Hlavní obsah

Místo repliky vzácných komínů vyrostou v pražské Podbabě ocelové konstrukce

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sedmi lety padla v Podbabě první pražská sladovna, a to i s původními, vzácně dochovanými komíny. Úřady dovolily, aby přes nesouhlas památkářů ustoupila už třetí fázi developerského projektu. Původní investor sliboval vystavět repliky komínů, jeho nástupce díky radnici nejspíš nebude muset.

Foto: Michal Havas

Novostavba na stejném místě dnes (výřez)

Článek

Stavební úřad Prahy 6 totiž nyní změnil územní rozhodnutí pro novostavbu, která už z velké části stojí. „Místo replikami původních zděných komínů bude silueta stavby docílena stavbou komínů z lehké ocelové konstrukce s lehkým opláštěním, doplněna na vrcholu výtvarnými díly,“ stojí v novém rozhodnutí z 30. června, které podepsal šéf odboru Petr Malotin.

Podle něho jde o nové řešení siluet původních větracích komínů. Novými uměleckými díly mají být sochy ptáků, pravděpodobně orlů od sochaře Michala Gabriela, jehož plastiky stojí na různých veřejných prostranstvích Prahy 6.

Úřad také povolil změnu dispozic novostavby, více menších bytů, více podlahových ploch, změní se i konstrukce, fasáda, a to kvůli dalším projektům, např. výstavbě Obchodního centra Podbaba. Repliky komínů přitom ve své době slibovali exstarostové Pavel Bém a Tomáš Chalupa (oba ODS).

Foto: Petr Janiš, Právo

Podbabská sladovna před zbořením v roce 2007

Lidem, kteří koupili od původního investora asi 680 bytů v předchozích etapách projektu, se salámová metoda změn vůbec nelíbí. „Před devíti lety nám učarovala italská architektura, která byla inspirována pěti původními komíny, industriálním rázem. Pak náhle během víkendu bylo vše zbouráno a plechové klobouky komínů se tu ještě dlouho válely na zemi,“ postěžoval si Právu místní obyvatel, režisér a scenárista Michal Havas, který se obává, že místo sladovny vyroste „tmavé monstrum“.

V podbabských novostavbách však bydlí i lidé, kteří proti počínání nového developera (projekt od italského investora nedávno koupila Moravská stavební Invest) nic nenamítají. Jedno ze společenství vlastníků jednotek s firmou uzavřelo dohodu, podle níž jeho lidé nebudou bránit stavbě.

„Po vleklých jednáních jsme dosáhli alespoň určité shody se stavaři. I komíny bohužel budou vypadat jinak. Dost našich lidí si ale už přeje, aby konečně byla stavba hotová a nemuseli se dívat do prázdné díry,“ sdělil Právu předseda výboru Podbaba 3 Jiří Sadílek. Jiná společenství vlastníků údajně nesouhlasí.

Foto: Michal Havas

Novostavba na stejném místě dnes (výřez)

Místo do prázdné díry nyní může pohled některých obyvatel směřovat do nových zdí. Kvůli postupu stavebního úřadu Prahy 6 však není jisté, zda dělníci neskončí předčasně. Poslední změnu územního rozhodnutí hodlá napadnout občanské sdružení Pro Hanspaulku.

„Staví se něco, na co nikdy povolení nebylo. Samozřejmě se odvoláme,“ řekl Právu předseda sdružení Michael Pokorný.

Developer podle něho začal věc probírat s vlastníky bytů a s veřejností, až když musel čelit potížím v územním řízení. „Nebráníme se diskusi s investorem, ale diskutovat ve chvíli, kdy má územní rozhodnutí, nemá asi smysl. Měl přijít dříve,“ poznamenal Pokorný. Podle něho ve věci také padlo trestní oznámení. „Státní zastupitelství v Praze 6 ho hned druhý den odložilo, aniž by žadatele o prošetření vyslechlo,“ dodal Pokorný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám