Hlavní obsah

Altány a pergoly doladí vzhled domu i zahrady

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pergola rozšiřuje obytný prostor s terasou a často plynule navazuje na rodinný dům. Altány stojí samostatně v atraktivní části zahrad, jsou společenským prostorem, ale i místem, kde hledáme ticho a souznění s přírodou.

Foto: WWW.ALTANYPERGOLY.CZ (2x)

Sedmiboký altán s krytinou z pálené tašky, materiál KVH konstrukční dřevo, pohledová část hoblovaná, vyhlazená do hladka.

Článek

Pokud dřevostavba na zahradě nepřesáhne zastavěnou plochu 25 m2 a výšku 5 m, nikdo po nás nebude chtít stavební povolení. Je to spíše otázka komunikace se sousedy, zvláště pokud ji zamýšlíme postavit na hranici pozemku.

Foto: WWW.DELTASVRATKA.CZ

Zahradní pergola Grand je z masivních smrkových profilů, v základním provedení je rovná, beze sklonu, ale je možná i šikmá varianta.

Oblíbené pergoly a altány nám slouží k odpočinku i ke společenskému vyžití. Umístíme je vždy na klidnější místo, kde není větrno, neruší nás hluk z ulice a oči sousedů. Pro někoho je důležitá snadná přístupnost z domu, jiný hledá tichý kout.

Upravené dřevo se nehne

Pergoly a altány se staví nejčastěji z běžných domácích dřevin: nejvíce ze smrku, někdy z borovice, modřínu, buku či dubu. Dřevo musí být kvalitní, od prověřeného dodavatele, nejlépe tepelně upravované, což výrazně prodlužuje jeho životnost (zkušené firmy používají tzv. KVH hranoly).

Foto: WWW.DELTASVRATKA.CZ

Altán je situován v klidové části zahrady, nabízí pohodlné zázemí s krbem. Na přání lze vyrobit jakýkoliv tvar a rozměr.

Upravená dřevní hmota je totiž odolná proti hnilobě, napadení dřevokaznými houbami, plísním. Dalším bonusem navíc je rozměrová stabilita, protože dřevo díky „thermo“ zásahu nesesychá, nekroutí se, což je jinak jeho přirozená vlastnost.

Zastřešení

Praxe ukázala, že je pro nás důležitý vzhled a propustnost denního světla, což ovlivňuje zvolený materiál a jeho zabarvení. Důležitá je i životnost krytiny, zda má ochranu před UV zářením, způsob údržby, její pevnost, odolnost.

Foto: WWW.VLADEKO.CZ

Střešní krytina pergoly je z makrolonu, který je pevný, odolný a dobře propouští denní světlo.

Na altánu lze mít pevnou střechu s asfaltovým šindelem, barevnou asfaltovou lepenku i pálenou tašku.

Na pergoly se spíše používají polykarbonáty (makrolon), ondex, sklolaminát. Alternativci dají přednost zelenému zastínění z některých popínavek, třeba přísavníku, plaménku, vonné vistárie.

Foto: WWW.DELTASVRATKA.CZ

Altán Pavilon tvoří tři stojky v každém rohu, proto je velmi stabilní a není nutné ho kotvit k zemi. Materiál smrk, rozměry 2,9 x 2,9 m nebo 3,9 x 3,9 m. Střešní krytinou je asfaltová lepenka, výška ve štítu 282 cm.

Myslete na boky

Kromě střechy nás zajímá i boční zastínění, zejména z návětrné strany, kde dobře poslouží bambusové či rákosové rohože, rošty s výpletem, zelená truhlíková stěna nebo přímo stahovací rolety.

Používané materiály

Polykarbonát (makrolon) – tento lehký pevný materiál je oblíbený, prodává se jako trapézová nebo vlnitá polykarbonátová deska. Je průhledný, lze ho pořídit v rozmanitých profilech (hladký, strukturovaný) a odstínech (čirý, kouřový). Životnost až 10 let.

Sklolaminát – poskytuje pocitově přirozenější barvu světla než polykarbonát, světlo lehce rozptyluje, zmatňuje. Když je spodní strana se strukturovaným povrchem, nejsou odlesky. V nabídce jsou sklolaminátové role: barva mj. čirá, opál, žlutá, modrá, metalická, červená.

Povrch je hladký, střecha působí kompaktně (je z jednoho kusu materiálu), bez napojení. Možná je i strukturovaná sklolaminátová deska. Životnost až 10 let.

Sami, nebo s firmou?

Pergoly se prodávají v baumarketech předpřipravené jako stavebnice, s nimiž si kutil poradí. Výhodou je nižší cena.

Jednotlivé konstrukční prvky lze kombinovat a sestavit zahradní příbytek podle vlastních představ.

Foto: WWW.ALTANYPERGOLY.CZ

Originální zahradní dřevostavbu zadáme zkušené a prověřené firmě. Připraví 3D návrh a zajistí kompletní realizaci.

Dřevostavba od profesionála osloví klienty, kteří nejsou limitováni velikostí, tvarem a přejí si jedinečnost. Stavbu firma provádí jako kompletní stavbu, od 3D návrhu až po samotnou realizaci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám