Hlavní obsah

Kliky mají být příjemné na pohled i dotek

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klika je šperkem dveří, nezbytným doplňkem, bez kterého se neobejde. Denně ji bereme do dlaní a vnímáme tvar hmatem. Na životnost má vliv materiál, ze kterého je vyrobena, a mechanika.

Foto: M&T (4x)

Kování Minimal/Maximal může na své ploše nést zcela identický povrch, který mají dveře: sklo, dřevěnou dýhu, kůži nebo kov.

Článek

Kvalitní kování vždy znamená kvalitní materiál. V obchodě se proto rovnou zeptáme, z čeho je klika vyrobena, protože laik to nepozná.

Vybíráme jen ze dvou možností: masivní mosaz (v přírodní podobě nebo leštěná) nebo nerezovou ocel (vyleštěná, broušená nebo v matném provedení).

Foto: Fab

Dveře potřebují odolné kování, konkrétně tyto mají vratnou pružinu s vysokou životností (až 200 000 cyklů), jsou odolné vůči korozi, ohni i necitlivému zacházení.

Tyto materiály se běžným používáním neloupou a mechanicky nepoškodí, vyznačují se pevností, zvýšenou odolností vůči korozi. Naopak se obloukem vyhneme hliníku a tzv. zamaku, které jsou na kování naprosto nevhodné.

Povrchová úprava

Mosaz rovná se zlatá barva a každému se do interiéru nehodí. V nabídce jsou naštěstí i různé povrchové úpravy - nikl, chrom, nerez či titan.

Konkrétně titan se prodává v pěti matných odstínech: hnědá, ocelově šedomodrý chrom, černá, bronz a matná mosaz.

Foto: M&T

Vysokou kvalitu má kování z mosazi, na které poskytuje firma doživotní záruku. Mosaz může zůstat v přírodní surové podobě nebo se dokonale vyleštit.

Je možné volit rozmanité barvy, jejich odstíny, vše v lesku i matu. Takový nikl např. může mít i tři různé podoby: matný, broušený a lesklý.

Strojek uvnitř rozhoduje

Mechanika kliky musí být v souladu se zámkem, který je součástí dveří a ovlivňuje funkčnost dveřního kování. Po finální montáži má být klika v úplné rovině a neviklat se.

„Nová kování Assa Abloy mají vratnou pružinu, která zabraňuje prověšování klik v zadlabacím zámku,“ vysvětluje odborník značky Fab Jan Hrnčíř.

Problém může nastat, když silná pružina zámku má tzv. předpružení. Samotná rukojeť kliky má snahu směřovat nahoru a postupem času, jak pružina slábne, klika nehezky klesá. V tom je „zakopaný“ pes a kvalitně vyrobená klika to řeší.

Foto: M&T

Otvírat těžké dveře za pomoci madel je snadné. Stačí lehce zabrat a hned se odsunou, kam potřebujeme.

„V našem kování napomáhají vnitřní pomocné pružinky a komponenty s dorazy, právě ty drží rukojeť kliky v rovině. Viklání kliky v zámku je nemožné, protože je fixována místo standardních dvou, dokonce v šesti bodech,“ dodává designér z M Roman Ulich.

Kování podle typu dveří

Pro všechny dveře se nehodí stejný typ kování, některé jsou otočné, posuvné po stěně či do pouzdra. Rozmyslíme si také, zda využijeme zamykání či nikoliv.

Na uzamčené dveře potřebujeme kování se zámkem: tradiční štítové nebo rozetové. Rozetové je typické dvěma díly: samotnou kličkou a rozetou (část určená pro klíč do zámku).

Foto: M&T

Pro posuvné dveře do pouzdra se skvěle hodí tzv. mušle. Mohou mít oválné či hranaté tvary.

Na posuvné dveře do pouzdra se skvěle hodí tzv. mušle. Jsou ploché, oválné či hranaté a dveřím nebrání zajet celé do vnitřního prostoru. Lze je také zamknout - obyčejným dozickým zámkem, FABkou i WC kličkou.

Foto: Formani

Holandský designér Piet Boon navrhl dvě nové kolekce klik, které kombinují ocel s masivním dubovým dřevem.

Dveře posuvné po stěně si mohou dovolit klidně i originální madlo. Oblíbená jsou menší, v různých tvarech od hranatých přes kulatá až k atypickým. Také madlo lze podobně jako mušli uzamknout.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám