Hlavní obsah

Chytrá studentská buňka nabízí bydlení na deseti čtverečních metrech

Novinky, nes

Najít malý byt za únosné nájemné je problémem nejednoho mladého člověka u nás i ve světě. Švédští architekti ze společnosti Tengbom architects se proto obrátili na studenty univerzity v Lundu a spolu s nimi vytvořili tzv. Chytrou studentskou buňku. Je to celodřevěný domeček se vším všudy, který stojí na pouhých deseti metrech čtverečních.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyňka, jídelní stolek a vstupní dveře

Článek

Obytná jednotka je vyrobena z TCL panelů, což jsou tlusté desky z křížem lepeného masivního dřeva. Architekti si totiž kromě splnění potřeb studenta kladli za cíl vytvořit obytný prostor vybudovaný z lokálně dosažitelných zdrojů, jehož výroba zanechá v životním prostředí co nejmenší ekologickou stopu.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z lože směřuje na vstupní dveře a kuchyňský prostor.

Foto: Profimedia.cz

Varné plochy jsou zapuštěné do pracovní desky, stejně tak dřez vznikl vyříznutím několika jejích vrchních vrstev.

Dosud se předpokládalo, že minimálním rozměrem pro studentské obydlí je 25 m². Švédům se povedlo tuto plochu zmenšit o více než polovinu vytvořením loftu, na nějž vyzvedli lůžkovou zónu a převážnou část úložných prostor.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco v přízemí je studovna a toaleta, v horní části je pelíšek s úložnými prostorami.

Přízemí je uspořádáno tak, že hned u vstupu se nalézá kuchyň a jídelna, hlouběji v místnosti je zasazena pracovní a obývací zóna. Nechybí ani maličká toaleta.

Foto: Profimedia.cz

Studovna a schůdky vedoucí do ložnice.

Chytrá studentská buňka je až do 8. prosince letošního roku k vidění na výstavě v uměleckém muzeu ve švédském Virserumu. V příštím roce se plánuje výroba 22 těchto jednotek a jejich pronájem studentům.

Foto: Profimedia.cz

Studentský domeček nepotřebuje větší plochu, než deset čtverečních metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám