Dvě spřátelené rodiny s dospělými dětmi projevily zájem o maximální využití poměrně malého pozemku (necelých 1500 m2) na jižní stráni nad městem Liberec. Chtěly ryze praktické bydlení se zahradou, které zohledňuje občasné návštěvy dětí a zároveň není náročné na provoz a údržbu.

Nakonec padla volba na dvojdomek, který bude celoročně sloužit rodičům a návštěvám poskytne dostatečný komfort.

Obytné terasy jsou orientovány na jih, od severu je dům chráněn lesem.

Obytné terasy jsou orientovány na jih, od severu je dům chráněn lesem.

FOTO: Jiří Ernest

Renomovaný ateliér ARK Pavla Janouška navrhl na základě tohoto zadání relativně skromný jednopodlažní malometrážní dům s lehkým nádechem prvorepublikového funkcionalismu, maximálně při tom využil danou polohu a zpracoval zajímavé a energeticky úsporné koncepční řešení.

Praktický dvojdomek stojí přímo u lesa, nabízí překrásný výhled na panorama Liberce i na ještědský hřeben s jeho známou dominantou na horizontu, televizním vysílačem Ještěd.

Zaujalo nás: Soulad materiálů je patrný nejen u architektonických prvků a obytné zahrady, ale také v případě vstupní vjezdové brány, která je navržena z univerzálních ocelových tenkostěnných profilů.

Zaujalo nás: Soulad materiálů je patrný nejen u architektonických prvků a obytné zahrady, ale také v případě vstupní vjezdové brány, která je navržena z univerzálních ocelových tenkostěnných profilů.

FOTO: Jiří Ernest

Praktická a elegantní řešení

„Navržený dvojdomek se zahradou optimalizuje využití poměrně malého, ale dobře situovaného pozemku obdélníkového tvaru 43 x 35 m a respektuje předepsaný poměr zastavění,“ podotýká autor návrhu architekt Pavel Janoušek.

Z terasy se otvírá výhled na město a protější ještědský hřeben.

Z terasy se otvírá výhled na město a protější ještědský hřeben.

FOTO: Jiří Ernest

Starší manželé měli podle jeho slov jasno i v oblasti energetických úspor. Nechtěli pasivní dům, ale požadovali správné koncepční řešení pro zajištění minimálních energetických nároků. Jižní stráň byla pro to ideální.

Obývací pokoj s krbem navazuje přímo na jídelní a kuchyňský kout.

Obývací pokoj s krbem navazuje přímo na jídelní a kuchyňský kout.

FOTO: Jiří Ernest

Dům je otevřený jižní prosklenou fasádou do zahrady a má opravdu relativně malé nároky na vytápění. Prosklená obytná část včetně teras je orientována na jih, což přináší v zimních měsících proslunění celé obytné části a tím také pozitivní tepelné zisky.

V letních měsících se využívá běžné zastínění prosklených ploch a terasy a prostřednictvím velké betonové markýzy se výrazně omezuje přehřívání interiéru. Není zapotřebí žádného strojního chlazení.

Univerzální prostor ložnice a pracovny je od jídelny oddělen posuvnou stěnou.

Univerzální prostor ložnice a pracovny je od jídelny oddělen posuvnou stěnou.

FOTO: Jiří Ernest

„Oproti výpočtovým předpokladům je realita provozování domu dokonce ještě mnohem lepší,“ dodává architekt.

Architektonické a stavební pojetí

Celý objekt působí nenápadně a důstojně, má jednoduchou bílou fasádu v kombinaci s decentními černými či tmavě šedými prvky.

Projekt původně nabízel možnost obložení části ploch deskami (např. Cembonit) pro vícebarevné rozlišení jednotlivých částí a pro případné další úspory energie.

Světlovod nad kuchyní velmi příjemně prosvětlí pracovní prostor.

Světlovod nad kuchyní velmi příjemně prosvětlí pracovní prostor.

FOTO: Jiří Ernest

Majitelé ještě nevylučují zhruba v horizontu pěti let další doplnění o fotovoltaiku. K soběstačnosti přispívá i zásobování pitnou vodou z vrtané studny na vlastním pozemku.

Předsíň je spojena s technickou místností a je členěna jen odkládací a šatní plexisklovou stěnou.

Předsíň je spojena s technickou místností a je členěna jen odkládací a šatní plexisklovou stěnou.

FOTO: Jiří Ernest

Vstupní severní strana má jednoduchou fasádu, stejně jako boční fasády, které jsou pojaty bez zbytečných členění, pouze s nezbytnými okenními otvory. Jižní fasáda propojuje velkou prosklenou plochou obytné prostory s terasou.

Malé atrium se zelení je obklopeno obytným prostorem. Nabízí příjemné průhledy a vizuální kontakty.

Malé atrium se zelení je obklopeno obytným prostorem. Nabízí příjemné průhledy a vizuální kontakty.

FOTO: Jiří Ernest

Domy bez podsklepení jsou zasazeny přímo do terénu a zajišťují tak bezprostřední kontakt mezi interiérem a zahradou. U každého domu je prostorná garáž.

Výškové rozdíly na pozemku řeší ateliér ARK kamennou zídkou doplněnou živým plotem s převažujícím habrem.

Bílý velkoplošný 900mm obklad spolu se světlovodem zajišťuje i v koupelně pocit naprosté světelné pohody.

Bílý velkoplošný 900mm obklad spolu se světlovodem zajišťuje i v koupelně pocit naprosté světelné pohody.

FOTO: Jiří Ernest

Technické údaje:
Zastavěná plocha: 1433 m2
Východní objekt: 158,5 m2
Západní objekt: 166,3 m2
Konstrukce a střecha: Kombinace nosného obvodového zdiva s železobetonovými stropními křížem armovanými deskami podpíranými v některých částech dispozice ocelovými sloupy. Plošné založení na základových pasech prostého, částečně železového betonu. Střední část a obvodové stěny tvoří nosné stěny ze zdiva Sendwix KM Beta. U části stropů s pohledovým betonem jsou použity speciální podvěšené akustické desky Ecophon. Střecha je jednoplášťová nepochozí, s tepelnou izolací a s povlakovou hydroizolací.
Výplně otvorů: Okna, dveře a prosklené stěny jsou z hliníku v barvě tmavě šedé. Okna jsou v rovném ostění s izolačním trojsklem U=0,7 W/m2K. Vnitřní dveře jsou dřevěné, atypické s osazením do atypických bezfalcových obložkových zárubní se skrytými závěsy.
Podlahy: Keramické dlažby, plovoucí dřevěné podlahy a textilní podlahy. V plochách je na tepelné izolaci proveden litý anhydritový potěr tloušťky 50 mm.
Vytápění: Zajištěno plynovým kondenzačním kotlem, který slouží současně k ohřevu teplé užitkové vody. Topení je řešeno v celém domě teplovodním rozvodem v podlahách místností včetně topného žebříku na stěně koupelny pro dosušování ručníků. Větrá se přirozeně okny nebo nuceně pomocí rekuperačních ventilátorů — inverterů s podtlakovým odsáváním mimo objekt.
Energie: Roční spotřeba plynu se pohybuje těsně pod hranicí 1000 m3. Kromě plynového kotle jsou veškeré spotřebiče včetně kuchyně elektrické. To způsobuje větší poměr spotřeby elektrické energie, která přesto nepřesahuje 1650 kW za rok.

FOTO: Jiří Ernest

Článek připravila redakce časopisu Můj Dům.

Vlastimil Růžička