Hlavní obsah

Velkorysá vila s ušlechtilými tvary vytváří vlastní svět pro mladou rodinu

Vilu postavenou v brazilském hlavním městě její autor nazval Gamma Issa. Stavbě dal do vínku velkorysý koncept, ušlechtilé tvary a střídmý interiér. Počítá ale s tím, že její fasády nezůstanou navždy jako sníh.

Foto: www.modernibyt.cz

Ze zahrady je dům zcela transparentní, před pohledy z ulice ho chrání vysoké obvodové zdi.

Článek

V Sao Paulu se nemusíme příliš ohlížet na vazby s okolím. V tomto městě, nejkrásnějším i nejošklivějším na světě, milovaném i nenáviděném, které tepe jako žádné jiné, vládne živelný chaos. Vše se neustále mění, podléhá zkáze a znovu se rodí.

Foto: www.modernibyt.cz

Kosmopolitní mozaiku vybavení interiéru, sestavenou z unikátních designových kusů, doplňují také svítidla značky Moooi, která navrhl holandský designér Bertjan Pot. Sestavu kávových stolků vytvořil Ital Piero Lissoni, sezení Američan Jasper Morrison.

Vše, co se zde vyprojektuje, město rychle pohltí, poznamenal si brazilský architekt Marcio Kogan do sešitu po úvodní schůzce se svými klienty, mladým kreativním párem s vyspělým estetickým cítěním a zájmem o film a design.

Požadovali moderní, střídmý a originální dům izolovaný od hluku a ruchu města. Od počátku měl architekt základní představu masivního bílého kvádru otevřeného do zahrady.

Foto: www.modernibyt.cz

„Vysoké obvodové stěny objímají a chrání vše uvnitř, vnitřní prostor má působivé elegantní proporce a neustále se prolíná se zahradou. Vzduch uvnitř domu je vždy tentýž jako venku,“ vysvětluje základní koncept.

Symetrie v kvádru

Zatímco vstupní prostory, sociální a technické zázemí (včetně kuchyně, která je v Brazílii považována za čistě užitkovou místnost) jsou uzavřeny v kompaktním bloku téměř bez oken, jádro domu tvoří otevřená dvoupodlažní hala se sezením a jídelnou.

Foto: www.modernibyt.cz

Rodina a její hosté si u obědů a večeří posedí na židlích Tulip, které navrhl otec finského designu Eero Saarinen.

Její hlavní průčelí, velkoplošná posuvná prosklená stěna, směřuje na terasu a travnatou zahradu s bazénem, zadní stěnu lemují dvě symetrické regálové knihovny na celou výšku prostoru.

K horní části polic zajišťuje přístup průběžná podélná lávka zavěšená ve výšce tři metry. Princip symetrie ctí i dvě zrcadlově orientovaná jednoramenná schodiště do horního podlaží, umístěná za knihovnami.

Symetricky je uspořádána také herna pro dvě děti, osmiletého a pětiletého syna, v zadní klidové části dispozice. Zařízení tvoří dva identické sedací „kontejnery“ na kolečkách a dva stany na hraní, posuvnou prosklenou stěnou se vychází ven na trávník.

Foto: www.modernibyt.cz

Pozemek je obehnán vysokou bílou zdí, která dům a jeho obyvatele chrání před ruchem a chaosem velkoměsta. Majitelé počítají s tím, že zvenčí zeď bílá navždy nezůstane. Třicet metrů dlouhá vodní plocha působí jako vibrující protipól statické hmoty domu.

Všechny ložnice, každá s vlastní koupelnou, se nacházejí v horním podlaží, zcela odděleném od rušného přízemí, kde manželé často pořádají večírky a rodinná setkání.

Denní světlo a bílá barva prostupují celým domem, od hladkých bílých omítek přes bílý nábytek až po koupelny a schodiště.

V dobré společnosti

Na vybavení interiéru, které bude odpovídat cítění majitelů a konceptu stavby coby minimalistického bílého kvádru, architekt spolupracoval s designérkou Dianou Radomysler.

Foto: www.modernibyt.cz

K základnímu účelnému úložnému mobiliáři (regály, vestavěné skříně atd.) společně vybrali soubor kusů od renomovaných designérů tak, aby nábytek nenásilně doplňoval architekturu, ale nezahltil prostor a vznikl vyvážený celek.

Rodinné večeře se odehrávají na základně – podlaze z tropického dřeva – ve společnosti velikánů z různých období a směrů designu. Eero Saarinen (židle u jídelního stolu), Jasper Morrison (sofa), Piero Lissoni (kávový stolek), Achille a Pier Castiglioni a další osobnosti se tu každý den setkávají na noblesní společné party.

Rezidence spolu se zahradou vytvářejí vlastní svět, v němž rodina žije sama pro sebe, nerušena hektickou atmosférou metropole.

Foto: www.modernibyt.cz

Herna pro děti je vybavena dvěma bílými sedacími boxy na kolečkách, které lze snadno přemístit i ven na terasu (design Tania Eustaquio).

„Bělostná atmosféra vládne vně i uvnitř,“ říká architekt.

„Vnější zdi, které sousedí s ulicí, samozřejmě nezůstanou navždy bílé. Určitě se časem zašpiní, pokryjí je sgrafita. Ale trápit se tím není na místě – dům tak prostě splyne s prostředím.“

Architekt Marcio Kogan
Modernismus je důležitou součástí architektonického dědictví Brazílie. Generace velkých tvůrců, jako byli Niemeyer a Costa, nám zanechala výzvu. Navázat na jejich dílo a udržet kontinuitu, ale s použitím soudobých konceptů a materiálů.

Jitka Pálková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám