Hlavní obsah

V New Yorku se představuje česká funkcionalistická architektura

Novinky, tnk

Putovní výstava Pražský funkcionalismus s podtitulem Tradice a současné ozvěny představuje architektonické skvosty, které jsou založeny hlavně na plnění své funkce. Výstava byla představena v řadě galerií evropských, ale i světových měst. Aktuálně je k vidění i v newyorském Center of Architecture.

Foto: Novinky

Funkcionalistický kostel svatého Václava je chloubou Čechova náměstí v Praze.

Článek

Pražský funkcionalismus je letos v New Yorku představen vůbec poprvé. Na výstavě jsou k vidění fotografie, nákresy nebo modely funkcionalistických staveb. Nechybí ani designový nábytek ilustrující funkcionalistické interiéry, ve kterých se objevovaly tvarově jednoduché kusy s vysokou užitnou hodnotou.

Představeny jsou stavby, ve kterých je předně důležitá jejich funkčnost, a až pak jejich forma. K vidění je například Müllerova vila od Adolfa Loose, budova spolku výtvarných umělců Mánes od Otakara Novotného nebo kostel svatého Václava od Josefa Gočára.

Foto: archiv výstavy

Řada krásných funkcionalistických staveb je k vidění na Letné.

Funkcionalismus, který zasáhl evropskou architekturu ve dvacátých letech minulého století, se od počátku rozvíjel hodně v Praze, která se stala jeho centrem, a následně svým významem přesáhla hranice Československa.

Řada krásných funkcionalistických staveb je k vidění na Letné, ale například i ve vilové osadě Na Babě.

Základní ideou této výstavy je představit zlatý fond z dějin české a pražské architektury i současnou architekturu ovlivněnou funkcionalismem. Výstava je rozdělena na dvě části.

První je zaměřena na období 20. a 30. let minulého století, druhá představuje současné projekty ovlivněné tradicí českého funkcionalismu.

Foto: archiv výstavy

Čechy se pyšní i řadou slavných funkcionalistických vil.

Výstava byla připravena pražskou Galerií Jaroslava Fragnera ve spolupráci s Českým centrem v New Yorku a AIA New York Chapter za podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR a městské části Praha 6. Kurátory jsou Zdeněk Lukeš a Dan Merta za odborné spolupráce s Petrem Kratochvílem.

Výstava v newyorském Center of Architecture na adrese 536 LaGuardia, NY 10012 trvá až do května letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám