Hlavní obsah

Význam i obliba zelených střech rostou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se stále častěji hovoří o potřebě zvyšování podílu zelených ploch, zvláště ve městech. Kromě klasických forem zazelenění měst, jako jsou parky či zahrady, roste i počet tzv. zelených střech. Tedy těch, jejichž nejsvrchnější vrstvou je zelený porost.

Foto: Profimedia.cz

Zelené střechy v neopomenutelné míře rozšiřují plochy zeleně (ilustrační foto).

Článek

Zatímco u nás se zájem o ně rozšiřuje zatím jen pozvolna, například v sousedním Německu podle nejnovějších údajů Evropské federace asociací pro zelené střechy (EFB) pokrývá střešní zeleň plochu přesahující 86 miliónů metrů čtverečních.

„Nejde jen o produkci kyslíku. Zeleň dokáže odfiltrovat ze vzduchu velké množství prachových částic, aerosolů a zdraví škodlivých plynů, zvyšuje jeho vlhkost a dokáže regulovat teplotu,“ vysvětluje Filip Drastich ze společnosti Alfagreen, která se budováním zelených střech zabývá.

Zvyšování zelených ploch ve městech je přitom jednou z priorit evropských metropolí, které se tak snaží naplňovat standardy tzv. Smart cities. Ty zahrnují řadu oblastí od dopravních řešení, konektivity až po životní prostředí, ve kterých se města snaží o zlepšení kvality života svých obyvatel.

„Právě umisťování vegetace na střechy a zdi městských budov je důležitým prostředkem pro zlepšení životního prostředí v exponovaných oblastech,“ doplnil odborník s tím, že samotná instalace zelených střech již dnes nepředstavuje technický problém.

Do roku 2030 aspoň pět čtverečních metrů zeleně na obyvatele města

Podle EFB by do roku 2030 mělo na každého obyvatele města v Evropské unii připadat pět čtverečních metrů zelených střech a zdí. Tím by se při současném stavu obyvatel ve městech unie plocha zeleně rozšířila na 1,82 miliardy metrů čtverečních. To by mohlo pomoci snížit tepelné ztráty budov a prašnost v daných oblastech i zlepšit akumulaci srážkové vody.

Zelenou střechu lze financovat ze stavebního spoření

Zelené střechy ale nejsou jen záležitostí velkých měst a firem. Stále více je jako vhodnou alternativu k tradičním střechám volí i soukromí investoři. Při volbě zelené střechy přitom hrají roli ekologické i estetické aspekty, stejně jako izolační vlastnosti.

„Zelená střecha umožňuje vtisknout nemovitosti osobitý vzhled, což platí hlavně pro města, anebo naopak splynout harmonicky s okolní krajinou, což oceňují spíše investoři na venkově. Rodiny s dětmi zase oslovuje možnost mít celoročně zdravější klima v interiéru a ušetřit za vytápění,“ vysvětluje Drastich.

Realizaci střechy lze financovat ze stavebního spoření.

„I zelenou střechu lze financovat ze stavebního spoření i pomocí úvěru od stavební spořitelny. Například Modrá pyramida za tímto účelem nabízí rychloúvěr (bez zajištění až do 700 tisíc korun), byla-li by investice vyšší, lze využít hypoúvěr,” doplňuje Hana Vaněčková, tisková mluvčí stavební spořitelny Modrá pyramida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám