Hlavní obsah

Z víkendového domu početné rodiny se stal trvalý domov majitele

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V místě svého rodného domu postavil náš čtenář František nový. Stojí v nádherném prostředí Drahanské vrchoviny na Prostějovsku. S vystudovanými obory elektrikář, energetik a mechanizátor si s mnoha věcmi mohl poradit, ale také věděl, že pro kompletní návrh a realizaci stavby bude rozumnější obrátit se na architekty. Výsledkem je dům, ze kterého má upřímnou radost.

Foto: Archiv čtenáře (11x)

Dům vznikl na základě spolupráce majitele s architektem původně jako rekreační objekt pro početnou rodinu. Nyní v něm majitel bydlí trvale.

Článek

V původním domě František strávil celé dětství, jako dospělý ovšem bydlel v prostějovském bytě, k rodičům se vracel s rodinou tzv. „na chalupu“.

Foto: Archiv čtenáře

Dům na první pohled zaujme členitostí střechy, která jej ozvláštňuje.

Dům byl postaven na tehdejší dobu v nadstandardním stylu, měl obytné podkroví a byl zachovalý, kompletní rekonstrukce ale byla z technických důvodů nezbytná.

Když Františkovi před několika lety rodiče dům věnovali, měl dvě možnosti. Buď objekt rekonstruovat, anebo začít od začátku. Rozhodl se pro druhou variantu.

Foto: Archiv čtenáře

Interiér domu je rozčleněn do dvou výškových úrovní, v přízemí je především spoelčenská zóna, horní podlaží zabírají pokoje pro hosty.

František k realizaci přistoupil v době, kdy ještě trvale bydlel v Prostějově, a tak si na potřebnou dobu k sobě přestěhoval rodiče.

Foto: Archiv čtenáře

Přízemí domu je převážně otevřeno, kuchyň, jídeln a aobývací pokoj jsou spojeny do jednoho prostoru, kde jsou ovšem jasně odlišeny jednotlivé funčkní zóny.

„Měl jsem představu avantgardního prostorného domu pro případné víkendové návštěvy celé velké rodiny. Představy jsem sdělil architektovi, který se mnou spolupracoval. Studie se mi velice líbila, a tak mi jeho bratr udělal realizační projekt, včetně nábytku na míru. Stavba se povedla k radosti nás všech. Používal jsem ji při podnikání jako stavbu referenční,“ popisuje náš čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Členové početné rodiny se mohou doma bavit bu´d připosezení u krbu, nebo u televize.

Dům stojí na půdorysu o rozměrech 18 x 20 m a má otevřené přízemí, které slouží jako velká společenská zóna. Je zde kuchyň, velká přijímací hala, jídelní a odpočinkový prostor i posezení. Z doplňků nechybí krb a televize.

Foto: Archiv čtenáře

Centrálním prvkem přízemí je krb, kolem nějž je uspořádán společenský prostor.

V přízemí je ovšem také ložnice pro hosty, dvě koupelny, spíž, sauna a samostatná toaleta.

Foto: Archiv čtenáře

Stejně, jako dům, také zahradní architekturu navrhoval odborník.

„V prvním patře je sedm dalších pokojů pro hosty, které jsem nechal uspořádat hotelovým způsobem. Pro každý pokoj je vestavěná skříň v chodbě, aby se nezmenšovala užitná plocha místností. Hosté mají k dispozici velkou společnou koupelnu. Stejně jako přízemí, je i první patro částečně prostorově otevřené,” vysvětluje František.

Foto: Archiv čtenáře

Na zahradě je několik posezení tak, aby si měli všichni členové rodiny kde odpočinout.

Na pozemku u domu nechal František vybudovat oválný bazén. Zahrada je navržena v kanadském stylu. Její chloubou je spousta keřů a květin. Pro relaxaci slouží trávník a také několik sezení pod slunečníky.

František nechal zřídit venkovní krb, dvě grilovací zákoutí, udírnu a venkovní kuchyň. Návrh a realizaci veškeré zahradní architektury svěřil opět odborníkovi. V zadním traktu zahrady o velikosti 1000 m2 je samostatná dvojgaráž.

Foto: Archiv čtenáře

„Stavba trvala rok, včetně zimního vymrznutí hrubé stavby. Ukončení, včetně bazénu a zahradní architektury bylo v roce 2002. Dům je situován SJ-VZ,“ upřesňuje majitel domu, jenž se pro trvalý pobyt v něm rozhodl až v roce 2009, kdy velmi vážně onemocněl. Svůj boj s chorobou nakonec vyhrál. V domě už zůstal po boku svých rodičů, kteří v něm tak měli možnost v klidu dožít.

Foto: Archiv čtenáře

Zahrada je zajímavě řešena.

Foto: Archiv čtenáře

Na zahradě navržené v kanadském stylu je velké množství křovin a květin.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitelé vybudovali kolem domu netypickou zahradu

Zahradu, v níž vládnou nejrůznější druhy dřevin, umně vysázené tak, aby tvořily barevně i tvarově hezké celky, začala před devíti lety budovat naše čtenářka...

Výběr článků

Načítám