Hlavní obsah

Seznámili se na studiích, nedávno si pořídili vlastní byt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Genius loci pražského Žižkova si podmanil Petru i Oldřicha natolik, že se zde rozhodli usadit. Kousek za rohem na Švehlově koleji se tu jako studenti seznámili. Potom bydleli nedaleko odtud ve společném podnájmu a nyní už žijí ve vlastním zrekonstruovaném bytě.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelna poskytla prostor na míru zhotoveným knihovnám, praktické lavici pod oknem s výhledem do zeleně a mnoha úložným prostorům.

Článek

Zvažovali i bydlení v rodinném domku a návrat domů na Moravu, odkud oba pocházejí, ale práce je drží v Praze.

Hledali starší byt s terasou či balkónem, který by měl v domě výtah a nacházel se v blízkosti parku. Do jejich života už totiž neoddělitelně patří dva jezevčíci.

Foto: www.modernibyt.cz

Velká pozornost byla věnována pečlivé repasi původních prvků - oken, dveří nebo podlahy z teraca v předsíni a na verandě.

Foto: www.modernibyt.cz

Byt 2 + 1 vnímají spíš jako startovací, ale zvažovali i jeho možnou úpravu, když přijdou děti.

Nevylučují však ani jeho možný prodej, nepochybně jde o rozumnou finanční investici.

Foto: www.modernibyt.cz

Své místo v předsíni našel i starý repasovaný křišťálový lustr z bazaru.

„Původně jsem nechtěla tento byt ani vidět, byl v hrozném stavu, ihned jsem ho zavrhla. Manžel mě ale přesvědčil, abych se šla na byt podívat. Sotva jsem překročila práh, věděla jsem, že jsem doma. Cítila jsem se jako u mojí babičky,“ vzpomíná Petra. Hřejivý pocit umocnil i výhled z oken do vnitrobloku plného zeleně.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava nábytku rustikálního vzhledu je opatřena keramickými, ručně vyráběnými úchytkami a komfortně vybavena všemi moderními spotřebiči.

Foto: www.modernibyt.cz

Rustikální kuchyň příjemně osvěžují žárovky na barevných textilních šňůrách a černobílá podlaha ze série 1900.

Paní, která zde bydlela mnoho let, se nepouštěla do žádných zásadních úprav. Zůstala zachována původní špaletová okna i s kováním, také dveře, částečně parkety a podlaha z teraca. Právě tyto prvky zachránily bytu duši a kouzlo, které mladé manžele tolik přitahovalo.

S pomocí architektky Pavly Kosové ho dokázali proměnit v útulné a přívětivé prostředí, které hned za dveřmi člověka příjemně zklidní.

Foto: www.modernibyt.cz

Barevnost doplňků v bytě odráží oblíbené barvy majitelky a odvíjela se od barev použitých na abstraktním obrazu. Charisma interiéru vtiskuje retro nábytek, například křeslo Jindřicha Halabaly a ikonický stolek architektů Kropáčka a Koželky.

Foto: www.modernibyt.cz

V této domácnosti piano není jen dekorací. Petra hraje každý den už od pěti let.

Zformování představy

O svém novém domově měli majitelé poměrně detailní představu. Vlastnili už některé kusy nábytku, například křeslo od Jindřicha Halabaly, dokonce i obrazy, které si sami koupili.

Toužili po bílé rustikální kuchyni, vysoké a velké posteli a vše si představovali i v konkrétních barvách. Ovšem jak skloubit tolik konkrétních a stylově nesourodých prvků?

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí obývacího pokoje je pracovní kout s restaurovaným starožitným americkým psacím stolem. V úložných prostorách nad ním je rafinovaně ukrytý plynový kotel a také sbírka gramofonových desek.

Petra se o bydlení zajímala dlouho. Už v patnácti letech si svůj pokoj u rodičů zařídila sama a nezalekla se ani rekonstrukce pokoje na studentské koleji. Nyní denně sledovala internet, až narazila na byt realizovaný architektkou Kosovou, který vystihoval vše, co si manželé přáli, a harmonicky slučoval prvky starší s moderními. Neváhala a napsala architektce obsáhlý mail.

Foto: www.modernibyt.cz

Na přání majitelů je ložnice vybavena vysokou postelí s úložnými prostory. Ke komfortu klidové zóny přispívá i akustická předstěna a přistavěný sokl, který vytvořil odkládací poličku a nahradil chybějící noční stolky.

Foto: www.modernibyt.cz

„Chtěli bychom, aby byl nový interiér dynamický, praktický a vydržel nám dlouho. Aby měl nádech starých časů, ale byl rozbitý moderními prvky. Rádi bychom byt ladili do neutrálních barev, ale vyřádili se na výrazných barevných doplňcích. Rádi mícháme styly a s chutí využijeme bazarové kousky.“

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelně je využitý každý centimetr. Odstraněním kotle a jeho přesunem do obývacího pokoje sem bylo možné na přání majitelů umístit rohovou vanu Rosa a zůstal i prostor pro pračku se sušičkou.

A tak se stalo. Dispozičně byt zůstal prakticky beze změny, stavební úpravy jsou ve výsledku téměř neviditelné. Nové jsou však rozvody elektřiny, vody i kanalizace. Stejně tak štuky a vytápění s kotlem netradičně umístěným ve skříni v obývacím pokoji.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

„S výsledkem jsme velmi spokojeni a moc rádi, že jsme využili služby paní architektky. Nejednou nás překvapila velmi kreativním nápadem, díky kterému jsme lépe využili prostor a dosáhli většího komfortu,“ vyjadřuje svůj dík Petra.

Ing. arch. Pavla Kosová
Po praxi v několika pražských ateliérech a také ve firmě LMN Architects v USA v roce 2010 založila Studio 29. Ve své práci má ráda jednoduchá, chytrá a přitom krásná řešení. Jejím cílem není prosadit své vize: každý projekt se snaží ušít na míru konkrétnímu klientovi, jeho životnímu stylu a vkusu. Pod značkou Retronaut se spolu s manželem věnují repasím křesel z 50. až 70. let.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám