Hlavní obsah

Nejlepší realitou se stal komplex Rivergate i nové OC Černý Most

Novinky, tnk

V noci na středu byly vyhlášeny nejlepší realitní stavby roku. O vítězích 15. ročníku soutěže „Nejlepší z realit – Best of Realty” rozhodla osmičlenná odborná porota. V nejpočetnější kategorii rezidenčních projektů porotci zvolili jako nejlepší luxusní komplex Rivergate se soukromou lázeňskou částí.

Foto: soutěž Best of Realty

Vítězný projekt Rivergate od architekta Richarda Zachara (developer Torino-Praga Invest)

Článek

Odborná porota v čele s Tomášem Drtinou a členy zástupců Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí - architekty, developery, realitními makléři, zástupci bank i uživateli  nemovitostí - vybírala ze 42 projektů v šesti základních kategoriích. V každé z nich byly vyhlášeny tři ceny.

Porota ocenila efektní detaily rekonstruovaných staveb

Vítězný komplex Rivergate získal ocenění za unikátní rekonstrukci a zrestaurování dvou secesních měšťanských domů v Praze 5 na Janáčkově nábřeží.

Vítězné secesní domy se díky rekonstrukci staly luxusním rezidenčním komplexem se soukromým wellness, s ukrytým vodopádem a saunou z brazilského dřeva a reprezentativními společenskými prostory.

Nejlepšími projekty pro obchod jsou OC Černý Most a Florentinum

Mezi obchodními centry zvítězilo renovované a zvětšené Centrum Černý Most v Praze, které se podle porotců zařadilo mezi nejmodernější nákupní komplexy u nás.

Foto: soutěž Best of Realty

Zleva: OC Černý Most od ateliéru Benoy a developera Unibail-Rodamco a hotel The Emblem Prague od Ondřeje Píhrta ze studia RAP partners a developera UHI Bohemia.

Z nových administrativních center nejvíc zaujalo Florentinum v Praze 1, díky kterému vznikly nové veřejné prostory v podobě náměstí a zahrady v rušném městském centru.

Budova slouží jako sídlo obchodních firem a nese jméno pro Florenťanech, kteří v centru Prahy šířili své obchodní schopnosti.

Foto: soutěž Best of Realty

Florentinum od Cigler Marani Architects (developer: Penta Investments).

V kategorii hotelů získal titul The Emblem Prague v Praze 1. Byl oceněn za vydařenou proměnu kancelářské budovy na hotel. Porota ocenila i design hotelu, který navrhl mezinárodní tým v čele s Alison McNeilovou ze studia Design Dialog. V kategorii Rekonstruované kanceláře chyběli uchazeči, takže nebyla udělena.

Oceněn byl i rodinný zábavný park Mirakulum

Držitelem ceny „Award for Excellence“ (kterou udělovala zaštiťující Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí) se stal Jiří Antoš. Oceněn je za projekt rodinného parku Mirakulum v Milovicích. Projekt je inspirován i architekturou Antonia Gaudího nebo Friedensreicha Hundertwassera.

Cena byla udělena za odvahu, originalitu a originální podnikatelský záměr vybudovat rodinný naučně zábavný park na ploše 10 hektarů ve zdevastovaném bývalém vojenském prostoru.

Foto: soutěž Best of Realty

Za projektem rodinného parku Mirakulum v Milovicích stojí Jiří Antoš.

Ze skladových a průmyslových areálů nejvíc zaujal projekt CTPark Mladá Boleslav I - Faurecia. Porotě se líbilo spojení vývojového centra produktů s výrobou i vytvoření velkého počtu pracovních příležitostí.

Foto: soutěž Best of Realty

Multifunkční aula Gong od architekta Josefa Pleskota. Developerem je Dolní oblast Vítkovice, zájmové sdružení právnických osob.

Čtenářům a mediálním partnerům se nejvíc líbil rezidenční projekt Park Baarova s nově vzniklým Baarovým parkem v Praze 4.

Zvláštní cenu poroty získala multifunkční aula Gong v Ostravě - přestavba nepoužívaného objektu plynojemu na multifunkční halu pro pořádání kulturních a společenských akcí.

Soutěž zažila roky boomu realitního trhu a naopak období, kdy počet hodnocených projektů poklesl v důsledku ekonomické stagnace pod třicet. Letošní počet nominovaných už zase přesáhl čtyřicítku, což lze vnímat jako signál oživení trhu.
Tomáš Drtina,

Nyní je už vyhlášen další ročník soutěže. Do soutěže se vyplatí přihlásit, letos byl totiž díky množství kategorií a počtu přihlášených staveb oceněn zhruba každý druhý přihlášený projekt.

Oceněné projekty v soutěži "Best of Realty"

  • Rezidenční projekty

1. Rivergate, (Richard Zachar)

1. Rivergate, (Richard Zachar) 2. Vila Augustus, (PS architekti)

3. 2Barevné Letňany, (Daniel Smitka)

  • Obchodní centra

1. Centrum Černý Most, (Benoy)

1. Centrum Černý Most, (Benoy) 2. Galerie Šantovka, (Atelier 8000)

3. SC Breda & Weinstein, (Šafer Hájek architekti)

  • Nová administrativní centra

1. Florentinum, (Cigler Marani Architects)

1. Florentinum, (Cigler Marani Architects) 2. CTZone Brno - Office, (Studio acht)

3. City West – nová centrála Komerční banky (AHK architekti)

  • Hotely

1. The Emblem Prague, (Ondřej Píhrt, RAP)

1. The Emblem Prague, (Ondřej Píhrt, RAP) 2. Hotel Monínec (Daniel Smitka)

3. Rekonstrukce a dostavba hotelu Port (Senka Příhodová)

  • Průmyslové a skladové areály

1. CTPark Mladá Boleslav I - Faurecia, (CTP/Studio acht)

1. CTPark Mladá Boleslav I - Faurecia, (CTP/Studio acht) 2. DCD, PointPark Prague D1 (PointPark Properties)

3. Faurecia (Kajima Czech Design and Construction)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám