Hlavní obsah

Multifunkční sporáky topí, vaří, ohřívají i pečou

Právo, Gisela Růžičková

Sporáky na pevná paliva patří mezi univerzální spotřebiče, které s oblibou používáme nejen na chatách a chalupách. Vybíráme je především podle toho, jak velký prostor budeme vytápět a zda budou hlavním nebo vedlejším zdrojem tepla.

Foto: KVS MORAVIA (2x)

Kamna VSP 9114 Sofie (16 160 Kč) mají výkon 9 kW. Ocelová plotna je určená k vaření či ohřevu pokrmů. Topeniště je vyloženo šamotovými deskami, rošt a dvířka litinová. Napojení na komín pouze z plotny. Rozměry topeniště: š/v/h 380 x 250 x 400 mm.

Článek

Moderní sporáky mají většinou prostornou troubu, rozměrné topeniště a mohou být vybaveny výměníkem na ohřev vody pro centrální vytápění rodinného domu. Sporáky mají možnost napojení na komín ze zadní nebo boční stěny a varné plotny.

Přednosti sporáků na tuhá paliva

S přehledem se postarají o teplo domova, hodí se i pro přípravu pokrmů. Nejsou závislé na dodávkách plynu a elektřiny. Ekonomický i ekologický provoz a malé množství emisí. Jsou k dostání v mnoha barevných a materiálových provedeních i v moderním designu.

Druhy paliva

Sporáky na pevná paliva v mnohém připomínají krb nebo krbová kamna. Některé typy mají prosklená dvířka topeniště, takže můžeme pozorovat i krásný plápolající oheň.

Foto: KOVOPLAST

Sporák Rekreant 3-97 (13 799 Kč) je lokální tepelný spotřebič na tuhá paliva, určen pro vaření, pečení a vytápění, lze plně využít jeho přednosti, mezi něž patří snadná obsluha a údržba, rychlé uvedení do provozu, spolehlivost a ekonomický provoz.

Ve sporácích topíme většinou dřevem, dřevěnými briketami či peletami, ale i hnědým uhlím. Chceme-li ovšem relaxovat pohledem do ohně, budeme topit vyschlým tvrdým dřevem z listnatých stromů. Uhlí by totiž prosklená dvířka brzy zaneslo.

Vlhkost dřeva, kterým topíme, nesmí být vyšší než 20 %. Mokré dřevo zase způsobuje nedokonalé spalování, kdy se uvnitř komína mohou usazovat spaliny v podobě dehtu.

Foto: BAUHAUS

Sporák MBS 3END pravý bílý (6990 Kč) má účinnost: 81 %, výkon 5 kW, rozměry: v/š/h 720 x 735 x 525 mm, hmotnost 70 kg, průměr kouřovodu 120 mm, vývod kouřovodu boční zadní a tah komína: 12, palivo: dřevo i hnědouhelné brikety.

Kvalitní materiály

Sporáky na tuhá paliva se obvykle skládají z profilových nebo lisovaných ocelových dílů a z litinových odlitků. Kvalitní sporáky mají dvouplášťový skelet s odvětrávacími otvory, které zajišťují lepší izolaci.

Foto: MOUNTFIELD

Stylový sporák Fiko 70 Nostalgia (18 990 Kč) poslouží nejen k vytápění, ale také k vaření nebo pečení. Varná plotna je ze speciálního plechu odolného vůči tepelnému a mechanickému namáhání. Trouba je vyhřívaná ze všech přístupných stran.

Mezi nejoblíbenější povrchové úpravy patří smalt, ale efektně vypadají také sporáky z litiny nebo silného plechu.

Plotny se vyrábějí z tradiční litiny či broušené oceli. Moderní sporáky určené pro vestavbu do kuchyňské linky mají sklokeramickou desku, která funguje jako klasická plotna.

Přikládací dvířka bývají litinová nebo jsou vyplněna dvojitým bezpečnostním sklem, stejně jako dvířka trouby.

Vnitřní uspořádání

Prostor sporáku se skládá ze spalovací a pečicí části. Spaliny i výkon reguluje zatápěcí klapka umístěná před kouřovodem. Během zatápění a vaření spaliny vedou přímo do komína, zatímco při pečení pod pečicí troubu.

Foto: KAMNA KRBY LEVNĚ CZ

Titan-litinový sporák na tuhá paliva (27 065 Kč) topí, vaří, peče a smaží, má prostor na několik hrnců a pánviček a nerezovou troubu na pečení. Na horní desce sporáku jsou dvě varné plotýnky o průměru 19 cm a 24 cm, kde je největší žár na vaření.

V palivové šachtě vyložené šamotovými tvarovkami se nacházejí dva litinové rošty pro letní a zimní provoz. Horní rošt je vyjímatelný a slouží jen k zahřátí plotny. Je určen pro letní dny, kdy jen vaříme, ale netopíme. V zimě se letní rošt vytáhne, aby se zvětšil prostor i výkon topeniště. Používá se jen dolní rošt, který bývá posuvný a otočný.

V zadní části spalovací komory se nachází soustava otvorů, kudy přichází předehřátý vzduch – přívod může být pevně nastavený nebo regulovatelný.

Foto: BAUHAUS

Sporák ABX (14 990 Kč) má výkon 6 kW, výhřevnost až 160 m3, rozměry: v/š/h 823 x 755 x 476 mm, hmotnost 112 kg, průměr kouřovodu 150 mm, vývod kouřovodu horní zadní.

Příprava pokrmů

Sporáky na tuhá paliva pro přípravu pokrmů lze vybírat z mnoha modelů. Od jednoduchých, které připomínají staré časy, až po sporáky vybavené nejmodernějšími technologiemi.

Foto: KOVOPLAST

Kamna Styl 6 (10 990 Kč) jsou určena k lokálnímu vytápění obytných místností domů, chat, chalup, a to spalováním hnědého uhlí prohořívacím systémem. Kamna mají varnou plotnu pro vaření a ohřev.

Na první pohled bychom sporáky zařadili do minulého století, v reálu ale fungují jako spolehlivé spotřebiče. Třeba prosklenými dvířky trouby lze sledovat i průběh pečení, a je-li trouba vybavena teploměrem, dá se kontrolovat i teplota uvnitř. Přívod vzduchu lze regulovat otočnou růžicí na popelníkových dvířkách.

Před nákupem zvažte

Krbová a kachlová kamna s plně funkční troubou jsou ideální do obývací místnosti spojené s kuchyní. Na trhu jsou buď levnější varianty ocelových kamen T, nebo dražší s kachlovým obkladem. Kuchyňské sporáky s teplovodním výměníkem jsou určeny k vytápění a přitápění obytných místností s možností ohřevu, případně vaření pokrmů.

Napojením teplovodního výměníku do systému ústředního topení se docílí rovnoměrné teploty ve všech ohřívaných místnostech. Kuchyňské sporáky jsou určeny pro topení pevnými palivy (dřevo, dřevěné brikety). Vybrané modely umožňují topit hnědouhelnými briketami i kusovým uhlím. Litinová kamna mají ve srovnání s kamny z jiných materiálů mnoho výhod.

Foto: KVS MORAVIA

Tradiční kuchyňský sporák na tuhá paliva Klaudie VSP 9112.1582 (32 950 Kč) bílý pravý, chrom, nerez rám, broušená plotna. Sporák je určený k vytápění, pečení a vaření.

Používáním se nepoškozují ani nemění tvar, jsou výrazně odolná vůči propálení. Litina vydává teplo i po vyhasnutí kamen. Hodí se na chaty, chalupy nebo jako doplňkové vytápění rodinných domů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám