Hlavní obsah

I u kliky záleží na materiálu a vzhledu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kliky jsou často ozdobou celých dveří a tím také interiéru. Jejich vzhled a materiál, z něhož jsou vyrobené, by neměly ve spojení s dveřmi a zařízením působit rušivě. Dveřní kliky musí především při otevírání a zavírání dobře padnout do ruky, a to jak ergonomickým tvarem, tak materiálem, po němž ruka nesklouzne.

Foto: M&T (2x)

Klika díky absenci rozety a materiálu, z něhož je vyrobená, dokonale ladí s dveřmi.

Článek

Domácnostem zařízeným v rustikálním stylu sluší dveře z masivu, a tedy i kliky ze dřeva nebo z kovu, který ladí s odstínem plochy dveří. Zlacené kliky, například s komponenty Swarovski, patří do reprezentativních interiérů.

Foto: Linea Calí

Luxusní klika s povrchovou úpravou z kolekce Crystal se Swarovski komponenty. Nadčasový design, který dotváří vzhled interiéru. Cena od 3890 Kč.

Samotná klika bývá tradičně rovná, výjimku netvoří ani tvar vlnovky. Provedením je častěji plná, někdy perforovaná. Zastoupit ji může méně nápadná otočná koule, kterou kombinujeme s koulí či klikou z druhé strany, případně madlo.

Foto: Kliky-Kování

Luxusní štítové kování Cometa. Cena 6552 Kč.

Typy kování

Štítové kování představuje klasické řešení, kdy je klika umístěna na štítu obdélníkového tvaru. Existují ale i designová provedení nepravidelného tvaru.

Foto: Linera

Plná klika s hranatou rozetou.

Foto: Rogallo

Klika Malibu pro moderní dveře ze dřeva i skla. Cena 472 Kč.

Rozetové kování patří do moderního interiéru, působí lehce a jednoduše. Podle typu dveří, případně prosklení, volíme rozetu kulatou či hranatou. Je-li vyrobena ze stejného materiálu jako dveře, působí nenápadně nebo z čelního pohledu jakoby chybí úplně.

Foto: Linera

Mosazná klika s kulatou rozetou.

Foto: Linera

Perforovaná klika s hranatou rozetou.

Trochu jiné kliky

Kliky posuvných dveří se od těch klasických podstatně liší. Posuvné dveře totiž často zasouváme do celého stavebního pouzdra. Na trhu jsou proto kliky vložené dovnitř, například u tzv. mušle vybíráme z hranatých a oválných tvarů pro varianty dveří dřevěných i celoskleněných.

Foto: M&T

Decentní kování tzv. mušle na posuvné dveře zastává roli kliky naprosto bez problémů.

Dveře můžeme vybavit i elektronickou klikou se zabudovaným blokovacím mechanismem (vhodné mj. pro dveře do pracovny, dílny s nebezpečným nářadím nebo kanceláře).

Jak elektronická klika funguje? Z vnější (vstupní) strany dveří ji aktivujeme zadáním číselného kódu na klávesnici umístěné přímo na klice. Teprve poté lze dveře otevřít. Nezadáme-li platný kód, klikou otočíme naprázdno.

Foto: Mult-T-Lock

Přímo v elektronické klice je umístěn blokovací mechanismus. Otevře jen po zadání bezpečnostního kódu. Cena 2992 Kč.

S rostoucími nároky na bezpečnost se vyvíjí i způsob otevírání dveří. Tzv. čtečka je rozšířena zejména u vstupních dveří, je šikovným zařízením i pro lidi se špatnou motorikou, děti a seniory. Skládá se z programové jednotky s kapacitou na zhruba stovku otisků.

Systém ve spojení s elektromotorickou vložkou nebo zámkem umožňuje odemknout dveře bez použití klíče, stačí jen přiložit prst. Čtečka se ve standardním zápustném provedení instaluje přímo na křídle dveří. Lze však použít i verzi skrytou v madle dveří.

Foto: Next

Díky čtečce otisků prstů si otevřeme i bez klíčů. Cena od 19 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám