Hlavní obsah

Zástavbě parku u Kavčích hor chtějí zabránit místní, sepsali petici

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi Kavčími horami a podolským bazénem se táhne pás zeleně. Pozemky zde už nepatří Praze 4, směnila je počátkem roku se společností Prominecon Group, dříve Navatyp, za jiné v parku na Pankrácké pláni. Opozice v Praze 4 tvrdí, že zdejší radnice na směně pozemků prodělala desítky miliónů. Ta to odmítá.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pohled na bazén z přírodní památky Podolský profil, bývalého lomu při ulici Na Kavčích horách.

Článek

Obyvatelé přilehlých čtvrtí se snaží případné výstavbě v sousedství přírodní památky Podolský profil nad bazénem zabránit a rozhodnutí zvrátit. Poukazují i na to, že za vším mohou být podnikatelské záměry vlastníka jednoho z blízkých pozemků Romana Janouška, přítele primátora Pavla Béma (ODS).

Petici s asi 1200 podpisy, která má vyvolat mimořádné jednání zastupitelstva, bývalý správce přírodní památky Jaroslav Trubka doručil na radnici.

Není ale jasné, zda se do voleb zastupitelé ještě sejdou. Starosta Pavel Horálek (ODS) by měl jednání svolat do 60 dnů, jenže komunální volby se konají už za 31 dnů. Bývalý městský radní Petr Štěpánek (SZ) tvrdí, že se jedná o frontální útok na zeleň na Kavčích horách ze strany spekulantů, značně nevýhodný pro městskou část.

Mluvčí Prahy 4 Žaneta Pilařová hájí radnici tím, že směnila pozemky v Centrálním parku, dříve Družba, na Pankrácké pláni za 2500 metrů čtverečními na Kavčích horách s výnosem asi 8 miliónů korun.

Ochrana zeleně na Pankrácké pláni, kterou s výjimkou východněji položených mrakodrapů patrně nic neohrožuje, byla podle Pilařové pro radnici prioritou.

„Pozemky byly dopředu ohodnoceny, hodnota byla podle odhadu, který si nechala vypracovat městská část, přibližně stejná,“ řekla Právu Pilařová. I když místní další zástavbu na Kavčích horách hlasitě odmítají, radnice podle mluvčí „chtěla uspokojit většinu, a to ochranou Pankrácké pláně“.

Říkají, že jsou pro záchranu parku, ve skutečnosti ale zašantročili pozemky za desítky miliónů korun.
Petr Štěpánek, zastupitel SZ

Ačkoli pozemky, které radnice ponechala nástupci Navatypu, současný územní plán vymezuje jako zeleň, stavět se patrně smí v areálu bývalého zahradnictví, které bylo z plánu vyňato. A zatím neschválený koncept nového plánu předpokládá, že se zelené pozemky mezi Kavčími horami a Dvorci změní na stavební.

V lednu, kdy zastupitelé o směně rozhodli, za ně jiný zájemce nabídl místo 8 rovnou 40 miliónů korun. „Každý zastupitel měl nabídku v ruce. Teď říkají, že jsou pro záchranu parku Družba, ve skutečnosti ale zašantročili pozemky za desítky miliónů korun,“ reagoval pro Právo Štěpánek.

Současné vedení Prahy 4 nechápe postoj zelených. „Původně pro to hlasovali, je velice zarážející, jak studují materiály,“ uvedla Pilařová. Štěpánek to odmítl. „Jde o starostovu manipulaci. Na lednovém jednání zastupitelstva jsem nebyl, kvůli dovolené jsem se předem omluvil. Návrh na revokaci usnesení nepodpořila ani ODS, ani TOP 09, ani ČSSD,“ ohradil se Štěpánek.

Pokud nepomůže nové zastupitelstvo, místní zvažují, že s odkazem na zákon o hlavním městě, který stanoví, že se nemovitosti prodávají za cenu v čase a místě obvyklou, napadnou celou transakci mezi Prahou 4 a Prominecon Group u soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám