost nábytku z masivu natřenému čirým, průhledným lakem, kvůli mechanickému poškození. Nejlepší je kombinovaná komoda.

Komody mají být dostatečně hluboké, aby zůstal prostor i pro uložení oblečení a dvířka šla dobře zavírat. Se zásuvkami, které mají kovové pojezdy, se lehce manipuluje.

Foto: Jena nábytek

Každá verze nábytkového programu Malibu charakterizuje hravost a originalitu. Pro výrobu byly zvoleny pevné a odolné MDF a DTD materiály. Lesklá povrchová úprava se snadno udržuje, ABS hrany, lemující obvod nábytku, slouží jako ochrana proti vlhkosti.

Do ložnice se hodí zásuvkové komody pro uložení spodního prádla, ponožek, punčoch, hygienických potřeb a nejrůznějších drobností, které nepatří do skříně.

Není-li komoda v ložnici součástí vestavěné či šatní skříně, ale je tu jako solitér, můžeme zvolit jiný design nebo styl.

Foto: Donate

Komoda Fabrik III je vyrobena z indického palisandru v kombinaci s kovem, rozměry 125 x 87 x 42 cm, cena na vyžádání.

V obývacím pokoji lze kombinovanou komodu využít třeba jako bar. Do skříněk po stranách postavíme nápoje a zásuvky poslouží pro uložení pochutin a nezbytných dekorativních předmětů ke stolování (např. ubrousky, prostírání, doplňkový porcelán, speciální příbory, eventuálně poháry, sklo).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám