Hlavní obsah

V Kataru vyroste věž ve tvaru pouštního hyacintu podle návrhu Zahy Hadid

V Kataru plánují postavit věž ve tvaru pouštního hyacintu podle návrhu zesnulé architektky iráckého původy Zahy Hadid. Budova vyroste poblíž místa, kde se má v roce 2022 hrát finálový zápas fotbalového mistrovství světa. Novinářům to oznámil bratr katarského emíra šajch Muhammad bin Hamad Sání.

Foto: Handout, Reuters

Počítačem vytvořený obraz budoucí věže ve tvaru pouštního hyacintu, kterou navrhla Zaha Hadid.

Článek

Pro Katar navrhla Zaha Hadid osmatřicetiposchoďovou budovu, v níž bude 200 hotelových pokojů a 120 bytů. Postavena má být v nově vznikajícím pobřežním městě Lúsajl, jež bude vzdáleno 23 kilometrů od centra Dauhá. Na ploše více než 35 kilometrů čtverečních má žít přes 400 000 lidí.

Firma architektky Zahy Hadid ZHA připravuje návrhy na výstavbu věže v přístavní části města. S dokončením se počítá v roce 2020.

Tvar budovy vychází z pouštního hyacintu, který se vyskytuje v oblasti Perského zálivu. Ze širší základny se rozvíjí vzhůru devítilistý protáhlý květ, potažený dekorativní konstrukcí s průhledy.

„Při tvorbě často vycházíme z tvarů přírody, z její logiky a soudržnosti," řekla již dříve ke vznikajícímu projektu Zaha Hadid. Architektka zemřela letos v březnu ve věku 65 let, v čele firmy nyní stojí Patrik Schumacher. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

ZHA má v 21 zemích rozpracováno 36 projektů, k nimž patří také pražské obchodní centrum nebo technologický park v Moskvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám