Hlavní obsah

Moderní digestoře jsou elegantní, tiché a sofistikované

Právo, Sylva Svobodová

Moderní digestoře zajíždějí do pracovní desky, vypadají jako lampy, mají tvar květů. Jsou i technologicky sofistikované. Lze je regulovat dálkovým ovládáním, tlačítky z varné desky nebo dokonce propojit s rekuperační jednotkou.

Foto: Mora

Při koupi digestoře sledujeme nejen její výkon, ale i hlučnost.

Článek

Výkon, hlučnost, vzhled, použité materiály, typ osvětlení a údržba – to jsou základní údaje, které nás při koupi odsavače zajímají. Při návštěvě specializovaného obchodu ale zjistíme, že toho umí ještě mnohem více.

Foto: Gorenje

Komínová digestoř design by Starck, rozměr š/v/h: 90 x 45 x 47 cm. LED osvětlení, perimetrické sání vzduchu, které vede od střední části k okrajům digestoře. Optimalizuje se spotřeba energie, snižuje se hlučnost. Cena 20 990 Kč

„Dnes je oblíbený trend čisté linie, to znamená mít spotřebiče co nejvíce skryté. Odsavače proto zajíždějí do sádrokartonového podhledu nebo se vysouvají z pracovní desky. Nepřekážejí při vaření, údržba je snadnější,“ vysvětluje Miroslav Vrba z firmy Promtinvest, která dodává na trh odsavače značky Faber.

Vaření bez hluku

Novostavby mají dispozice s otevřeným prostorem, je zcela běžné, že kuchyň je volně propojená s obývákem. Pro hospodyňky to má své výhody – při vaření jsou v přímém kontaktu s rodinou.

Zároveň to ale klade vyšší nároky na fungování digestoře. Chceme od ní, aby pracovala tiše, přitom byla výkonná a odvedla všechny pachy. Také se nám líbí, když nepřekáží ve výhledu a v prostoru.

Foto: AEG

Vestavný výsuvný odsavač par lze zapustit do horní skříňky. Kuchyň si zachová čistou linii.

„Odtahové digestoře mají velmi tichý chod, protože jejich motor umíme umístit mimo kuchyni. Většinu odsavačů rovněž dodáme s úpravou pro napojení na rekuperační systém,“ vysvětluje Miroslav Vrba.

Výsledkem je pak optimální účinnost při vaření, minimální tepelné ztráty, předehřev přiváděného vzduchu a téměř bezhlučný provoz. Digestoře sice stále sají páru, eliminují mastnotu a odsávají pachy, současně se i překotně vyvíjejí. Z materiálů převažuje nerezová ocel, černé sklo, ale lze vyrobit i odsavač, který připomíná žulový monoblok.

Foto: Philco

Výkonná digestoř Athena 60 v šíři 60 cm v klasickém nerezovém designu je skvělou volbou pro vestavné systémy. Motor, který vypadá jako komín, je schovaný ve skříňce. Cena 11 490 Kč

„Je už běžné, že je odsavač na dálkové ovládání nebo se digestoř sama zapne a podle detekovaných par upraví svůj výkon pomocí čidel zabudovaných v odsavači,“ vysvětluje Pavel Šramota z firmy Philco.

Pozor na chyby

Digestoře nakupujeme v kamenných obchodech, protože si je můžeme vyzkoušet, prohlédnout, dostaneme o nich fundované informace. Zejména sledujeme výkon. Ovlivňuje ho rozměr kuchyně, délka a průměr potrubí.

Obecně platí, že daný model má zvládnout vyměnit vzduch v místnosti 5-10krát za hodinu. Také se zajímáme o hlučnost, tvar a velikost odsavače, protože některý může vyšším osobám i překážet.

Foto: Philco

Digestoř jako lustr povznese každou kuchyň. Kužel černého skla s podsvícenými tlačítky, model nahradí klasické světlo. Šířka 50 cm, cena 15 990 Kč

„Chybou je digestoř instalovaná příliš nízko nad varnou deskou, dále nesprávná šířka odsavače vzhledem k šířce varné desky, ale i špatná montáž odtahového potrubí, která může způsobit slabší výkon,“ říká Jana Neuszerová z firmy Gorenje.

Co doporučují odborníci

Digestoř v odtahové verzi je efektivnější, bezpečnější a méně hlučná. Znečištěný vzduch jde ven z místnosti prostřednictvím odtahového potrubí, přivádí do místnosti nový čerstvý vzduch a ventilační jednotka není zatěžována odporem uhlíkových filtrů.

Foto: Kitchen Aid

Komínová digestoř je propojena s varnou deskou, protože ovládání odsavače par je umístěno na ní. Oba spotřebiče lze ovládat z jednoho místa. Cena 25 550 Kč

LED diodové osvětlení se svým spektrem blíží přirozenému světlu a nezkresluje barvy při vaření pokrmů. Některé digestoře nabízejí i více úrovní intenzity osvětlení, můžeme volit mezi pozičním nebo plným osvícením varné plochy.

Příjemnou funkcí je Ventilace 24, umožňující trvalou ventilaci kuchyně po celý den nebo tzv. signalizace nasycení filtrů, kdy senzory sledují úroveň tukových či uhlíkových filtrů.

Foto: Gorenje

Na chalupu se hodí recirkulační digestoř Classico, ovládání knoflíky, š/v/h: 60 x 28 x 50 cm, halogenové osvětlení, barva slonová kost či černá matná, cena 9990 Kč.

Některé digestoře mají dálkové ovládání již v základní výbavě, k jiným se dají dokoupit, což je prima tip na vylepšení uživatelského komfortu zejména pro osoby se zdravotním omezením.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám