Hlavní obsah

Zrekonsturovali šumavskou usedlost na soběstačné hospodářství

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělská usedlost, kterou jsme navštívili, dokazuje, že i dnes stojí za to obnovit hospodaření v místě, které se po staletí k tomuto účelu využívalo. Je zrekonstruována tak, aby byla ekonomicky soběstačná a přitom si zachovala charakter typického šumavského hospodářského dvora.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní společenská místnost je propojena s kuchyní.

Článek

Současný příběh Špatova dvora začíná v roce 2007, kdy náš hostitel kupuje původní zemědělskou usedlost s přilehlými pozemky, aby mu vrátil hospodářskou soběstačnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První zmínka o osídlení v této lokalitě, ležící na obchodní stezce spojující Čechy s Bavorskem, pochází z roku 1570. Místo bývalo osídleno sudetskými Němci, od roku 1950 bylo ve správě Státního statku a často se tu střídali nájemníci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Původní charakter stavby byl zachován v souladu s požadavky CHKO Šumava.

Rekonstrukce byla rozdělena do pěti etap. Nejdřív přišly na řadu obytné části, pak původní stáje, následovala obnova luk a výstavba ohrad pro skot, stodola, dále oplocení dvora a kapličky a jako poslední pavilóny. Také bylo nutné vzít v úvahu zásadní požadavek Správy CHKO Šumava na zachování původního charakteru stavby. Na rekonstrukci nebyly použity žádné veřejné prostředky.

Radikální řešení

Po zjištění skutečného stavu nemovitosti se náš hostitel rozhodl pro stržení obytné části a stejně tak střechy nad stájí. Obojí nahradil novými dřevěnými konstrukcemi. Z původní stáje se zachovalo jen kamenné zdivo. Základy obytné části se ponechaly a přebetonovaly novou základovou deskou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obytné prostory v přírodním stylu sjednocuje keramická dlažba a smrkové obklady stropu.

Úplně se změnila dispozice domu. V přízemí vznikla společenská místnost s kuchyní, která slouží i jako kancelář farmy. Hostitelé tu zároveň mají oddělené bydlení včetně ložnice, koupelny s WC, komory a technické místnosti. V podkrovní části vznikly čtyři apartmány, každý s vlastním sociálním zařízením.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rustikální kuchyně vybavená špičkovými a výkonnými spotřebiči.

Z původní kamenné stáje v přízemí vznikla společenská místnost se sociálním zařízením a dílna, v podkroví majitel zbudoval osm pokojů pro ubytování.

Dřevěná konstrukce

Protože se náš hostitel léta věnuje výstavbě nízkoenergetických dřevostaveb, bylo zřejmé, že konstrukce domu bude kompromisem mezi dosažením minimálních tepelných ztrát a celkovou investicí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schodiště v domě propojující přízemí a první podlaží.

Obytnou část tvoří dřevěná sloupková konstrukce z lepených I nosníků šířky 240 mm, opláštěná z vnitřní strany 15mm OSB deskou, z vnější strany pak dřevovláknitou deskou HOFATEX UD 60 mm s omítkou. Na interiérové straně stěny je instalační mezera 60 mm vyplněná minerální vlnou, hlavní izolaci 240 mm tvoří foukaná celulóza Isocell. Strop v přízemí je z lepených I nosníků, v části společenské místnosti a kuchyně z pohledových lepených trámů. Také střešní konstrukce je z lepených I nosníků 300 mm s tepelnou izolací Isocell a izolovanou instalační mezerou 60 mm.

Obvodové stěny, podlahy i střecha mají dostatečnou izolaci a dřevěná okna jsou opatřena izolačními trojskly.

Důsledně promyšlené vytápění

S ohledem na drsnější klimatické podmínky šumavské samoty, kde se dají očekávat výpadky v dodávkách elektřiny, se majitel postaral o minimální závislost farmy na dodávkách energie.

„Topení v domě zajišťují oběhová čerpadla, o ohřev vody se stará solární systém. Dojde-li k výpadku dodávek elektřiny, je dům vybaven náhradním zdrojem schopným pohánět oběhové čerpalo po dobu 24 hodin. V případě delšího výpadku máme možnost napojit se na benzínovou elektrocentrálu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Příjemné prostředí nabízejí čtyři apartmány vybavené sociálním zařízením.

Hlavním zdrojem teplovodního vytápění jsou litinová kamna na dřevo s teplovodním výměníkem OLYMRERYL 443 s výkonem 16 kW, z toho 11 kW do vody. Dalším zdrojem je sporák na dřevo s teplovodním výměníkem NORDICA s tepelným výkonem do vody 7 kW. Celková roční úspora energie proti původnímu stavu je 77 % kW,“ vysvětluje majitel a dodává, že se v domě topí štípaným kusovým dřevem z vlastních zdrojů. Doplňkovým zdrojem tepla je pět slunečních kolektorů 2000 x 1000 mm umístěných na terase.

Všechny zdroje tepla jsou napojeny na zásobník Reflex PAST DELTA 750 litrů. V zásobníku je pro případ delší nepřítomnosti v zimním období topné těleso 4 kW.

Všechny místnosti jsou vybaveny radiátory napojenými na zásobník, na který je připojena i pračka a myčka nádobí, u nichž tak odpadá ohřev vody elektřinou.

Renovace pokračovala

V kamenné stáji se vybouraly zbytky technologického zařízení, podlahy a žlaby. Původní strop byl nahrazen dřevěným stropem z lepených I profilů. Ke kamenným obvodovým stěnám se směrem do interiéru přizdila odvětrávaná stěna kvůli kondenzaci vlhkosti. Přízemí vytápějí kamna na dřevo, v koupelně jistí teplo elektrické podlahové vytápění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kaplička, která je součástí kamenného plotu, byla opravena a čeká na vysvěcení.

Časem došlo i na rekultivaci luk a pastvin. Zásadní opravy se dočkala stodola, kde původní střechu strhli a zakryli asfaltovým šindelem jako na obytné části.

Také původní kamenná zeď byla v některých částech odstraněna a postupně se opravuje. Součástí hradeb je kaplička, která byla částečně stržena a postavena znovu, nově bylo provedeno její zastřešení.

Hostiteli se podařilo zrekonstruovat usedlost, která během dvou let provozu ukázala, že je v mnoha směrech soběstačná, aniž by zatížila životní prostředí stavbou i provozem. Usedlost získala titul Stavba roku 2012 Západočeského kraje mimo jiné za správné využití místních podmínek k postavení mimořádně úsporné stavby bez nákladných technických zařízení, která respektuje historii i krajinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jilmový dvůr díky přístavbě prokoukl

Nedávno penzionovaní majitelé třípokojového domku na severu Londýna se rozhodli proměnit jej z malého útlého stavení na domov svých snů. Úkolu se ujalo studio...

Výběr článků

Načítám