Pro manžele Claudii a Enrica Moretti Polegatovy bylo ekologické a soběstačné bydlení jak jejich jasnou volbou, tak zčásti i nutností – inženýrské sítě jsou tu obtížně dostupné.

„Snili jsme o domě, který bude nejen krásný, pohodlný a zdravý, ale také bude odrážet naše hodnoty, vztah k přírodě a zodpovědnost vůči budoucím generacím. Doufáme, že naše volba vyvolá debatu a přispěje k pokroku, který považujeme pro budoucnost planety za nezbytný,“ říká Claudie, paní domu nazvaného BioCasa 82.

Z boku vypadá stavba jako dva spojené domy – přibližuje se tak charakteru okolí. Hladká omítka je kombinována s dřevěným roštem jako u slunolamů. Okenice jsou vyplněny tepelnou izolací a pokryty stěrkou, zavřené splynou s fasádou v hladkou plochu.

Z boku vypadá stavba jako dva spojené domy – přibližuje se tak charakteru okolí. Hladká omítka je kombinována s dřevěným roštem jako u slunolamů. Okenice jsou vyplněny tepelnou izolací a pokryty stěrkou, zavřené splynou s fasádou v hladkou plochu.

Stavbu navrhl architekt Rosario Picciotto ve spolupráci se společností Welldom, která vyvinula vlastní know-how pro návrh a realizaci trvale udržitelných staveb z certifikovaných ekologických materiálů.

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

Za originální koncept získala budova jako první obytná stavba v Evropě prestižní ekologický certifikát Leeds Premium a také ocenění Green Build Council Italia 2015.

Výjimečnost inspirovaná přírodou

Velká dvoupodlažní stavba je komponována jako prolínající se dvojice jednoduchých domů s nízkými sedlovými střechami, jejíž silueta jako by kopírovala tvar blízkých zemědělských staveb.

V celém interiéru je použito masivní dřevo, přírodní silikátové omítky, dřevěné a kamenné podlahy (Trachyte a Zolonite).

V celém interiéru je použito masivní dřevo, přírodní silikátové omítky, dřevěné a kamenné podlahy (Trachyte a Zolonite). Doplňuje je bíle lakovaná ocel (schodiště, knihovna apod.) a úsporné osvětlení systému Viabizzuno. Jídelna je umístěna pod galerií u kuchyně. Řada posuvných dveří v obou podlažích umožňuje dát celému prostoru větší volnost a světlo.

Přístup k domu vede ze severu, sem je orientována vstupní partie, garáže, zázemí a v patře ložnice. Pro ty je ve zdejších podmínkách po většinu roku nejpříjemnější právě orientace na chladnější stinnou stranu.

Jižní část domu zaujímá velký společný obývací prostor, který zasahuje přes galerii až do horního podlaží. Díky fasádě plně prosklené na celou výšku mají obě úrovně výhled a přímý kontakt se zahradou.

To, co na první pohled zaujme, je právě atypické řešení jižní fasády a terasy. Pozemek v otevřené krajině je vystaven nejen intenzivnímu slunci, ale i větrům a dešťům, které se rovinou pod Alpami v zimě často prohánějí.

Na stavbu i vybavení interiéru byly použity ekologické přírodní materiály, 99 % z nich lze recyklovat.

Proto je jižní fasáda a terasa chráněna dvojicí mohutných dlouhých stínicích plachet a z bočních stran obestavěna šest metrů vysokými konstrukcemi z dřevěných fošen. Ty slouží jako slunolamy, větrolamy a v neposlední řadě také na doširoka otevřeném pozemku vytvářejí chráněné zákoutí, kde má rodina pocit soukromí a intimity.

Dřevěná fošnová konstrukce se pak s podobným posláním zčásti opakuje i na ostatních fasádách.

Paleta ekologických řešení

Již vnější pohled na architektonickou kompozici naznačuje, že jde o energeticky pasivní dům využívající solární efekt velkých prosklených ploch.

Domácnost je vybavena úspornými bateriemi a splachovacími systémy.

Domácnost je vybavena úspornými bateriemi a splachovacími systémy.

Veškerá spotřebovávaná energie pochází z obnovitelných zdrojů. Fotovoltaické články na střeše pokryjí přes 90 % spotřeby elektřiny. Tepelné čerpadlo systému země/voda dodává energii na vytápění a chlazení (rozvody jsou umístěny ve stropech a v podlaze).

Vzduchotechnika – systém řízeného větrání s rekuperací tepla – zajišťuje neustálý přísun čerstvého vzduchu, jeho čištění od prachu, bakterií, CO2 a dalších škodlivin, reguluje přirozenou vlhkost. O vnitřní pohodu v domě a energetickou úspornost se stará systém inteligentního řízení domácnosti.

Interiér domu je také izolován proti radonu a prost elektrických a elektromagnetických polí a vybaven energeticky úsporným osvětlením a elektrospotřebiči.

Dům v chladném letním období využívá pasivní solární zisky, které produkuje převážně pevně zasklená jižní stěna. Na jižní části střechy je umístěna fotovoltaická elektrárna.

Dům v chladném letním období využívá pasivní solární zisky, které produkuje převážně pevně zasklená jižní stěna. Na jižní části střechy je umístěna fotovoltaická elektrárna. V létě terasu a dům stíní velkoformátové plachty na nosné konstrukci z ocelových profilů a lanek. Velkorysá terasa bezbariérově navazuje na obývací pokoj i na trávník a je vybavena venkovním krbem.

Konstrukci tvoří panelová dřevostavba s tepelnou izolací z dřevitých vláken. Na stavbu i vybavení interiéru byly použity ekologické přírodní materiály, 99 % z nich lze recyklovat. Přednost dostaly ty s minimálními nároky na dopravu, například kamenné podlahy z lomů u Padovy či přírodní silikátové omítky od místního výrobce.

Pozoruhodná je i úspora a recyklace vody. Domácnost je vybavena úspornými bateriemi a splachovacími systémy. Veškerá dešťová voda ze střechy se svádí do podzemní nádrže, filtruje a znovu používá ke splachování WC, na praní a zalévání zahrady.

Systém využívá klasickou pískovou filtraci a také novou technologii fyto-čištění: speciální druhy rostlin zasahují svými kořeny do filtrační pískové a štěrkové vrstvy a podporují růst bakterií a mikroorganismů, které fungují jako biologická čistička šedé, černé i dešťové vody.

Půdorys patra

Půdorys patra

Dům byl podroben řadě studií a měření, z nichž vyplývá, že jeho uhlíková stopa je o 60 % menší než u běžného moderního domu stejné velikosti, a spotřebuje o 60 % méně vody a 65 % méně energie než stejně velký dům postavený v dnešním nízkoenergetickém standardu.

BioCasa 82 je první obytný dům v Evropě, který získal prestižní ekologický certifikát Leeds pro obytné domy, a to jeho nejvyšší stupeň Leeds Premium. Navíc obdržel i cenu GBC Italia Leadership 2015 (na světové výstavě Expo v Miláně) a byla u něj jako u první obytné stavby v Itálii provedena analýza uhlíkové stopy. K dosažení těchto vynikajících výsledků přispěla volba inovativní metody, kterou vyvinul Giovanni Fabris. Využívá a spojuje nejvyspělejší konstrukce a technologie v oblasti bioklimatické a energetické, aby dosáhl minimálního vlivu na životní prostředí a zároveň maximálního komfortu bydlení. A to jak z hlediska tepelné pohody, tak i kvality vnitřního ovzduší, osvětlení, akustické a psychické pohody.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz