Hlavní obsah

Korek jako vhodný materiál na podlahy, obklady i tapety

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korek vyhledáváme desítky let kvůli jeho výjimečným vlastnostem. A zejména proto, že patří mezi obnovitelné přírodní materiály. Jeho zpracování se obejde bez chemie, takže je navíc ekologický.

Foto: KOREK JELÍNEK

Podlaha Twist, řada Emotion (815 Kč/m² bez DPH) je jako všechny korkové podlahy testována a je vhodná pro podlahové topení a odolná proti vlhkosti.

Článek

Má výborné tepelněizolační vlastnosti, je pružný, nepropustný a odolný, nepohlcuje ani nepřitahuje prach, je antistatický, hypoalergenní a odolává vlhkosti i plísním. Proto ho používáme hojně ve stavebnictví, a hlavně v interiéru.

Foto: SORTIM

Haro Interieur Kork (1004 Kč/m2 bez DPH) v dekoru Lagos natur s lakovaným povrchem je ideální do dětského pokoje.

Oblíbené jsou korkové podlahy a obklady, které jsou nejen zajímavým prvkem, ale mají i dobré izolační schopnosti. Samostatnou kapitolou jsou korkové doplňky jako třeba tapety, nástěnky, tácky a podložky či zátky.

Praktické korkové podlahy

Právě při výrobě korkových podlah se využívají jeho přednosti. Korek je odolný vůči opotřebení, výborně izoluje hluk, teplo, tlumí vibrace a nedeformuje se. Dalšími neocenitelnými vlastnostmi korkové podlahy jsou pružnost, tvarová stálost, snadná údržba a cena. Korkové plovoucí podlahy i korkové lepené dlaždice pomáhají zateplit byt, a ušetřit tak za vytápění.

Foto: KOREK JELÍNEK

Hlavní výhodou korkových podlah je jejich teplý povrch, pružnost podlahy je příjemná na došlap. (Expression, řada Studio, 904 Kč/m2 bez DPH).

Na podlahové topení lze pokládat všechny druhy korkových plovoucích podlah. Teplo má přes podlahový dílec dostatečný průchod, takže nedochází k narušení podlahové krytiny ani ke zvýšeným nákladům na vytápění. Velkým plusem je, že korek teplo akumuluje, postupně ho uvolňuje a déle udrží.

Korkové podlahy mají dlouhou životnost. Při nenáročné péči a občasných renovacích vydrží více než 40 let. Jsou k dostání v různých typových a barevných variantách. Volit můžeme plovoucí korkovou podlahou nebo lepenou na podklad. Na staré PVC zvolíme raději plovoucí podlahu.

Foto: KOREK JELÍNEK

Korkový obklad typu Nobel v koupelně v kombinaci s obkladem Bílý kondor (od 400 do 550 Kč/m2).

Odpadne tak náročná příprava podkladové plochy, stačí rovný podklad. Podkladem pro lepené podlahy je suché dřevo nebo beton bez prasklin, nánosů vosku, mastnoty a špíny, které by mohly snižovat účinnost lepidla.

Korkové podlahy bez povrchové úpravy můžeme barvit vodou ředitelnými barvami, jež nanášíme houbičkou. Po zaschnutí aplikujeme na povrch tři vrstvy podlahového polyuretanového laku na bázi vody.

Foto: SORTIM

Haro Interieur Korkboden (1147 Kč/m2 bez DPH) je lakovaná korková plovoucí podlaha v moderním dekoru Arteo dub šedý.

Korek patří do všech místností

Korková podlaha se hodí do všech místností včetně kuchyně a koupelny. V kuchyních jsou korkové podlahy praktické, protože se na nich příjemně stojí a snadno se myjí. Nic se nestane, ani když na podlahu vylijeme vodu. Jen ji utřeme jako u jakékoli jiné podlahy.

Do koupelen si ji pořizujeme zejména proto, že je na dotek teplá. Tady po pokládce spáry v podlaze důkladně utěsníme a teprve pak instalujeme lišty.

Korkové plovoucí podlahy doporučují odborníci i do sklípku a suterénu. Prosakování vlhkosti z betonové desky zabráníme polyetylenovou vložkou. Vyhneme se tím problémům. Chceme-li do suterénu korkové dlaždice lepené na podklad, zakryjeme betonovou desku vložkou proti vlhkosti, na ni položíme podlahu z překližky a na ni pokládáme korkové dlaždice.

Foto: KOREK JELÍNEK

Izolační korková deska, která se využívá pro zvukovou i tepelnou izolaci interiérů zevnitř. Desky se dávají pod omítku či sádrokarton. Mají velmi dobrý efekt zvukové izolace. (dle tloušťky od 250 do 800 Kč/m2).

Do předsíní, kam se vstupuje ve venkovní obuvi, patří některá z podlah s vyšší odolností, především vinylová plovoucí podlaha s vrstvou korku. Do hal a předsíní, které jsou součástí obytného prostoru, většinou vybíráme stejnou podlahovinu jako do hlavního obytného prostoru.

Do obývacího pokoje, jídelny nebo do haly vybíráme většinou lakované designové korkové plovoucí podlahy, které mají vysoce odolný povrch.

Pro ložnice a dětské pokoje, kde předpokládáme nižší zátěž, volíme podlahoviny s co nejpřírodnějším povrchem. Přírodní korek totiž umožňuje chůzi naboso po teplé, pružné a tiché podlaze.

Foto: SORTIM

Korková plovoucí podlaha HARO Corkett v dekoru Toledo creme (1363 Kč/m2 bez DPH) s lakovanou povrchovou úpravou.

Korkové doplňky v domácnosti

Skvělé vlastnosti korku se projevují i u obkladů. Hlavními důvody využití korku pro tyto účely je nejen tepelná a zvuková izolace, ale i výborný vzhled. Díky příznivé ceně a jednoduché instalaci se korek v interiérech používá čím dál víc.

Foto: SORTIM

Haro Interieur Korkboden (1147 Kč/m2 bez DPH) je lakovaná korková plovoucí podlaha v moderním dekoru Arteo dub šedý.

V kuchyni se neobejdeme např. bez masivní korkové podložky pod horké hrnce, která dokonale izoluje, je pružná, lehká a odolná, příjemná na pohled i na omak, a navíc je ze 100% přírodního a nealergického materiálu.

Oblíbené jsou i prostírání, podnosy, mísy a podložky z masivního aglomerovaného korku ve zvýšené tloušťce pro praktické i dekorativní účely.

Foto: KOREK JELÍNEK

Korková mozaika (Cork mosaic od 2000 Kč/m2) je vhodná do saun, kuchyní, koupelen, chodeb i sklípků, lepí se na stěnu, spáry se vyplňují spárovací hmotou obdobně jako u obkladaček a povrch se ošetřuje voděodolným lakem.

V mnoha variacích a kvalitách používáme jednorázově i opakovaně korkové zátky, ať už kónické, nebo zátky s hlavou. Efektní jsou i korkové tapety.

Výhody korku

  • tepelná izolace srovnatelná se syntetickými materiály
  • nízká nasákavost
  • odolnost proti chemickým látkám
  • odolnost proti napadení hmyzem a mikroorganismy
  • snadná a příjemná manipulace
  • dobře pohlcuje zvuk

Reklama

Související témata:

Související články

Proč vinylové podlahy hrají prim

Umělý vinyl si získává stále větší oblibu hlavně pro své užitné vlastnosti. Vyniká nejen vysokou odolností v silně zatěžovaných místnostech, ale i zajímavým...

Terasa ze dřeva voní, z WPC dlouho vydrží

Terasa se v létě stává další obytnou místností, nejčastěji jídelnou nebo otevřeným obývacím pokojem. Vhodný materiál pro ni vybíráme podle nároků na její...

Výběr článků

Načítám