Hlavní obsah

Chata uprostřed města zútulňuje své průmyslové okolí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holandské studio DUS Architects se dlouhodobě orientuje na možnosti využívání technologie trojrozměrného tisku v architektuře. Jeho zatím nejroztomilejší a také nejmenší realizovaný projekt je malý domek, přesněji chatka, kterou architekti postavili v nevyužívané části průmyslové zóny Amsterodamu. Název díla zní Urban Cabin, volně přeloženo jako Městská chatka.

Foto: Ossip van Duivenbode

Pro lepší představu, jak by mohla chatka vypadat uprostřed přírody, ji architekti vybavili vlastním parčíkem, i se stromy.

Článek

Aby stavba vypadala opravdu jako chatka, doplnili ji autoři, jak sami říkají, „kapesním parčíkem” a skulpturální venkovní vanou.

Dlužno dodat, že při pohledu na malou chatičku s vlastní zelení uprostřed industriálně laděného okolí se musí návštěvník pousmát. V daném prostředí působí nejenom roztomile, ale zároveň jej do jisté míry zútulňuje.

Foto: Sophia van den Hoek

Chatka na první pohled zaujme neobvyklým zpracováním členitých fasád.

Foto: Ossip van Duivenbode

Domek příliš mnoho místa v interiéru nenabízí, bude třeba umět využít každý centimetr.

Chatka je dalším z projektů, na nichž architekti testují další možnosti trojrozměrného tisku. V tomto případě například zkoumali, jaké druhy povrchů lze pomocí zvolené metody vytvořit.

Na fasádách objektu jich proto lze nalézt hned několik. Zatímco jedna ze stěn má lineární vzor, na jiné vystupují krychlovité útvary atd.

Foto: Sophia van den Hoek

K využití nabídli autoři projektu i malé, chráněné zádveří.

Foto: Sophia van den Hoek

Metodou trojrozměrného tisku byla vytvořena i venkovní vana.

Chatka má dokonce maličké, částečně chráněné zádveří, které má kosočtverný vzor. Jeho matrici tvoří tištěný materiál, jímž je černý, biologicky odbouratelný a především recyklovatelný plast. Pro výplň vzoru použili autoři projektu beton.

Stejný design, ovšem s oblázky místo betonu, lze vidět i na chodníčku, po němž se k chatce skrz miniparčík přichází.

Foto: Sophia van den Hoek

Chatka nabízí jen malou plochu místa. K přespání anebo přestání nepříznivého počasí ale bohatě stačí. TSjeně tak dobře poslouží jako malé zákoutí pro odpočinek.

Foto: Sophia van den Hoek

V interiéru je dost místa na jendo lůžko, které je eventuálně možné roztáhnou na dvě.

Obydlí má posloužit pro rekreační účely, svými útlými rozměry vychází vstříc současnému trendu miniaturních domečků s minimálními nároky na provoz i pořizovací náklady. Jeho vnitřní plocha činí pouhých osm čtverečních metrů, celkový vnitřní objem prostoru je 25 m3.

Dovnitř se vejde lůžko, které lze eventuálně rozložit na dvoupostel. S umístěním sociálního zařízení nebo kuchyňského koutu ovšem počítat nelze. Většinu aktivit bude třeba provozovat venku. Tomuto předpokladu ostatně odpovídá i trojrozměrně vytištěná venkovní vana.

Foto: DUS Architects

Vodorovné plochy jsou tvořeny vrstvou betonu, aby se narušil pocit plastové jednolitosti.

Architekti zdůrazňují, že jejich projekt představuje návrh řešení na výrobu jednoduchých levných příbytků, a to nejenom do městského prostředí, ale například do katastrofami postižených oblastí, kde je nouze o přístřeší.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jejich chatka má tu přednost, že představuje tzv. udržitelný typ obydlí, které lze kdykoli ekologicky zlikvidovat, materiál lze dokonce znovu použít k novému tisku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám