Hlavní obsah

David Kotek: Jako architekt vždy nejdřív rekonstruuji a až pak bourám

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi originální řešení navrhl ostravský architekt David Kotek se svým týmem majiteli bývalého lihovaru v ostravském Svinově. Ten chtěl přestavět objekt na sídlo své nové firmy. Kotkův ateliér přišel s nápadem využít staré unimobuňky stojící v areálu lihovaru.

Foto: archiv Projektstudio

Architekt David Kotek přetvořil staré unimobuňky v nové sídlo svinovské firmy a získal za to prestižní tuzemské ocenění.

Článek

Přestavba unimobuněk ostravského Projektstudia se povedla natolik, že získala ocenění mezinárodní poroty v prestižní tuzemské architektonické soutěži Grand prix obce architektů.

Ostravští architekti zde uspěli i s dalším projektem, a to s rodinným domem, který navrhli ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Váš ostravský ateliér získal letos dvě ocenění v Grand prix obce architektů, čekali jste to?

Získat najednou hned dvě čestná uznání, to považuji za obrovský úspěch. Jedná se totiž o prestižní ocenění s mezinárodní architektonickou porotou. Musím přiznat, že jsem si tajně na nějakou cenu myslel.

Když přišla zpráva, že jsme ocenění získali, tak zavládla v ateliéru obrovská radost. Jako patriot jsem navíc rád, že jsme tak mohli přispět ke zviditelnění kraje a Ostravy faktickou prací. Za těmito úspěchy stojí tým perfektních lidí a já jsem hrdý, že jsou kolem mě.

Letošní rok byl vůbec pro vás ve znamení cen...

Ano. Získali jsme stavbu roku Ostravy, Grand Prix Moravskoslezského kraje a již zmíněné Grand prix obce architektů. To jsme obdrželi poprvé. Už jednou jsme se o ně ale ucházeli s objektem Bextra na ulici Místecké v Ostravě. Tehdy jsme za něj získali cenu časopisu Architekt a také stavbu roku Ostravy.

Za stavbu Ostravy jsme byli oceněni třikrát, za stavbu Moravskoslezského kraje již pětkrát. Poslední cenu jsme získali v soutěži BEFFA (Building efficiency awards 2014) hned s třemi stavbami a postoupili jsme tak do celorepublikového klání.

Co pro vás tato ocenění znamenají?

Pokoru a závazek.

Jak jste přišli na nápad přetvořit zrovna unimobuňky?

Je mým životním krédem šetřit přírodu a její zdroje. Jako architekt vždy nejdřív rekonstruuji a pak až bourám. Unimobuňky se v areálu lihovaru při prohlídce nabídly samy, ale hlavně zde byl investor, který naslouchal, vyhodnotil a zrealizoval.

V čem bylo využití unimobuněk pro majitele výhodné a zajímavé?

Ušetřili jsme využitím dosavadní konstrukce 30 procent investičních nákladů. Kvalitním projektem pak dalších 20 procent. Investor tak získal reprezentativní prostor za rozumnou cenu a zdarma reklamu.

Na čem pracujete dále?

Projektů je spousta. Firemní sídlo spediční společnosti jako vertikální prostor. Rodinný dům v Malenovicích, který si klade za cíl nenarušit krajinný ráz Beskyd a být ještě víc ekologický, než co jsme dodnes udělali. Nejvíce se ale těším na úpravu jedné romantické části bloků v centru Opavy.

Doděláváme však také rekonstrukci vily na ostravském Landeku a připravujeme rekonstrukci větrného mlýna. Navíc čekáme se ženou miminko, a tak se moc těším, jak se tento nový impuls promítne do mé tvorby.

A kdo vás kromě rodiny dále inspiruje? Máte nějaké vzory z Čech či zahraničí?

Studium je základ. Neustále sleduji nové trendy a snažím se je v našem regionu protlačit. Jednou jsem se rozhodl, že zde zůstanu a Ostravě pomohu. Mezi mé favority v přístupu a přemýšlení patří Rem Koolhaas, kancelář BIG.

Cením si spolupráce a přístupu architekta Josefa Pleskota. Má neskutečný cit a promyšlené koncepce a taky šetří náklady citlivým zapojením a volbou materiálu, což je mi velmi blízké.

Zaregistroval jste v Moravskoslezském kraji nějaké vydařené budovy?

Oceňuji objekt Karoliny jako moderní velkorysé budovy. Líbí se mi úpravy a objekty architekta Pleskota v ostravské Dolní oblasti Vítkovic. Výborné věci dělá také architekt Kamil Mrva.

Mrzí mě velmi, jak dopadl bývalý módní ostravský dům Ostravica -Textilia. Mám také rád věci od Ondřeje Vysloužila a jeho ženy. Jejich rekonstrukce plicní ambulance v historickém objektu je velmi citlivá. Doporučuji návštěvu jen v roli pozorovatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám