Hlavní obsah

Romantické posezení v zahradním atriu s vodním zrcadlem

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co si počít se zahradou ve svahu s navazujícím malým obdélníkovým prostorem u zadní části domu? V Lelekovicích u Brna v takto netypickém místě vytvořil zahradní architekt atrium s vodním zrcadlem a příjemným posezením. Toto řešení je inspirací pro malé prostory a dvorky jak na venkově, tak i ve městech.

Foto: Petr Horník, Právo

Z terasovité zahrady se nabízí výhled na venkovní posezení, vodní zrcadlo a zelená zákoutí s máky, bambusy, buxusy, sasankami a šuškardou.

Článek

Mezi domem a zahradou se pohybujeme po betonové dlažbě ladící s fasádou domu. Vyvýšená část dvorku – atrium – je pokryta trvanlivým tropickým dřevem bangkirai, které odolává povětrnostním podmínkám, ovšem za předpokladu ošetřování přírodními oleji.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahrada ve svahu a atrium na sebe navazují, jde ale o dva různé světy.

Do stupňovité zahrady vystoupáme po kovovém schodišti vedle garáže, jejíž dřevěné obložení navazuje na obložení atria. Přestože jsou zahrada a atrium nenásilně propojené, jde o dva odlišné světy.

Specifický prostor

Boční stěna garáže i zeď oddělující svah od dvorku měly původně naprosto odlišnou povrchovou úpravu. Aby architekt sjednotil prostor atria a dodal mu vlastní charakter, natřel původní zdi šokovou červenou barvou. Výsledek vypadal divoce jen do té chvíle, než vše nechal vzdušně pokrýt rastrem – obložením ze zlatavého dřeva, přes které červená už jen příjemně prosvítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Jinan uprostřed terasy dotváří výškovou dynamiku místa.

Stěna tak hraje barvami a odlesky viditelnými při západu slunce. Velké kulaté LED svítidlo na jejím okraji v blízkosti stolu evokuje v letním poledni bílý střed rozžhaveného slunce a večer připomene chladivé oko měsíce. Podle potřeby lze svítidlo stmívat.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominantním prvkem atria je vodní zrcadlo s vodopádem.

Nábytek k venkovnímu posezení vybral vkusně investor sám tak, aby stůl i židle souzněly s prostředím. Polštáře na židle používá červené, takže ladí s květenou zahrady i s výmalbou zdi pod dřevěným obložením. Terasa a prostor atria již zažily zatěžkávací zkoušku v podobě grilovací party pro 22 lidí.

Vláda vodní plochy

Atriu dominuje vodní zrcadlo s vodopádem, jehož zvuk navozuje relaxační pohodu. Tzv. vodní hra barev a zvuku je architektonickým prvkem zhotoveným speciálně pro prostor tohoto konkrétního atria.

Foto: Petr Horník, Právo

Voda v tzv. vodní hře je čirá, dno pokrývají oblázky.

Stavbu zrcadla zčásti tvoří betonové cihly pokryté fasádní barvou. Další dvě stěny včetně chrliče jsou kovové a také pokryté malbou. Architekt ji nazval Herba Expresionismus a má napodobit okvětní lístky rostlin v různých fázích kvetení.

Barva výmalby využívá stejných odstínů, jaké má výsadba atria. Voda v této malované vodní hře je čirá a živá, bez použití chemie a s filtrací ukrytou ve sklepě. Dno pokrývají oblázky, hladina odráží květenu ve svahu i v atriu. Při osazení bílými oblázky je vidět na dno, černé oblázky by odrážely obraz okolí.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdi podél atria sjednotil architekt červenou barvou a vzdušným dřevěným obložením.

Rostliny jako malované

Rostliny jsou v atriu zasazené tak, aby se po celý rok střídaly v kvetení a zeleni. Ve střední části atria nepřehlédneme strom sloužící jako slunečník a dotvářející výškovou dynamiku terasy. Je to jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba), jehož jehlice jsou srostlé v listy a patří mezi nejstarší rostliny na naší planetě.

Foto: Petr Horník, Právo

Výhled ze společenského pokoje domu, který v teplých dnech slouží jako součást atria a zahrady.

Stěny obložené dřevem lemují zimovzdorné bambusy (Phyllostachys aurea). Nechybějí do polokoulí tvarované zimostrázy (Buxus microphylla Faulkner) jako stálezelený formální prvek vedle neformálních směsí trvalek, které nevyžadují zvláštní péči. Jde o šuškardu špičatou (Liatris), máky (Papaver), denivky (Hemerocallis) a sasanky (Anemone Prinz Heinrich). Vše je barevně laděné do červené a bílé.

Na horní terase jsou nasázené bílé levandule (Lavandula angustifolia) společně s bílými šuškardami.

Foto: Petr Horník, Právo

Dřevěné obložení terasy z pohledu od domu z části zakrývá výstup po schodišti na zahradu. Stejně je obložena i garáž.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak proměnit nevyužitý dvůr v oázu klidu

Toužíte proměnit starý dvůr v malebnou oázu, která vás nikdy nebude nudit? Nechte se inspirovat naším návrhem pro plochu 12x8 m a dejte své fantazii křídla!

Výběr článků

Načítám