Hlavní obsah

Praktické i designové komody do každé domácnosti

Právo, Gisela Růžičková

Komoda je nejen prádelník se zásuvkami, ale hlavně pěkný kus nábytku. Prověřil ji čas, takže je i dnes přirozenou součástí stylového nebo moderního interiéru.

Foto: IKEA

Komoda Busunge jako součást nábytkové soupravy do dětského pokoje v různých barvách.

Článek

Komody se vyrábějí ze dřeva, plastu, dřevovláknitých desek či ratanu. Používáme je téměř ve všech místnostech – od předsíně po ložnici k nejrůznějším účelům.

Foto: KIKA

Komoda Bretagne (7490 Kč) vyrobená z lakované MDF desky v bílé barvě, s devíti bílými koši, š/v/h: 100 x 100 x 40 cm, rozměr koše: 25,5 x 30 x 36 cm.

Foto: FLER CZ

Šuplíčky šifonéru (15 540 Kč) o rozměru: výška 85 cm, šířka 110 cm, a hloubka 50 cm, vrchní deska z buku, zbytek smrkové dřevo, schovají vše, co nechceme, aby se toulalo po bytě.

Většinou pro uložení drobností, prádla, ale poslouží i jako přebalovací pulty se zásuvkami anebo jako solitéry ve starožitné či rustikální podobě.

Foto: JYSK

Komoda Malt (2999 Kč) s 5 zásuvkami z masivního ořechu má rozměry: šířka 47 cm, výška 97 cm a hloubka 40 cm.

Některé kusy disponují i tajnou schránkou. Ve srovnání se skříněmi zaberou méně místa.

Foto: JYSK

Komoda Ornebjerg (999 Kč) se čtyřmi zásuvkami z ratanu a vrby v medové barvě má rozměry po složení: šířka 45 cm, výška 90 cm, hloubka 34 cm.

Exkluzivní provedení

Při výrobě honosných komod se používá výhradně přírodní dřevo, jako jsou mahagon a teak, pro doplňky a zdobení pak mramor i mosaz.

Masiv lze mořit ve škále barev od ořechu po eben a povrchově dále upravovat. Na výběr je lak matný, polomatný nebo ve vysokém lesku, případě patina.

Foto: KIKA

Komoda Crush (3690 Kč) s třinácti zásuvkami v různých barvách z lakované MDF desky o rozměru š/v/h: 81 x 88 x 41 cm se hodí do moderního interiéru.

Foto: FLER CZ

Šifonér (19 999 Kč) neboli prádelník, šatník či komoda, rozměry: výška 120 cm, šířka 100 cm a hloubka 50 cm, ze smrkového dřeva, označuje úložný prostor s mnoha zásuvkami.

Tam, kde je komoda dominantou interiéru, může být vyrobena z jiných dřevin, třeba z hrušky, břízy či buku. Zajímavé jsou repliky starožitného nábytku s bohatými intarziemi.

Foto: AUŠ INTERIÉR

Komoda z teakového dřeva (21 300 Kč) se zajímavě řešenými nožkami o rozměru 150x45x90 cm, vynikne v moderním interiéru.

Současné komody se vyrábějí ve dvou provedeních – s rovnými nebo oblými liniemi. Jednoduché tvary komod osloví více milovníky minimalistických interiérů, oblé tvary si spíš vyberou zastánci stylového nábytku.

Foto: SANU BABU

Tyrkysová komoda z teakového dřeva (24 490 Kč) o rozměru 150x44x86 cm, bude zajímavým solitérem v každé místnosti.

Víte, že…

Komoda pochází z Francie, kde byla začátkem 18. století představena jako široký prádelník na nožičkách.

Původní komody se dýhovaly bronzem nebo byly pozlacené.

Tehdy byly komody nezbytnou součástí interiérů, vyráběly se z dubového, ořechového nebo ovocného dřeva, byly malované nebo s vyřezávaným dekorem, typickým pro francouzský provinční nábytek.

Do Londýna se komoda dostala v polovině 18. století jako kus nábytku s ladně zakřivenými tvary.

Ve viktoriánském období se užívalo označení komoda pro noční stolek s umyvadlem a džbánem na vodu. Komody se nabízely také jako WC. Takové skříňky se často objevovaly v pokojích střední třídy před zavedením toalet. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám