Hlavní obsah

Chytré doplňky pomohou udržet pořádek v kuchyni

Právo, Sylva Svobodová

Nastavitelné příčky do zásuvek, mističky, které přesně zapadají do sebe, boxy na uložení talířů, kořenek, skleněných dóz, drátěné a otočné koše s plnovýsuvem, tříděné odpadkové koše s větším počtem nádob a moderní dřezy, do kterých na míru pasují odkapávací misky. To vše přispívá k uklizené a přehledné kuchyni.

Článek

Z nedávných statistik vyplynulo, že žena za celý život stráví v kuchyni průměrně zhruba 3 roky. Možná nás všechny překvapí, jak je to mnoho! Kdo je kulinář a vaření je mu koníčkem, určitě vylepšuje statistiku směrem nahoru. Je jasné, že kuchyně je prostor velmi vytížený, a měli bychom mu věnovat náležitou pozornost.

Koupě kuchyňské linky patří mezi nejnáročnější a nejdelší. Obecně trvá 2-3 měsíce, než si naskládáme do nové sestavy nádobí a uvaříme první slavnostní oběd. Kuchyň se totiž pečlivě plánuje a počítejme alespoň se třemi návštěvami v kuchyňském studiu, než bude vše podle našich představ. Pak následuje výroba (trvá zhruba měsíc i déle) a naposledy montáž. Pokud máme speciální pracovní desky jako corian, technistone a obklady (sklo, keramické dlaždice apod.), bude sestavení kuchyně časově náročnější.

Jak se nám bude v kuchyni vařit, zjistíme často až v reálném provozu. Není totiž ani tak důležité, z čeho a jakého odstínu jsou kuchyňská dvířka, ale jak chytře jsou navrženy jednotlivé zóny (přípravné, mycí, varné), kolik máme na pracovní desce místa, zda při činnostech zbytečně chaoticky nepobíháme po kuchyni sem a tam.

Někdy se podceňuje i uspořádání všech zásuvek: horních, spodních, rohových. Přitom mít vše po ruce, nic nehledat, mít pořádek znamená také rychleji a radostněji vařit. I když jsou organizéry do zásuvek, otočné koše do rohů dražší položkou, vyplatí se do nich investovat. Jejich cena se pohybuje podle typu provedení od 900 do 2000 Kč.

Rychle a s přehledem

Pomůcek při vaření je spousta a je otázkou, jak všechny ty drobné věci přehledně uložit, aniž by ležely na sobě a my ztráceli přehled.

Výbornou pomůckou je vnitřní dělení pomocí tyček různých délek, které lze pořídit podle velikosti zásuvek. Tyčky oddělují třeba dózy s těstovinami, sklenice s pochutinami (hořčice, kečup), takže se při otevření zásuvky neposunují po dně a jsou dobře vidět.

V nabídce kuchyňských studií jsou i různé mističky, které se skládají a pasují k sobě velikostí. Jsou vhodné na uložení příborů, vařeček, naběraček, nožů (dávají se do gumových drážek), ty malé slouží na zápalky, otvíráky. Mističky mohou být dřevěné, plastové s povrchovou úpravou hliník, nerez. Ze zásuvky je lze snadno vyjmout a některé umýt v myčce nádobí.

Zakoupit je možné i jiné vybavení: plastové boxy na talíře, které je pevně fixují, a zároveň díky úchytům je lze před stolováním pohodlně vyndat na stůl. Speciální boxy mohou mít i kořenky, praktická je i řezačka s navinutou fólií, která slouží k zabalení svačiny pro školáka.

Velmi praktické jsou otočné karusely určené do spodních rohových skříněk. K nádobí v rohu se těžko dostáváme, a než vyndáme třeba papiňák uložený v zadní části, znamená to přeskládat všechny pánve a hrnce, které jsou před ním. V případě otočného karuselu se dvěma prvky je to jiné. Drátěný karusel (kulatý, půloblouk, ledvinkového typu) pohodlně natočíme tam, kam potřebujeme, a vyndáme nádobí. Karusel může být drátěný nebo s pevnou podložkou.

Výrobci kuchyní posunuli dále i manipulaci se samotnou zásuvkou. Není problém mít skříňky se systémem, který pohyb zásuvek měkce a tiše dovře bez přibouchnutí a odpružení. Oblíbené je i bezúchytové provedení, při kterém dvířka otevřeme pouhým jemným stlačením desky.

Dřez a odpadkový koš sloužící k uskladnění

Moderní dřez už není jen pouhým škopkem na mytí nádobí, ale má spoustu dalších předností a funkcí. Výrobci ho navrhují jako rozšířenou pracovní plochu, která slouží k vaření, ale i k dočasnému uložení potravin.

K dřezu se prodávají různé odkapávací misky s výpustí, sloužící na scezení těstovin, opláchnutí zeleniny, bylinek apod. Misky na míru pasují do drážek dřezu a jsou tak jeho plnou a praktickou součástí.

Domácnost vyprodukuje spoustu odpadu, který je nutné třídit. Klasický koš na všechno už dávno nevyhovuje. V moderní kuchyni potřebujeme výsuvný koš na kolejničkách, ke kterému se snadno dostaneme.

Správný koš je dělený a má několik samostatných plastových nádob. Doporučují se koše alespoň se 3 nádobami, které umožňují oddělit papír, plast a směsný odpad od sebe. Koše jsou umístěny po dřezem, praktické je, když jsou z horní části zakryty policí, na kterou můžeme vyskládat čisticí prostředky, výměnné sáčky na odpad apod. Dobrým tipem pro domácnosti jsou speciální odpadkové pytle na kuchyňský bioodpad. Výhodou je, že je lze kompostovat, jsou rozložitelné, šetrné k životnímu prostředí a zároveň pevné, odolné. K dostání jsou v objemu 10, 12 a 18 l od 160 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám