Hlavní obsah

Obří skulptura z cedrového dřeva uchvacuje svou pestrostí a dokonalostí

Novinky, nes

Milovníci vyřezávaných skulptur si jistě přijdou na své při pohledu na nádherné dílo amerického řezbáře a sochaře Paula Balikera. Z cedrového dřeva, které moře vyplavilo na březích mexického zálivu, vyrobil sochu ve tvaru mandaly vzbuzující obdiv svou bohatostí a pestrostí a zároveň podněcující diváka k zamyšlení nad osudem naší planety.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěná skulptura má název „A matter of time", tedy Otázka času.

Článek

Devětapadesátiletý Paul Baliker se věnuje sochařství už 35 let a zároveň se aktivně hlásí k ekologickým myšlenkám. I proto se snaží rok co rok přijít alespoň s jednou velkou skulpturou, která by byla nejen nádherná, ale zároveň nesla nějaké poselství světu. Tvorba té poslední mu zabrala šest měsíců poctivé práce.

Foto: Profimedia.cz

Vedle svého rozměrného díla vypadá Paul Baliker skoro jako trpaslík.

Název jeho nejnovějšího díla, které má v průměru čtyři metry, zní „A matter of time“, což můžeme přeložit jako „Otázka času“. A k času se skutečně vztahuje. Když budeme dílo chápat jako veliký ciferník hodin, pak na dvanáctce nalezneme orla a v horní části jsou umístěni také další ptáci symbolizující nebe nebo vzduch. Ve středové části, v rovině trojky a devítky jsou umístěni savci, symbolizující zemi. Spodní část „hodin“ okupují vodní živočichové, tedy symbol vody.

Foto: Profimedia.cz

Orel, jako král nebes, zaštiťuje svým rozpětím křídel všechny tvory na planetě.

Foto: Profimedia.cz

Detail hlavy vlka, jednoho ze zvířat symbolizujících zemi nebo souš.

V centru ciferníku je umístěn člověk s jednou rukou, v níž drží Zemi. Poselstvím je připomenutí, že lidstvo, které vládne modré planetě, má zároveň i povinnost se o ni starat.

Foto: Profimedia.cz

Spodní část mandaly obývají plazi, obojživelníci a nejníže jsou umístěni vodní živočichové.

„Věřím, že lidé dokážou rozpoznat ekologickou zprávu, jíž jsem se snažil vypodobnit, a možná že se hluboce zamyslí nad tím, jak veliký má člověk vliv na svět přírody,“ řekl Paul Baliker britskému deníku Mail Online. „Je to takový můj příspěvek pro lepší planetu,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Skulptura není nijak barvena, o její barevnou různorodost se postaralo moře působící cedrové dřevo, než bylo vyvrženo na břeh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám