Hlavní obsah

Terasa s posezením poslouží jako venkovní jídelna i obývák

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě si užíváme krásné dny na zahradě. Vychutnáváme si tu ranní kávu, odpočinek po práci a navečer pozveme přátele na báječné grilování. Terasa s posezením nám slouží jako venkovní jídelna a obývací pokoj v jednom.

Foto: TEEK (3x)

Modulová sedací sestava Rimini Olefin, 6dílná, materiál umělý ratan, sedáky ve venkovním odolném provedení, cena 56 900 Kč.

Článek

Základním vybavením je velký bytelný stůl a mnoho židlí okolo. Příjemné je i odpočinkové lehátko, venkovní sestava, která připomíná běžnou sedačku, malý odkládací stolek a svítidla, která jsou naším průvodcem dlouho do noci.

Foto: TEEK

Pohodlná, lehká a přitom venkovním podmínkám odolná křesla Forest jsou stále oblíbená. Šikovný je k nim stůl Grande Arche, z hliníku, cena za křeslo od 8190 Kč.

Nábytek vybíráme podle stylu a zařízení domu, ale hlavně nás limitují prostorové a finanční možnosti.

Zahradní nábytek najdeme v mnoha marketech a specializovaných prodejnách, preferujme ale kvalitu, která je zárukou odolnosti materiálu.

Foto: BEST

Na terasu je pod židle vhodná elegantní podlaha Best Beleza, velkoformátová dlažba. Nabízí několik povrchových úprav (na snímku sametový) a mnoho odstínů, velikost od 296 x 296 mm, cena od 652 Kč/m2.

V praxi oceníme i snadnou údržbu a nadčasový design. Budeme nábytek stěhovat na zimu do garáže, zahradního domku, pod přístřešek? Pak je pro nás velmi důležitá také stohovatelnost a skladnost výrobku.

Nábytku nevadí slunce ani déšť

Stůl, lavice, židle i venkovní rohové sedačky jsou určeny do plenéru, kde odolávají rozmarům počasí. Proto jsou z materiálů, které takový nápor zvládnou.

Foto: LA CASA

Křeslo Dynasty relax je z umělého odolného ratanu, barva světle písková, cena 7590 Kč.

Dřevo patří mezi oblíbené, je ale choulostivější, a tak vybíráme pouze odolné dřeviny – teak, meranti či severskou borovici. Tyto materiály po čase získají stříbrnošedou patinu, což vůbec není na škodu.

Takový vzhled je naprosto přirozený, působí dokonce elegantně. Jestliže ale chceme udržet medově zářivou barvu, musíme alespoň jednou ročně ošetřit povrch dřeva speciálním přípravkem na bázi oleje.

Foto: TEEK

Venkovní relaxační nábytek Chill – báječně se na něm usíná, je voděodolný, snadno čistitelný. Cena dílů od 12 990 Kč.

Umělý ratan – tomuto nábytku dává mnoho lidí přednost, protože dokonale imituje přírodní ratan a přitom nabízí bezúdržbovost. Nábytek se neloupe, nepraská, nemění intenzitu barev a na terase může stát celé léto.

Stačí ho očistit vlažnou mýdlovou vodou. Je lehký, snadno s ním manipulují i děti, nabízí atraktivní zemité odstíny.

Foto: LA CASA

Lehátko Honeymoon z umělého ratanu se prodává s potahem barev červená, natural, modrá a šedá. Délka 201 cm (lehací plocha 175 cm), šířka 104 cm, výška 77 cm. Cena 19 480 Kč.

Hliník nebo dural – lehká a subtilní jsou rozmanitá křesílka z hliníku či duralu (slitina mědi a hliníku) v kombinaci s odolným síťovaným výpletem, který větrá, je omyvatelný.

Kdo má více místa, může si dopřát i venkovní sedačku. Na terase může stát celoročně, nijak se nepoškodí.

Foto: BONAMI

Do slunného Toskánska nás přenese kovový zahradní nábytek Orchidea Milano – stolek je subtilní stejně jako židlička a vejde se i na balkon. Cena stolu 2699 Kč, židle 4199 Kč (2 kusy).

Plast – předností tohoto zahradního nábytku je snadná údržba, možnost zajímavého tvarování a pestrá škála barev.

Světlo dlouho do noci

Svítidlo do obytné zahrady na terasu neslouží tolik k orientaci ve tmě, spíše má vytvořit příjemnou atmosféru, podbarvit náladu.

Jde o to, zvýraznit na zahradě prvky, které jsou zajímavé. Mohou to být traviny, zajímavé listy stromů, keře, přírodní kameny nebo zahradní jezírko.

Foto: BONAMI

Lampa Yoyo je praktická, protože ji lze přenést z terasy i do zahradního altánu. Kabel je dlouhý 16 m, cena svítidla 7600 Kč.

Vhodná jsou LED svítidla s dlouhou životností, jsou úsporná a mají zajímavý design. Vtipná a praktická jsou i svítidla, která slouží zároveň jako odkládací stolek nebo židlička. Jsou z plastu, svítí barevně a lze je po zahradě snadno přenášet.

Foto: BONAMI

Krásné dekorace značky Casa Vivante vykouzlí z obyčejné zahrady útulný domov. Svícny, vázy a lucerny stojí od 99 Kč.

Rozkvetlý balkón

Na balkón či lodžie vybíráme menší skladný nábytek, pořídíme truhlíky a nádoby rozmanitých velikostí. Dobrým tipem jsou květináče určené přímo na zábradlí (cena od 499 Kč).

Na balkóně lze pěstovat a mlsat i drobné ovoce — děti milují bobule borůvek nebo stáleplodící jahody či maliny.

Foto: BONAMI

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám