Hlavní obsah

Architekt Karel Kotas postavil jedno z nejhonosnějších sídel v Ostravici

Novinky, Text: Naďa Goryczková, editace: tnk

Vila Ladislava Jerieho je příkladem tradiční architektury s uspořádáním místností navrženým podle tehdejších nových architektonických směrů. Na svou dobu luxusně řešená vila patřila k nejhonosnějším sídlům v Ostravici. Architekt Karel Kotas vytvořil elegantní stavbu s velkolepými terasami, která je příkladem dobrého propojení interiéru s exteriérem.

Foto: Markéta Kubačáková, Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vila s adresou: Ostravice 832

Článek

Ke konci dvacátých let 20. století se Ladislav Jerie, generální ředitel Severní Ferdinandovy dráhy, rozhodl postavit pro svou rodinu reprezentativní rekreační dům v Ostravici.

Pozemek, který koupil, byl podobně jako v případě dvou předcházejících staveb umístěn na strmém jižním svahu Lysé hory s výhledem do údolí řeky Ostravice.

Foto: Markéta Kubačáková, Slavné vily Moravskoslezského kraje

Schodiště je bohatě dekorované tapetami i vitráží.

Návrh domu svěřil Jerie mladému talentovanému architektovi Karlu Kotasovi, jehož práce dobře znal právě z ostravského prostředí.

Dům vznikal ve dvou fázích – první předurčila podobu dnešní jednopatrové stavby z režného zdiva na nepravidelném půdoryse, v jižním straně vybavené vyloženými terasami.

Foto: Markéta Kubačáková, Slavné vily Moravskoslezského kraje

Altán na kresbě od architekta Kapsy.

Přestože vila byla navržena velkoryse, náročnému společenskému životu majitelů brzy přestala vyhovovat a v roce 1934 musela být dostavěna.

Zřejmě nejen z důvodu zachování výrazové podoby stavby byl návrhem úprav pověřen opět Karel Kotas, který v té době pracoval v Praze, kde ve své tvorbě stylově dospěl od klasicistního pojetí architektury k střídmému elegantnímu konstruktivismu.

Druhá fáze výstavby znamenala rozšíření vily v podélné ose severním směrem o prostornou pracovnu v přízemí a další dvě ložnice v patře.

Foto: Markéta Kubačáková, Slavné vily Moravskoslezského kraje

Nákres prozrazuje uspořádání místností v interiéru.

Pravidelnými hosty velkolepého sídla byli známí lidé, jako např. sochař Jan Bauch, malíř Václav Špála a řada dalších. Mnozí z nich se svými uměleckými návrhy přímo podíleli na výtvarném dotvoření domu i zahrady.

V roce 1937 byl v severní části pozemku postaven plavecký bazén se zahradním altánem, navrženým opět Karlem Kotasem. Jeho současná podoba je výsledkem necitlivé rekonstrukce v 80. letech 20. století.

Dům obklopovala rozlehlá zahrada s řadou exotických rostlin, v bezprostřední blízkosti vily spíš okrasná, ve zbylé části areálu řešená volně krajinářsky. Vila později začala sloužit jako rekreační zařízení pro hosty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám