V původním domě František strávil celé dětství, jako dospělý ovšem bydlel v prostějovském bytě, k rodičům se vracel s rodinou tzv. „na chalupu“.

Dům na první pohled zaujme členitostí střechy, která jej ozvláštňuje.

Dům na první pohled zaujme členitostí střechy, která jej ozvláštňuje.

Dům byl postaven na tehdejší dobu v nadstandardním stylu, měl obytné podkroví a byl zachovalý, kompletní rekonstrukce ale byla z technických důvodů nezbytná.

Když Františkovi před několika lety rodiče dům věnovali, měl dvě možnosti. Buď objekt rekonstruovat, anebo začít od začátku. Rozhodl se pro druhou variantu.

Interiér domu je rozčleněn do dvou výškových úrovní, v přízemí je především spoelčenská zóna, horní podlaží zabírají pokoje pro hosty.

Interiér domu je rozčleněn do dvou výškových úrovní, v přízemí je především společenská zóna, horní podlaží zabírají pokoje pro hosty.

František k realizaci přistoupil v době, kdy ještě trvale bydlel v Prostějově, a tak si na potřebnou dobu k sobě přestěhoval rodiče.

Přízemí domu je převážně otevřeno, kuchyň, jídeln a aobývací pokoj jsou spojeny do jednoho prostoru, kde jsou ovšem jasně odlišeny jednotlivé funčkní zóny.

Přízemí domu je převážně otevřeno, kuchyň, jídelna a obývací pokoj jsou spojeny do jednoho prostoru, kde jsou ovšem jasně odlišeny jednotlivé funkční zóny.

„Měl jsem představu avantgardního prostorného domu pro případné víkendové návštěvy celé velké rodiny. Představy jsem sdělil architektovi, který se mnou spolupracoval. Studie se mi velice líbila, a tak mi jeho bratr udělal realizační projekt, včetně nábytku na míru. Stavba se povedla k radosti nás všech. Používal jsem ji při podnikání jako stavbu referenční,“ popisuje náš čtenář.

Členové početné rodiny se mohou doma bavit bu´d připosezení u krbu, nebo u televize.

Členové početné rodiny se mohou doma bavit buď při posezení u krbu, nebo u televize.

Dům stojí na půdorysu o rozměrech 18 x 20 m a má otevřené přízemí, které slouží jako velká společenská zóna. Je zde kuchyň, velká přijímací hala, jídelní a odpočinkový prostor i posezení. Z doplňků nechybí krb a televize.

Centrálním prvkem přízemí je krb, kolem nějž je uspořádán společenský prostor.

Centrálním prvkem přízemí je krb, kolem kterého je uspořádán společenský prostor.

V přízemí je ovšem také ložnice pro hosty, dvě koupelny, spíž, sauna a samostatná toaleta.

Stejně, jako dům, také zahradní architekturu navrhoval odborník.

Stejně jako dům, také zahradní architekturu navrhoval odborník.

„V prvním patře je sedm dalších pokojů pro hosty, které jsem nechal uspořádat hotelovým způsobem. Pro každý pokoj je vestavěná skříň v chodbě, aby se nezmenšovala užitná plocha místností. Hosté mají k dispozici velkou společnou koupelnu. Stejně jako přízemí, je i první patro částečně prostorově otevřené,” vysvětluje František.

Na zahradě je několik posezení tak, aby si měli všichni členové rodiny kde odpočinout.

Na zahradě je rozvrženo několik míst k posezení tak, aby si měli všichni členové rodiny kde odpočinout.

Na pozemku u domu nechal František vybudovat oválný bazén. Zahrada je navržena v kanadském stylu. Její chloubou je spousta keřů a květin. Pro relaxaci slouží trávník a také několik sezení pod slunečníky.

František nechal zřídit venkovní krb, dvě grilovací zákoutí, udírnu a venkovní kuchyň. Návrh a realizaci veškeré zahradní architektury svěřil opět odborníkovi. V zadním traktu zahrady o velikosti 1000 m2 je samostatná dvojgaráž.

„Stavba trvala rok, včetně zimního vymrznutí hrubé stavby. Ukončení, včetně bazénu a zahradní architektury bylo v roce 2002. Dům je situován SJ-VZ,“ upřesňuje majitel domu, jenž se pro trvalý pobyt v něm rozhodl až v roce 2009, kdy velmi vážně onemocněl. Svůj boj s chorobou nakonec vyhrál. V domě už zůstal po boku svých rodičů, kteří v něm tak měli možnost v klidu dožít.

Zahrada je zajímavě řešena.

Zahrada je zajímavě řešena.

Na zahradě navržené v kanadském stylu je velké množství křovin a květin.

Na zahradě navržené v kanadském stylu je velké množství křovin a květin.