Hlavní obsah

Kamenné zídky a chodníky doladí přirozenost domu i zahrady

Právo, Karolina Černá

Ať už je přirozený či umělý, kámen na domě i v jeho okolí využijeme raději ve střídmém množství. V opačném případě se stírá originalita tvaru a textury jednotlivých kusů. Výsledný efekt pak navíc působí těžce a nepřístupně.

Foto: Topstone (2x)

Koberec z kamínků lze instalovat na ploché i svislé plochy - schody v kombinaci s betonovou cihlou.

Článek

Právě proto doplníme kamenné zídky, chodníky i kamennou fasádu opticky změkčující vodní plochou či spádem, jemnými, ve větru se vlnícími travami.

Fasádní obklad z kamene vynikne na architektonicky dominantní ploše stavby. A naopak - vnáší dynamiku do velké plochy jinak nenápadné fasádní omítky.

Zahradní prvky

Chodníky a cesty vedoucí zahradou přímo podtrhnou její geometrický koncept zejména tehdy, když mají dlaždice pravidelný tvar. Kameny nepravidelných tvarů, díky nimž spáry vypadají jako mramorové žilky, působí živěji a vyniknou na travnatých plochách.

Klikaté cestičky a místa, které je těžké vydláždit, vysypeme štěrkem, oblázky, položíme kamenný koberec z drobných kamínků nebo v trávě usadíme šlapáky.

Foto: Topstone

Klikatý chodník z kamenného koberce se vlní jako had napříč zahradou.

U přírodního kamene i jeho imitací (beton, cihla) si z důvodu bezpečné chůze pohlídáme protiskluznost materiálu, případně hrubší povrch. Pro frekventované cesty volíme materiály odolávající opotřebení, např. žulu, rulu, mramor, křemenec. Mezi měkčí materiály patří pískovec a vápenec.

Zídky, klenby se uplatní především v romanticky laděných zahradách, v blízkosti altánů a venkovních posezení, kde zajišťují klid a soukromí.

Zídka bývá oporou svahu, skalky, vyvýšených záhonů. Může být také součástí dřevěného plotu nebo sestavená z drátěných košů naplněných kameny. Kamenné zídky bývají plastické, mají za úkol rozbíjet a členit prostor.

Foto: Kamenné obklady Řepa

Umělý kámen Toronto v oplocení připomíná štípanou břidlici. Cena 816 Kč/m2.

Sochy a solitéry originálních tvarů i původu dotvářejí atmosféru zátiší u lavičky, bazénu, jezírka, fontány. Při jejich usazení dbáme na to, aby je nezakrývaly rostliny nebo větve keřů, vyhradíme jim volný prostor.

Kombinujeme-li více kamenů nebo soch, měly by spolu vzájemně ladit strukturou povrchu, vlastnostmi i barvou.

Kamenné obklady

Kámen využijeme na vnější plášť domu, obklady a terasu. Vzhledem ke své váze a vyšší ceně bývá přírodní kámen na větších plochách nahrazován lehčími a cenově dostupnějšími materiály, které ho imitují.

Lehčený kámen se hodí k subtilnějším minimalistickým stavbám. Zato široká rustikální stavba snese větší hranaté kameny, zejména v nižších patrech.

Foto: Wildstone

Brest je kamenný obkladový aglomerát ve tvaru písmena Z. Velmi elegantní a moderní. Tento typ obkladu se nespáruje. Cena balení (1 m2), rozměr 18 x 39,5 cm od 966 Kč.

Lehčené kamenné obklady nalezneme ve tvarech hradebních kamenů, štípaných skalních úlomků, říčních valounů.

Širokou škálou teplých tónů od zlaté po červenou vyniká poměrně rozšířený pískovec, na kamenných terasách se uplatňují břidlice a mramor.

Foto: Česká břidlice

Terasa z břidlice, efektního tradičního nerostu, nachází široké využití v exteriéru i v interiéru.

Kamenné schody a terasa u domu by měly opticky ladit vzájemně i s jeho fasádou. Kamenné schodiště doplníme zajímavým dřevěným nebo kovovým zábradlím, nejlépe s patinou.

Péče o kámen

Přírodní kámen a kamenné koberce omýváme tlakovou vodou. Používáme výhradně neutrální čistidla, protože např. vápence jsou citlivé na kyseliny. Na etiketách čističů by měla být uvedena vhodnost použití na přírodní kámen.

Foto: Česká břidlice

Terasa z břidlice, efektního tradičního nerostu, nachází široké využití v exteriéru i v interiéru.

Na leštěné mramory, travertin, žulu a umělý kámen použijeme speciální impregnaci na bázi vody. Impregnace na neleštěné povrchy je určena pro pískovce, vápence a druhy obsahující křemičitany a kalcity. Ošetření antislip vytváří protiskluzový povrch.

Odstranění graffiti z hrubých, nenatřených povrchů (z kamene, mramoru, cihel, režného zdiva, betonu) vyžaduje speciální čisticí prostředky na konkrétní druh spreje, zvýrazňovače a fixy.

Většinou přípravek naneseme a necháme několik minut působit. Po vykartáčování a opláchnutí tlakovou vodou může být vidět tzv. stín graffiti, který dočistíme přípravkem na stíny.

Existují také odstraňovače cementového závoje, zelených povlaků a plesnivých skvrn.

Přírodní, nebo umělý?

Přírodní kámen s léty tmavne. Je mrazuvzdorný, nesákne vodu. Vzhledem k jeho vysoké ceně a těžké manipulaci ho častěji nahrazují imitace.

Foto: CS beton

Betonová dlažba s reliéfním povrchem a nepravidelnými hranami dlaždic ve třech velikostech navozuje dojem historické dlažby. Cena od 426 Kč/m2.

Umělý kámen je obvykle deskovina z nadrcené směsi kameniva spojená třeba pryskyřicí, cementem a smíchaná s dalšími přísadami (např. pigmenty, sklo, zrcadla).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám