Hlavní obsah

Moderní kuchyně se neobejde bez kvalitního kování

Právo, Gisela Růžičková

V kuchyni oceníme kvalitní kování. Dotváří nejen její vzhled, ať už jde o design či technické řešení, ale zkvalitňuje užitné vlastnosti kuchyňské linky. Zahrnuje hlavně závěsy, výklopy, výsuvy, ale i další doplňky.

Foto: IKEA

Kvalitní kování se podílí velkou měrou na bezchybném fungování a perfektních užitných vlastnostech kuchyně.

Článek

V jednotlivých zónách kuchyně ukládáme kromě potravin i nádobí, příbory, sklenice, hrnce, skladujeme tu čisticí prostředky a třídíme odpad. V každé kuchyni je podmínkou, aby tyto věci byly lehce dostupné. A právě k pohodlnému užívání kuchyňských skříněk nám slouží kování.

Usnadňuje otevírání a zavírání jednotlivých částí kuchyňské linky a zvyšuje komfort pohybu ve všech prostorách kuchyně. Zahrnuje hlavně závěsy, výklopy, výsuvy a další doplňky.

Foto: BLUM

Dřezová zásuvka vyžaduje použití speciálních vnitřních bočnic pro šířku korpusů skříněk 800 mm a více. Zásuvka se hodí pro uložení přípravků na mytí nádobí, čisticích a úklidových prostředků pod dřezem v zóně mytí.

Závěsy a panty

Dvířka kuchyňské linky a další prvky se díky moderním závěsům lehce otevírají, nezadrhávají a dají se přesně seřídit. Kloubové mechanismy zvládnou standardní, ale i těžší a širší dvířka.

Proto jsou v kuchyni závěsy základem funkčnosti. Spojují dvířka skříňky s korpusem, takže by měly být bezpečné a mít dlouhou životnost.

Foto: HETTICH

Závěsy Sensys (od 60 Kč) se postarají o tiché a plynulé dovírání již od úhlu otevření 35°. Tlumení skrytě vestavěné do závěsu přináší též elegantní design.

Na výběr jsou varianty závěsů od základních naložených, vložených, polonaložených až po různé obměny podle úhlu dvířek od -50°do +50°.

Dostupné jsou i moderní závěsy s tlumením dorazu (integrovaným pístem) pro bezhlučné a postupné dovření dvířek.

Foto: BLUM

Velký úhel otevření 110° umožňuje pohodlný přístup do prostoru skříňky díky závěsu CLIP top BLUMOTION s integrovaným tlumením. Minimalistickým umístěním tlumení do misky závěsu je pant designově zajímavý.

Výsuvy, zásuvky, bočnice

Výsuvy dělíme podle stupně vysunutí zásuvky na částečné výsuvy a plnovýsuvy, podle technického řešení na kolečkové, kuličkové a skryté závěsy, podle stupně řešení zásuvky na výsuvy samostatné, výsuvy s bočnicí a výsuvy s dutou bočnicí.

Nosnost výsuvů je od 20 do 70 kg v šířce 250-700 mm. Délku pojezdu určíme podle hloubky korpusu.

Foto: BLUM

Speciální synchronizační kování zajišťuje pohyb obou čílek i při otvírání na jedné straně a umožňuje ukládání i drobných předmětů a nástrojů v bezvadně ergonomicky dostupném a přehledně rozděleném vnitřním prostoru rohových zásuvek.

Chytré zásuvkové systémy jsou opatřeny vestavěnými samodovíracími mechanismy umožňujícími bezhlučný plný výsuv. K nim připojené nebo integrované hydraulické nebo vzduchové tlumiče umožňují jejich tiché zavírání.

Oblíbené jsou široké a hluboké spodní zásuvky, do nichž se vejdou i velké a neskladné předměty, jako jsou sortéry na tříděný kuchyňský odpad, nebo pivo či minerálky. Při plném výsuvu se nemusíme shýbat jako u spodních skříní s dvířky.

Foto: HETTICH

Zásuvky opatřené systémem easys (cena podle zvolené sestavy) se otevřou téměř samočinně. Lehkým tlakem nebo tahem na libovolném místě čela zásuvka tiše a měkce vyjede z korpusu. Když nejsou ruce volné, stačí ťuknout do čela kolenem, nohou nebo bokem.

Praktické je otevírání zásuvek a dveří bez úchytek s dotykovým ovládáním. Dveře i čela zásuvek se otevírají lehkým dotykem ruky nebo kolena na libovolném místě jejich čela. Mohou se vysunout skoro do plného vytažení a zpět se ale musí zatlačit.

Foto: HETTICH

Výsuvy KA 5632 (od 117 Kč) mají lehký chod a vysokou stranovou stabilitu s přesným vedením. Jsou vybaveny i zarážkou a pojistkou proti nechtěnému vysunutí, kterou ocení hlavně maminky s malými dětmi.

Zatímco otevírání je záležitostí jediného dotyku, uvnitř skříňky je skryt poměrně složitý pružinový nebo hydraulický mechanismus, který způsobí pomalé vyklopení. Proto vždy dbáme na kvalitu těchto systémů.

Foto: IKEA

Sortéry na tříděný kuchyňský odpad mají místo v širokých a hlubokých zásuvkách, kam umístíme např. i basu piva nebo sestavu minerálek.

Výklopné mechanismy

Výklopné kování a mechanismy se aplikují pro výklopy, výklopná a sklopná dvířka a pro plynokapalinové a mechanické vzpěry.

Výklopy umožňují pohybovat čely horních skříněk směrem nahoru a nabízejí pohodlný přístup do celého prostoru.

Foto: BLUM

Trendem jsou široké skříňky jak ve spodní části, tak i nahoře. Zde se osvědčily praktické výklopné systémy AVENTOS, které se dodávají s různým způsobem otvírání a různou silou zvedacích mechanismů. Můžeme tak řešit skříně až do šířky 1800 mm.

Výklopy přesvědčí vysoce komfortní obsluhou, dají se snadno otevřít, v každé požadované pozici zastavit, měkce a tiše se zavírají.

K přednostem výklopů patří vysoká stabilita, elegantní design a dlouhá životnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám